LeBron James

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LeBron James
LeBron James vuonna 2022.
LeBron James vuonna 2022.
Henkilötiedot
Koko nimi LeBron Raymone James
Syntynyt30. joulukuuta 1984 (ikä 39)
Akron, Ohio, Yhdysvallat
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Koripalloilija
Lempinimi ”King James”, "LBJ"
Pelipaikka Pieni laitahyökkääjä
Pituus 203 cm
Paino 113 kg
Nyk. joukkue Los Angeles Lakers
Sarja NBA
NBA-varaus 1. varaus 2003
(Cleveland Cavaliers)
Pelaajaura
Seurajoukkueet
2003–2010
2010–2014
2014–2018
2018–
Cleveland Cavaliers (NBA)
Miami Heat (NBA)
Cleveland Cavaliers (NBA)
Los Angeles Lakers (NBA)
Maajoukkueet
2004–[1]  Yhdysvallat
Aiheesta muualla
www.lebronjames.com
FIBA

LeBron Raymone James (s. 30. joulukuuta 1984 Akron, Ohio) on yhdysvaltalainen koripalloilija, jonka pelipaikka on pieni laitahyökkääjä. Hän edustaa NBA-joukkue Los Angeles Lakersia.[2] LeBron Jamesia pidettiin erittäin lupaavana jo lukioikäisenä. Hänet tunnettiin Yhdysvalloissa maanlaajuisesti ja Cleveland Cavaliers varasikin hänet vuoden 2003 NBA-varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana.

James on voittanut urallaan neljä NBA-mestaruutta, kaksi pelatessaan Miami Heatissa, yhden pelatessaan Cleveland Cavaliersisssa ja yhden Los Angeles Lakersissa. James on valittu neljä kertaa NBA-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi ja neljä kertaa NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hän on osallistunut NBA:n tähdistöotteluun 16 kertaa ja tullut valituksi 13 kertaa NBA:n ykköstähdistöön.

Peliuraansa edelleen jatkava James on NBA:n kaikkien aikojen pistetilastossa ensimmäisenä. James on voittanut Yhdysvaltain koripallomaajoukkueessa olympiakultaa Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012.

Lukioura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James opiskeli St. Vincent–St. Mary High Schoolissa Akronissa Ohion osavaltiossa. Ensimmäisenä vuonnaan St. Maryssä hän liittyi koulun Fighting Irish -joukkueeseen. Myöhemmin Akronin yliopiston joukkueen päävalmentajana toiminut Keith Dambrot oli tuolloin St. Vincent–St. Maryn päävalmentaja. Jamesin alokaskauden pistekeskiarvo oli 21 pistettä ja levypallokeskiarvo 6,2, ja hän johti joukkueensa voittosaldolla 23–1 lukiokoripallon kolmannen divisioonan mestariksi.

Seuraavana vuonna Jamesin ottelukohtaiset tilastokeskiarvot olivat 25,2 pistettä, 7,2 levypalloa ja 5,8 koriin johtanutta syöttöä. Joukkue voitti jälleen mestaruuden, tällä kertaa voittosaldolla 26–1. Jamesista tuli ensimmäinen toisen vuoden opiskelija, joka nimettiin Ohion "Mr. Basketballiksi" ja valittiin USA Todayn nimeämään koko Yhdysvaltojen ykköskentälliseen.[3]

James kehitys jatkui nousujohteisena kolmantena opiskeluvuonnaan. Hänen tilastokeskiarvonsa paranivat edelleen ja hän sai lempinimen "King James". Jamesista tuli seuraava lukio-opiskelija Sports Illustrated -lehden kannessa sitten Kevin Garnettin. Jamesin kolmannella kaudella St. Maryn joukkue ei kuitenkaan yltänyt mestaruuteen kakkosdivisioonassa, jonne se oli noussut. Joukkue hävisi loppuottelussa Cincinnatin Roger Bacon High Schoolille.

