Kumtorkalan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kumtorkalan piiri Dagestanin kartalla.

Kumtorkalan piiri (ven. Кумторкалинский район, Kumtorkalinski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanissa Venäjällä. Vuonna 1993 perustetun piirin pinta-ala on 1256 neliökilometriä. Asukkaita on 23 300 henkeä (vuonna 2009).[1]

Kumtorkalan piiri sijaitsee Dagestanin keskiosan tasankoseudulla. Pohjoisessa se rajoittuu Babajurtin piiriin, idässä Kaspianmereen ja Mahatškalan kaupunkiin, etelässä Buinakskin piiriin sekä lännessä Kiziljurtin piiriin.

Piiriin kuuluu Tjuben kaupunkimainen taajama (kaupunkikunta) sekä 6 maalaiskuntaa: Adžidada, Almalo, Korkmaskala, Šamhal-Jangi-Jurt, Temirgoje ja Utškent. Hallinnollinen keskus on Korkmaskalan kylä, josta on 12 kilometriä tasavallan pääkaupunkiin Mahatškalaan. Asutuskeskuksia on yhteensä 8.

Asukkaista 66,8 % on kumykkeja, 23,4 % avaareja, 7,5 % dargeja ja 0,6 % lakeja. Kaupunkiväestön osuus on 28,2 % (vuonna 2009).

Seudun pääelinkeinoja ovat maanviljely ja karjanhoito. Tjubessa toimii teräsbetonirakennetehdas ja mylly.

Kulttuurilaitoksia ovat kolme taidekoulua, piirin kulttuuri- ja vapaa-ajankeskus, kirjastolaitos sekä kylien kulttuuri- ja kerhotalot. Paikallislehtenä ilmestyy kumykin- ja venäjänkielinen Sarihum.

Piirin alueella sijaitsee Sarihumin luonnonsuojelualue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2009 g. 2009. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 21.10.2011. Viitattu 29.8.2010. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]