Levašin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Levašin piiri Dagestanin kartalla.

Levašin piiri (ven. Левашинский район, Levašinski raion; dargiksi Лавашала район, Lavašala raion; avaariksi Лаваша район, Lavaša raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanin tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 813,2 neliökilometriä. Asukkaita on 68 700 henkeä (vuonna 2010).[1]

Levašin piiri sijaitsee Dagestanin keskiosan vuoristoseudulla. Se rajoittuu pohjoisessa Buinakskin, idässä Karabudahkentin ja Sergokalan, etelässä Akušan ja Lakin sekä lännessä Gunibin, Gergebilin ja Untsukulin piireihin. Seudun suurin joki on Kazikumuhskoje Koisu. Hyötykaivannaisiin kuuluvat kalkkikivi ja marmori.

Piiriin kuuluu 26 maalaiskuntaa: Ahkent, Ajalakab, Aršimahi, Džangamahi, Ebdalaja, Hadžalmahi, Hahita, Kakamahi, Karlabko, Kuletsma, Kuppa, Kutiša, Levaši, Mekegi, Musultemahi, Naskent, Nižneje Tšugli, Ohli, Orada Tšugli, Tsudahar, Tsuhta, Tšuni, Ulluaja, Urma, Verhneje Labkomahi ja Verhni Ubekimahi. Hallinnollinen keskus on Levašin kylä, josta on 106 kilometriä tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan. Asutuskeskuksia on yhteensä 67. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 76,8 % piiriin asukkaista on dargeja ja 22,9 % avaareja. Kaupunkiväestöä ei ole.[1]

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on keskittynyt viljan, vihannesten ja perunan viljelyyn sekä maidon ja lihan tuotantoon. Teollisuutta edustaa kaksi säilyketehdasta. Piirin kautta kulkee Mahatškalasta tasavallan vuoristoseudulle johtava maantie.

Piirissä toimii viisi lastentarhaa, 45 koulua, lasten luomistyön keskus ja ammattikoulu. Kulttuurilaitoksia ovat kolme taidekoulua, 33 kerhotaloa, 30 kirjastoa ja 18 museota.

Nähtävyyksiin kuuluvat jokien muodostamat kanjonit ja vuorten kapeat solat sekä Hahitan moskeija, jossa imaami Šamil on opiskellut.

Paikallislehtenä ilmestyy darginkielinen Sagasi gunikad (”Uutta tietä pitkin”).

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2010 g. 2010. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 28.8.2009. Viitattu 27.12.2010. (venäjäksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]