Kauden loputtua James ilmoitti tahtovansa osallistua NBA:n varaustilaisuuteen ja anoi poikkeusta NBA:n varaussääntöihin. NBA:n sääntöjen mukaan varaustilaisuuteen eivät päässeet pelaajat, jotka eivät olleet vielä suorittaneet lukiota. Muutoshakemus hylättiin, mutta se varmisti maailmanlaajuisen kiinnostuksen Jamesin viimeisenä opiskeluvuonna. Julkisuuden vuoksi lukion koripallojoukkueen harjoitukset siirrettiin koulun voimistelusalista läheiselle James A. Rhodes Arenalle Akronin yliopistolle. Monet NBA-tähdet kävivät katsomassa Jamesin otteluita ja osa peleistä televisioitiin ESPN2:lla.

Ohio High School Athletic Association (OHSAA) antoi Jamesille pelikiellon, kun James oli rikkonut OHSAA:n sääntöjä esiintymällä mainoksissa amatööripelaajana. Jamesin pelikielto lyhennettiin kuitenkin kahden ottelun mittaiseksi, jotta hän voisi pelata loppukauden aikana. St. Maryn joukkue koki kauden ainoan tappionsa virallisissa otteluissa Jamesin pelikiellon aikana ja joukkue voitti kolmannen kerran osavaltionsa mestaruuden Jamesin aikana. Jamesin ottelukohtaisten tulosten keskiarvot olivat kauden aikana 31,6 pistettä ja 9,6 levypalloa.

Jamesista tuli ensimmäinen lukiopelaaja, joka nimettiin kolmatta kertaa Yhdysvaltain ykköstähdistöön. Hän sai jälleen myös Ohion "Mr.Basketball" -nimityksen ja hänet valittiin arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) McDonald's All-American Gamessa, EA Sportsin Roundball Classicissa ja Jordan Capital Classicissa. James osallistui useampaan kuin kahteen lukion tähdistötapahtumaan ja menetti siten virallisesti NCAA-kelpoisuutensa, eikä voinut enää pelata koripalloa yliopistotasolla.

James teki lukiourallaan 2657 pistettä, otti 892 levypalloa ja antoi 523 koriin johtanutta syöttöä.

NBA-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cleveland Cavaliers (2003–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulokaskausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cleveland Cavaliers valitsi Jamesin ensimmäisellä kierroksella vuoden 2003 NBA-varaustilaisuudessa. Ensimmäisessä NBA-ottelussaan Sacramento Kingsiä vastaan LeBron James keräsi 25 pistettä 60% heittotarkkuudella, yhdeksän korisyöttöä ja kuusi levypalloa. Lehdistötilaisuudessa Jamesilta kysyttiin, kenen pelaajan kaltaiseksi hän halusi tulla. Hänen vastauksensa oli Jason Kidd,lähde? jota hän oli ihaillut koripalloharrastuksensa alkuhetkistä vuodesta 1994 saakka. James ylisti Kiddin paikkapuolustusta ja syöttötarkkuutta.

Jamesista tuli NBA-historian nuorin yli 40 pistettä yhdessä ottelussa tehnyt pelaaja 41 pisteellään ottelussa New Jersey Netsiä vastaan. Ensimmäisellä NBA-kaudella hänen ottelukohtaiset tilastokeskiarvonsa olivat 20,9 pistettä, 5,9 syöttöä ja 5,5 levypalloa.[4] Hänestä tuli Oscar Robertsonin ja Michael Jordanin ohella vasta kolmas pelaaja NBA:n historiassa, joka ylitti tulokaskaudella 20 pisteen, viiden levypallon ja viiden syötön keskiarvon. James valittiin NBA:n vuoden tulokkaaksi kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana ja ensimmäisenä Clevelandin pelaajana. Cavaliers ei kuitenkaan saavuttanut Jamesin avauskaudella pudotuspelejä.[5]

Kausi 2004–2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisella NBA-kaudellaan James äänestettiin NBA:n tähdistöotteluun, jossa hän keräsi 13 pistettä, kahdeksan levypalloa ja kuusi korisyöttöä Idän voittaessa Lännen 125–115. Hänestä tuli kauden aikana myös NBA-historian nuorin tripla-tuplaan yltänyt pelaaja, nuorin 50 pistettä yhdessä ottelussa tehnyt pelaaja ja nuorin ykköstähdistöviisikkoon valittu pelaaja. Jamesin toisen kauden tilastokeskiarvot olivat 27,2 pistettä, 7,2 syöttöä ja 7,4 levypalloa ottelua kohden.[6] Cavaliers jäi tälläkin kertaa pudotuspelien ulkopuolelle.[5]

