Sergokalan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergokalan piiri Dagestanin kartalla.

Sergokalan piiri (ven. Сергокалинский район, Sergokalinski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanin tasavallassa Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 528 neliökilometriä. Asukkaita on 31 100 henkeä (vuonna 2009).[1]

Sergokalan piiri sijaitsee vuorten alarinteillä Dagestanin itäosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Karabudahkentin, idässä Kajakentin, etelässä Kaitagin ja Dahadajevin sekä lännessä Akušan ja Levašin piireihin.

Piiriin kuuluu 15 kyläneuvostoaluetta: Aimaumahi, Ajalizimahi, Burdeki, Degva, Kanasiragi, Kitšigamri, Mammaul, Miglakasimahi, Mjurego, Murguk, Nižnije Mulebki, Novomugri, Sergokala, Urahi ja Vanašimahi. Hallinnollinen keskus on Sergokalan kylä, jossa asuu noin kolmannes piirin väestöstä. Asutuskeskuksia on yhteensä 33. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 99,4 % piirin asukkaista on dargeja[2].

Sergokalasta on maantieyhteys Mahatškalaan, jonne on matkaa 98 kilometriä.

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut viljakasvien viljelyyn ja karjanhoitoon. Vähäisemmässä määrin harjoitetaan puutarhanhoitoa ja viininviljelyä. Lisäksi piirissä on elintarviketeollisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]