Tšarodan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tšarodan piiri Dagestanin kartalla.

Tšarodan piiri (ven. Чародинский район, Tšarodinski raion, avaariksi ЧIарада район, Tšarada raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanin tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 1156,8 neliökilometriä. Asukkaita on 11 300 henkeä (vuonna 2010).[1]

Tšarodan piiri sijaitsee Dagestanin länsiosan vuoristoseudulla. Se rajoittuu pohjoisessa Šamilin ja Gunibin, idässä Lakin, etelässä Rutulin ja lännessä Tljaratan piireihin. Seudulta saa alkunsa Karakoisujoki.

Piiriin kuuluu 12 maalaiskuntaa: Artšib, Dusrah, Gilib, Gotšada, Gotšob, Irib, Magar, Muguruh, Šalib, Sumeta, Tšaroda ja Tsurib. Hallinnollinen keskus on Tsuribin kylä, josta on 187 kilometriä tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan. Asutuskeskuksia on yhteensä 53. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan piirin asukkaista 98,4 % on avaareja ja 1,4 % lakeja. Avaareiksi on luettu myös artšit, joita lienee noin tuhat henkeä. Kaupunkiväestöä ei ole.[1]

Seudun pääelinkeino on karjanhoito, joka tuottaa lihaa, maitoa ja villaa. Karjan talvilaitumet sijaitsevat Dagestanin tasankoseudulla. Teollisuutta edustavat pienet leipomot. Piiristä on maantieyhteys Gunibin ja Levašin kautta Buinakskiin.

Piirissä toimii 11 lastentarhaa ja 47 koulua, joiden yhteydessä on 7 asuntolaa. Kulttuurilaitoksia ovat lasten taidekoulu, 28 kerhotaloa, 24 kirjastoa, museo ja kansanteatteri. Nähtävyyksiin kuuluvat Tsuldan ja Gotšobin historialliset rakennukset sekä Tširhaljun vesiputous.

Paikallislehtenä ilmestyy avaarinkielinen Tšarada.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2010 g. 2010. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 28.8.2009. Viitattu 5.1.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]