Kausi 2005–2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannella kaudellaan James valittiin toisen perättäisen kerran NBA:n tähdistöviikonlopun All-Stars -peliin ja hän johti Idän 122–120-voittoon 29 pisteellään, kuudella levypallollaan[7] ja kahdella syötöllään. Hänestä tuli 21-vuotiaana NBA-historian nuorin tähdistöottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu pelaaja.[7] Hänet nimettiin kauden aikana NBA:n viikon pelaajaksi ennätyksellisesti kolmena perättäisenä viikkona.[7] Hän ylitti 35 pisteen rajan yhdeksässä perättäisessä ottelussa, mihin aiemmin olivat yltäneet vain Michael Jordan ja Kobe Bryant.[7] Kauden aikana James teki 31,4 pistettä, otti 7,0 levypalloa ja antoi 6,6 syöttöä peliä kohden,[8] ja hänestä tuli NBA:n historian nuorin pelaaja, joka saavutti 30 pisteen keskiarvon.lähde? Hän oli myös NBA-historian neljäs pelaaja, joka on saavuttanut näin korkeat keskiarvot syötöissä ja levypalloissa. Cavaliers selviytyi pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen.[5] Kauden arvokkaimman pelaajan äänestyksessä James sijoittui toiseksi Phoenixin Steve Nashin jälkeen.

James keräsi pudotuspelidebyytissään 32 pistettä, 11 syöttöä ja 11 levypalloa Clevelandin voittaessa Washington Wizardsin pistein 97–86. Aiemmin tripla-tuplan pudotuspelidebyytissään olivat saavuttaneet vain Johnny McCarthy ja Magic Johnson.[9] Ottelusarjassa Washingtonia vastaan Jamesin pistekeskiarvo oli 35,7 pistettä peliä kohden. Cavaliers voitti sarjan kuudessa ottelussa.[10] Pudotuspelien toisella kierroksella Cavaliers putosi hävittyään täyden seitsemän ottelun sarjan Itäisen konferenssin puolustavalle mestarille Detroit Pistonsille. Jamesin keskiarvoiksi pudotuspeleissä tuli 30,8 pistettä, 8,1 levypalloa ja 5,8 syöttöä.

Kauden jälkeen James allekirjoitti Cavaliersin kanssa kolmivuotisen sopimuksen kaudesta 2007–2008 alkaen. Kokonaissummaltaan 60 miljoonan dollarin sopimukseen sisältyi yhden vuoden optio.[11] Sopimus antoi Jamesille mahdollisuuden etsiä rahakkaampaa sopimusta niin sanottuna vapaana agenttina kauden 2010 jälkeen.

Kausi 2006–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James huhtikuussa 2007.

Neljännellä kaudellaan James valittiin kolmanteen perättäiseen NBA:n tähdistöotteluun. Hän pelasi ottelun aikana 32 minuuttia ja hankki 28 pistettä, kuusi levypalloa ja kuusi syöttöä. Kauden aikana Cavaliers keräsi 50 voittoa ja varmisti viimeisenä ottelupäivänään Itäisen konferenssin toisen sijan. Jamesista tuli Oscar Robertsonin lisäksi vasta toinen pelaaja, joka saavutti kolmena perättäisenä kautena tilastokeskiarvoina 27 pistettä, kuusi levypalloa ja kuusi syöttöä.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Cleveland voitti Washington Wizardsin suoraan neljässä ottelussa. Toisella pudotuspelikierroksella Cleveland pudotti New Jersey Netsin jatkosta otteluvoitoin 4–2 ja ansaitsi paikan Itäisen konferenssin finaalissa ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Konferenssifinaaleissa Cavaliers nousi 0–2-tappioasemasta 4–2-voittoon Detroit Pistonsista. Viidennessä ottelussa James teki 48 pistettä 54,5 prosentin osumatarkkuudella, keräsi yhdeksän levypalloa ja antoi seitsemän korisyöttöä. Clevelandin 30 viimeisestä pisteestä James teki 29, joista joukkueen 25 viimeistä pistettä lisäajalla.[12] NBA-analyytikko Marv Albert piti Jamesin esiintymistä yhtenä parhaista NBA:n pudotuspelien historiassa.[12]

