Botlihin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Botlihin piiri Dagestanin kartalla.

Botlihin piiri (ven. Ботлихский район, Botlihski raion, avaariksi Болъихъ район, Bolih raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanissa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 640 neliökilometriä. Asukkaita on 52 600 henkeä (vuonna 2009).[1]

Botlihin piiri sijaitsee Dagestanin länsiosan vuoristoalueella Andijskoje Koisu -joen laaksossa. Se rajoittuu pohjoisessa Tšetšenian tasavaltaan, idässä Gumbetin ja Hunzahin piireihin, etelässä Ahvahin piiriin ja lännessä Tsumadan piiriin.

Piiriin kuuluu 20 maalaiskuntaa: Alak, Andi, Ansalta, Ašali, Botlih, Gagatli, Godoberi, Heleturi, Kižani, Kvanhidatli, Miarso, Muni, Nižneje Inhelo, Rahata, Rikvani, Šodroda, Tando, Tloh, Tšanko ja Zilo. Hallinnollinen keskus on Botlihin kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä 36.

Seudun kanta-asukkaita ovat andilaisia kieliä puhuvat andit, botlihit ja godoberit. Virallisesti heitä on pidetty avaareina.

Pääelinkeinoja ovat maanviljely, puutarhanhoito ja karjatalous. Teollisuutta edustaa maataloustuotteiden jalostus ja Botlihin radiotekninen tehdas.

Nähtävyyksiä ovat 1400–1500-luvulla rakennettu Munin kylän puolustustorni, Andijskoje Koisun ylittävä silta, Preobraženskin linnake Inhelon kylän lähellä, vanhat moskeijat ja asuinrakennukset.

Paikallislehtenä ilmestyy avaarinkielinen Gudulli (”Ystävyys”).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]