Gergebilin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gergebilin piiri Dagestanin kartalla.

Gergebilin piiri (ven. Гергебильский район, Gergebilski raion, avaariksi Хьаргаби район, Hargabi raion) on kunnallinen itsehallintoalue Dagestanissa Venäjällä. Vuonna 1944 perustetun piirin pinta-ala on 370 neliökilometriä. Asukkaita on 19 100 henkeä (vuonna 2009).[1]

Gergebilin piiri sijaitsee Dagestanin keskiosan vuoristoseudulla. Pohjoisessa se rajoittuu Untsukulin, idässä Levašin, etelässä Gunibin ja lännessä Hunzahin piireihin. Seudun halki virtaavat Karakoisu ja Kazikumuhskoje Koisu -joet.

Piiriin kuuluu 10 maalaiskuntaa: Aimaki, Gergebil, Darada-Murada, Hvartikuni, Kikuni, Kudul, Kurmi, Maali, Mogoh ja Tšalda. Hallinnollinen keskus on Gergebilin kylä. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 99,5 % piirin asukkaista on avaareja[2].

Seudun pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut karjanhoitoon sekä hedelmien ja viljakasvien viljelyyn. Piirissä sijaitsee Gergebilin vesivoimalaitos.

Piirissä toimii 15 koulua, taidekoulu, kulttuuri- ja vapaa-ajankeskuksia sekä kirjastolaitos. Paikallislehtenä ilmestyy avaarinkielinen Tserehun (”Eteenpäin”).

Nähtävyyksiin kuuluu Aimakin sola, Uli-kalan linnoitus, šeikki Šarafutdinin kotimuseo ja Gergebilin voimalaitos.

  1. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki: Tšislennost naselenija Rossijskoi Federatsii po gorodam, posjolkam gorodskogo tipa i raionam na 1 janvarja 2009 g. 2009. Moskva: Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Rosstat). Arkistoitu 21.10.2011. Viitattu 21.5.2010. (venäjäksi)
  2. Etno-Kavkaz: Naselenije Dagestana ethno-kavkaz.narod.ru. Viitattu 1.12.2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]