San Antonio Spurs voitti NBA-mestaruuden suoraan neljässä ottelussa Clevelandia vastaan. James tilastokeskiarvot ottelusarjassa olivat 22,0 pistettä, 7,0 levypalloa ja 6,8 syöttöä . Kaikkiaan James keräsi vuoden 2007 pudotuspeleissä keskimäärin 25,1 pistettä, 8,0 syöttöä ja 8,1 levypalloa. Hän teki pudotuspelien tupla-tupla-ennätyksen kahdeksan kappaletta. Hän on ensimmäinen Cavaliersin pelaaja ja koko NBA:n ensimmäinen laitahyökkääjä, joka saavutti vähintään seitsemän syöttöä kahdeksassa perättäisessä pudotuspeliottelussa.lähde?

Kausi 2007–2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James ajamassa korille huhtikuussa 2008.

Viidennellä NBA-kaudellaan 2007–2008 LeBron James pelasi neljännen perättäisen kerran NBA:n tähdistöottelussa, jossa hän teki 27 pistettä, otti kahdeksan levypalloa, antoi yhdeksän syöttöä ja keräsi kaksi torjuntaa. James valittiin ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi kun Itäinen konferenssi voitti Lännen 134–128.

James teki 19. helmikuuta 2008 kauden viidennen tripla-tuplansa (26 pistettä, 13 levypalloa ja 11 syöttöä) Houston Rocketsia vastaan. Se oli hänen uransa 15. tripla-tupla. James oli Oscar Robertsonin ja Magic Johnsonin jälkeen kolmanneksi nuorin pelaaja, joka ylsi 15 tripla-tuplaan.lähde? Heti seuraavassa ottelussa Indiana Pacersia vastaan James teki jälleen tripla-tuplan, jo toistamiseen saman kauden aikana kahdessa perättäisessä ottelussa. Edellinen tähän tilastosaavutukseen yltänyt oli ollut Magic Johnson vuonna 1988. Jamesilla oli kauden lopussa seitsemän tripla-tuplaa, hänen uransa tähänastinen ja Clevelandin Cavaliersin ennätys.

Jamesista tuli 23 vuoden ja 59 päivän ikäisenä 27. helmikuuta ottelussa Boston Celticsiä vastaan nuorin pelaaja, joka saavutti urallaan NBA:ssa 10 000 pistettä.lähde? Ennätys tuli tyylikkäällä donkilla Kevin Garnettin yli. Maaliskuun 5. päivänä James keräsi 50 pistettä, kahdeksan levypalloa ja kymmenen syöttöä ottelussa New York Knicksiä vastaan. Hänestä tuli näin NBA-historian kolmas pelaaja, joka saavutti 50 pisteen ja kymmenen syötön rajan yhdessä ottelussa.lähde?

Maaliskuun 21. päivänä Toronto Raptorsia vastaan James rikkoi Cleveland Cavaliersin seuraennätyksen pisteiden yhteismäärässä, kun hän teki ottelun aikana 29 pistettä ja nosti yhteispistemääränsä 10 414 pisteeseen. Edelliseltä ennätysmieheltä Brad Daughertylta oli kulunyt rajapyykkiin 548 ottelua mutta James ohitti hänet 380 ottelussa. Cleveland Cavaliers putosi pudotuspelien toisella kierroksella hävittyään mestaruuden lopulta vieneelle Boston Celticsille otteluvoitoin 3–4.

Kausi 2008–2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James suorittamassa rituaalejaan ennen ottelua.

Vastatakseen Kobe Bryantin 61 pisteen otteluun James oli vähällä rikkoa NBA:n historian toisena pelaajana 50 pisteen tripla-tuplan. Ainoa 50 pisteen tripla-tuplan tekijä on Kareem Abdul-Jabbar, joka teki ennätyksensä vuonna 1975.lähde? James teki New York Knicksiä vastaan 52 pistettä, 11 syöttöä ja 9 levypalloa Madison Square Gardenissa. Tripla-tupla oli julistettu Jamesin nimiin, mutta hieman myöhemmin NBA otti yhden levypallon pois tilastoista.lähde?

