Tolvajärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Vuoksen vesistön järveä. Samannmistä kylää järven rannalla käsittelee artikkeli Tolvajärvi (kylä).


Tolvajärvi
Озеро Толваярви
Valtiot Venäjä
Paikkakunta Loimola
Koordinaatit 62°17′17″N, 31°29′24″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Tolvajoki
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 175 m [1]
Pinta-ala 41 km² [1]
Kartta
Tolvajärvi

Tolvajärvi (ven. Озеро Толваярви) on järviryhmä Vuoksen vesistön Pielisen reitin latvoilla Loimolan kunnassa Karjalan tasavallan Suojärven piirissä Venäjällä. Tolvajärvi koostuu useista harjujen ja kannasten jakamista järvenselistä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa vain kapeiden salmien välityksellä. Näitä järvenselkiä ovat muun muassa Ala-Tolvajärvi, Ylä-Tolvajärvi, Taikinajärvi, Juurikkajärvi, Hirvasjärvi ja Kotijärvi.[2] Tolvajärvi laskee Ala-Tolvajärven pohjoispäästä alkavaa Tolvajokea pitkin Suomen ja Venäjän rajalla olevaan Viiksinselkään ja sieltä edelleen muun muassa Koitajokea myöten Pielisjokeen. Järven länsiosassa olevan Kotijärven rannalla sijaitsee Tolvajärven kylä.[3]

Ennen 1940-luvun alueluovutuksia Tolvajärvi kuului Suomelle ja Korpiselän kuntaan. Järviryhmällä taisteltiin sekä talvi- ja jatkosodassa. Talvisodan aikana käydyssä Tolvajärven–Ägläjärven taistelussa Suomen joukot pysäyttivät Neuvostoliiton etenemisen Tolvajärvelle ja saivat heidät perääntymään. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa rintama kulki heinä-syyskuun Tolvajärven Ristisalmella.

Suomelle kuuluessaan Tolvajärven poikki kulki harjuja pitkin kantatie Korpiselästä Suojärvelle. Tie on yhä olemassa huonokuntoisena, mutta sitä on kunnostettu suomalais-venäläisenä yhteistyönä ja EU:n avustuksella. Samoin alueelle on rakennettu tulisijoja, laavuja ja ulkovessoja.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • CD-Facta 2005

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Iso tietosanakirja, osa 13, s. 1177. Helsinki: Otava, 1937.
  2. Rosberg, J. E. et al: Suomenmaa: maantieteellis-taloudellinen ja historiallinen tietokirja. 5. osa, Viipurin lääni, s. 400-401. Helsinki: Tietosanakirja-Osakeyhtiö, 1923.
  3. Viipurin lääni, Maanmittaushallituksen toimittama yleiskartta 1:400 000. (Alkuperäiset karttalehdet E4, E5, F4 ja F5. Piirretty 1904-1913. Korjattu 1939-1942) Maanmittauslaitos ja Topografiakunta, 2003.
  4. Tolvajärvi Joensuun kaupungin verkkosivusto. Joensuun kaupunki. Arkistoitu 5.5.2009. Viitattu 7.12.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.