Kurahin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurahin piiri Dagestanin kartalla.
Kurahin kylä.

Kurahin piiri (ven. Курахский район, Kurahski raion, lezgiksi Кьурагь район, Kurag raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanissa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 698 neliökilometriä. Asukkaita on 15 000 henkeä (vuonna 2009).[1]

Kurahin piiri sijaitsee Dagestanin eteläosan vuoristoseudulla. Pohjoisessa se rajoittuu Agulin, koillisessa Hivin, idässä Suleiman Stalskin, etelässä Magaramkentin sekä lännessä Ahtyn ja Rutulin piireihin. Osa kylistä on kauempana Kaspianmeren rannalla.

Piiriin kuuluu 11 maalaiskuntaa: Ašar, Gelhen, Hpjuk, Ikra, Kabir, Kotšhjur, Kurah, Kutul, Šimihjur, Štul ja Usug. Hallinnollinen keskus on Kurahin kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 28.

Asukkaista 98,7 % on lezgejä. Muutamissa kylissä puhutaan lezgin sukukieltä agulia.

Seudun pääelinkeinoja ovat karjanhoito ja maanviljely.

Kulttuurilaitoksia ovat taidekoulu, piirikeskuksen ja kylien kulttuuritalot, kirjastolaitos ja kotiseutumuseo. Paikallislehtenä ilmestyy lezginkielinen Dagdin bulah (”Vuoristolähde”).

Nähtävyyksiin kuuluvat Kurahjoen vesiputoukset, vuoristojärvet, kivennäisvesilähteet, vanhat moskeijat, mausoleumit ja puolustustornit.

  1. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2009 g. 2009. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 21.10.2011. Viitattu 29.8.2010. (venäjäksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]