Helmikuun 14. päivänä 2009 Phoenixin tähdistöviikonlopun aikana juontaja Cheryl Miller kysyi Jamesilta, osallistuisiko tämä vuoden 2010 Slam Dunk -kilpailuun tähdistöviikonloppuna. James kertoi osallistuvansa donkkikilpailuun Texasin Arlingtonissa, jossa Dallas Mavericks isännöi vuoden 2010 viikonlopun. 20. helmikuuta James oli kentän hahmo Milwaukee Bucksia vastaan tehden 55 pistettä. Maaliskuussa hän teki kolme tripla-tuplaa putkeen Miami Heatia, Los Angeles Clippersiä ja Phoenix Sunsia vastaan. Näin hän ohitti Chris Paulin seitsemällä tripla-tuplalla yhden kauden aikana.lähde?

Miami Heat (2010–2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2010 James ilmoitti siirtyvänsä Miami Heatiin. Heat piti myös Dwyane Waden, jonka lisäksi seura hankki itselleen Chris Boshin. Jamesin päällimmäinen syy liittyä Miamiin oli, että hän halusi voittaa viimein NBA:n mestaruuden.[13] Miami pelasikin finaaleissa vuonna 2011 mutta hävisi finaalisarjan 2-4 Dallas Mavericksille. Seuraavana vuonna mestaruus vihdoinkin irtosi, kun Oklahoma City Thunder kaatui vuoden 2012 finaaleissa 4-1. James palkittiin finaalien parhaana pelaajana.

Vuonna 2013 Miami voitti toisen perättäisen mestaruuden kaataen San Antonio Spursin 4-3. James palkittiin myös toistamiseen finaalien arvokkaimpana pelaajana. Mestaruuden ratkaisseessa seitsemännessä ottelussa James teki 37 pistettä ja otti 12 levypalloa.[14] Jamesin pistemäärä oli seitsemännessä loppuottelussa korkein 44 vuoteen.[15]

Maaliskuussa 2014 James heitti uuden piste-ennätyksensä pelissä Charlotte Bobcatsia vastaan; 61 pistettä, joka rikkoi Miami Heatin aiemman, Glen Ricen nimissä olleen seuraennätyksen viidellä pisteellä. Ennätys oli ollut Ricen nimissä vuodesta 1995.[16]

Paluu Clevelandiin (2014–2018)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden 2014–2015 loppuottelusarja Cavaliersin ja koko kauden erittäin vakuuttavasti pelanneen Golden State Warriorsin välillä oli Clevelandin osalta Jamesin yksilönäytös länsirannikon joukkuetta vastaan Kevin Loven ja Kyrie Irvingin loukkaantumisten johdosta. James ja James Jones olivat ensimmäiset pelaajat sitten vuoden 1966, jotka pelasivat viidensissä peräkkäisissä NBA-finaaleissaan.[17] Toisessa loppuottelussa James teki 39 pistettä ja tripla-tuplan,[18] ja kolmannessa ottelussa hän johti 40 pisteellään Cavaliersin 2–1-johtoon ottelusarjassa.[19] Neljäs finaali oli Jamesilta heikko peli,[20] ja vaikka hän ylsikin neljännessä finaalissa jälleen tripla-tuplaan, Golden State vei mestaruuden voitoin 4–2. Ennen Jamesia ainoastaan Magic Johnson oli yltänyt useampaan tripla-tuplaan NBA-finaaleissa.[21]

Kauden 2015–2016 alettua James teki 25 000. NBA-pisteensä, jälleen historian nuorimpana ja järjestyksessä 20. pelaajana.[22]

Kevään 2016 finaalisarjassa James pelasi ennätyksellisen hyvän runkosarjan pelannutta Golden State Warriorsia vastaan lähes tripla-tuplan keskiarvolla. Edellisvuodesta poiketen pelikuntoiselta Kyrie Irvingiltä tukea saanut James heitti viidennessä ja kuudennessa loppuottelussa kummassakin 41 pistettä Cavaliersin noustua 3–1-tappioasemasta tasatilanteeseen.[23] Ensimmäisenä pelaajana 50 vuoteen kuudensissa perättäisissä NBA-loppuotteluissa pelannut,[24] finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu James teki Cavaliersille mestaruuden ratkaisseessa seitsemännessä ottelussa tripla-tuplan. Cavaliers nousi loppuotteluissa NBA:n historian ensimmäisenä joukkueena 1–3-tappioasemasta mestaruuteen, joka oli Clevelandin seurahistorian ensimmäinen ja joka päätti niin sanotun Clevelandin kirouksen eli 52 vuoden ajanjakson, jona kaupungin suuret urheilujoukkueet eivät olleet voittaneet mestaruutta.[25]

