Rutulin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rutulin piiri Dagestanin kartalla.

Rutulin piiri (ven. Рутульский район, Rutulski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanin tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 2188,5 neliökilometriä. Asukkaita on 22 500 henkeä (vuonna 2010).[1]

Rutulin piiri sijaitsee Dagestanin lounaisosan vuoristoseudulla. Se rajoittuu pohjoisessa Tljaratan, Tšarodan ja Lakin piireihin, idässä Kulin, Agulin ja Kurahin piireihin, etelässä Ahtyn piiriin sekä lännessä Azerbaidžaniin. Seudun halki virtaa Samurjoki.

Piiriin kuuluu 17 maalaiskuntaa: Amsar, Arakul, Bortš, Gelmets, Hljut, Ihrek, Kaljal, Kina, Lutšek, Mišleš, Mjuhrek, Muslah, Nižni Katruh, Rutul, Šinaz, Tsahur ja Verhni Katruh. Hallinnollinen keskus on Rutulin kylä, josta on 273 kilometriä tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan. Asutuskeskuksia on yhteensä 40. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 59,5 % asukkaista on rutuleja, 21,2 % tsahureja, 9 % lezgejä, 3,9 % lakeja, 2,6 % azereja ja 2,4 % avaareja. Kaupunkiväestöä ei ole.[1]

Seudun pääelinkeino on maanviljely, joka on erikoistunut maidon, villan ja lihan tuotantoon sekä perunan, kaalin ja hedelmien viljelyyn. Teollisuutta edustaa yksi pieni vesivoimalaitos. Piiristä on maantieyhteys Ahtyn, Usuhtšain ja Magaramkentin kautta M29-valtatielle.

Piirissä toimii viisi lastentarhaa ja 34 koulua. Kulttuurilaitoksia ovat musiikki- ja taidekoulut, 26 kerhotaloa ja 26 kirjastoa. Nähtävyyksiin kuuluvat Rutulin, Šinazin, Tsahurin, Mišlešin ja Mjuhrekin vanhat moskeijat minareetteineen.

Paikallislehtenä ilmestyy rutulin- ja venäjänkielinen Myhabišdy tsindy habarlar (”Rutulin uutiset”) sekä tsahurin- ja venäjänkielinen Nur (”Valo”).

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2010 g. 2010. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 28.8.2009. Viitattu 4.1.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]