Tabasaranin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tabasaranin piiri Dagestanin kartalla.

Tabasaranin piiri (ven. Табасаранский район, Tabasaranski raion, tabasaraniksi Табасаран район, Tabasaran raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanissa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 801 neliökilometriä. Asukkaita on 54 400 henkeä (vuonna 2009).[1]

Tabasaranin piiri sijaitsee Džufudag-harjanteen itärinteillä Dagestanin kaakkoisosassa. Se rajoittuu Derbentin, Suleiman Stalskin, Hivin, Agulin ja Kaitagin piireihin.

Piiriin kuuluu 22 maalaiskuntaa: Arak, Arkit, Burgankent, Darvag, Djubek, Džuldžag, Gjuhrjag, Gumi, Gurik, Halag, Hapil, Heli-Penžik, Hurik, Hutšni, Jersi, Kurkak, Kužnik, Maraga, Sirtytš, Tinit, Tšulat ja Turag. Hallinnollinen keskus on Rubas-joen varrella sijaitseva Hutšnin kylä. Kaikkiaan piirissä on 74 asutuskeskusta. Asukkaista 80 % on tabasaraneja ja 18 % azereja.

Hutšnista on maantieyhteys tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan, jonne on matkaa 180 kilometriä. Lähin kaupunki on 50 kilometrin päässä sijaitseva Derbent.

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut karjanhoitoon sekä viljan, perunan, vihannesten, viinirypäleiden ja hedelmien viljelyyn. Teollisuutta edustavat matonkutomot ja maataloustuotteiden jalostuslaitokset.

Nähtävyyksiä ovat Hutšnin lähellä sijaitseva ”Seitsemän veljeksen ja sisaren linna”, Kužnikin silta, Djurkin luola Hustilin kylän lähellä, vesiputoukset ja vanhat moskeijat.

Paikallislehtenä ilmestyy tabasaraninkielinen Tabasarandin ses (”Tabasaranin ääni”).[2]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]