Derbentin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Derbentin piiri Dagestanin kartalla.
Armenialainen kirkko Njugdin kylän lähellä.

Derbentin piiri (ven. Дербентский район, Derbentski raion, azer. Dərbənd rayonu) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanissa Venäjällä. Vuonna 1921 perustetun piirin pinta-ala on 823 neliökilometriä. Asukkaita on 92 200 henkeä (vuonna 2009).[1]

Derbentin piiri sijaitsee Dagestanin kaakkoisosassa Kaspianmeren rantavyöhykkeellä ja vuoriston reuna-alueella. Pohjoisessa se rajoittuu Kajakentin piiriin, lännessä Kaitagin ja Tabasaranin piireihin sekä etelässä Magaramkentin ja Suleiman Stalskin piireihin. Pinta-alasta 15 % on metsää. Suurimmat joet ovat Rubas, Ullutšai ja Darvagtšai.

Piiriin kuuluvat Belidžin ja Mamedkalan kaupunkimaiset taajamat (kaupunkikunnat) sekä 27 maalaiskuntaa: Aglobi, Arablinskoje, Belidži, Berikei, Delitšoban, Džalgan, Džemikent, Gedžuh, Hazar, Kala, Kullar, Mitagi, Mitagi-Kazmaljar, Mugarty, Muzaim, Njugdi, Padar, Pervomaiski (hallinnollinen keskus Imeni Mitšurina), Rubas, Rukel, Sabnova, Salik, Tatljar, Tšinar, Ullu-Terkeme, Velikent ja Zidjan-Kazmaljar. Asutuskeskuksia on yhteensä 40. Hallinnollinen keskus on Derbentin kaupunki, joka ei kuulu piirin yhteyteen, vaan muodostaa erillisen kaupunkipiirikunnan. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan piirin asukkaista 58,1 on azereja, 18,8 % lezgejä, 10,7 % tabasaraneja, 7,9 % dargeja ja 2,1 % aguleja[2]. Kaupunkiväestön osuus on 22,4 %[1].

Piirin kautta kulkee Moskovan ja Bakun välinen rautatie sekä Kubanilta Azerbaidžanin rajalle johtava M29-valtatie. Pääelinkeino on maatalous, joka on keskittynyt vihannesten, viinirypäleiden ja hedelmien viljelyyn. Viime aikoina on pyritty kehittämään myös matkailua.

Nähtävyyksiä ovat Derbentin Naryn-Kalan linnoituksen yhteyteen kuuluvat varustukset Mitagin ja Zidjanin kylissä, Gedžuhin viinikellarit ja Njugdin kylän armenialainen kirkko.

Paikallislehtinä ilmestyvät venäjänkielinen Derbentskije izvestija ja azerinkielinen Dərbənd.

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2009 g. 2009. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 21.10.2011. Viitattu 23.9.2010. (venäjäksi)
  2. Etno-Kavkaz: Naselenije Dagestana ethno-kavkaz.narod.ru. Viitattu 30.11.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]