Los Angeles Lakers (2018–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden 2017–2018 jälkeen James teki neljän vuoden mittaisen sopimuksen Los Angeles Lakersin kanssa.[26] Marraskuun 2018 puolivälissä hän nousi NBA:n runkosarjan kaikkien aikojen korintekijätilastossa viidenneksi ohi Wilt Chamberlainin. Jamesilla oli tuossa vaiheessa 31 425 pistettä.[27] Maaliskuussa 2022 James nousi tilastossa jo toiseksi ohitettuaan 36 928 pistettä tehneen Karl Malonen.[28]

Helmikuussa 2023 ottelussa Oklahoma City Thunderia vastaan James teki 38 388 pisteensä NBA:ssa, ja näin ohitti Kareem Abdul-Jabbarin nousten NBA:n kaikkien aikojen eniten pisteitä tehneeksi pelaajaksi. [29]

Maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitalit
James donkkaamassa Lontoon kesäolympialaisissa 2012 ottelussa Nigeriaa vastaan.
James donkkaamassa Lontoon kesäolympialaisissa 2012 ottelussa Nigeriaa vastaan.
Maa:  Yhdysvallat
Miesten koripallo
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Peking 2008
Kultaa Kultaa Lontoo 2012
Pronssia Pronssia Ateena 2004
MM-kilpailut
Pronssia Pronssia Japani 2006
Amerikan-mestaruuskilpailut
Kultaa Kultaa Las Vegas 2007

NBA-tulokaskautensa 2003–2004 jälkeen James pelasi 2004 Yhdysvaltain maajoukkueessa Ateenan olympialaisissa, joissa Yhdysvallat sai pronssia. James jäi näissä otteluissa varjoon: keskimäärin hän pelasi 14,6 minuuttia ottelua kohden ja teki vain 5,8 pistettä sekä 2,6 levypalloa. James osallistui myös 2006 Japanin MM-kilpailuihin ja saavutti 13,9 pisteen, 4,8 levypallon ja 4,1 syötön keskiarvot. Yhdysvallat jäi kisoissa pronssille. Osasyynä voi olla NBA-tähtien pienet peliajat, sillä myös Carmelo Anthonylle ja Dwyane Wadelle kisat olivat pettymys.lähde?

Vuonna 2007 joukkue osallistui Amerikan-mestaruuskilpailuihin. James pussitti 31 pistettä kultamitaliottelussa Argentiinaa vastaan. Kisat olivat samalla karsinnat Pekingin olympialaisiin. Jamesin 31 pistettä oli yhdysvaltalaisten ennätys olympiakarsinnoissa. Vuoden 2008 olympialaisissa James oli Yhdysvaltain joukkueen mukana saanut kunnon vireen päälle, ja joukkue voitti olympialaisten finaalin Espanjaa vastaan.[30]

James voitti toistamiseen olympiakultaa Lontoossa 2012. Hän on Scottie Pippenin ja Michael Jordanin ohella ainoa pelaaja, joka on voittanut samana vuonna sekä NBA-mestaruuden että olympiakultaa.

James vetäytyi Yhdysvaltain Rio de Janeiron 2016 olympiaryhmästä mestaruuskauden jälkeen rasituksen vuoksi.[31]

Pelityyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James on vakiinnuttanut paikkansa NBA:n tilastokärjessä kaikissa tilastokategorioissa. Hänen ammattilaisuransa keskiarvot ovat 27,1 pistettä, 7,0 syöttöä ja 7,3 levypalloa ottelua kohden. Hyökkäyksissä James käyttää hyväksi atleettisuuttaan, kokoaan ja voimaansa päästäkseen ohi puolustajista. James tunnetaan ylävartalonsa jämeryydestä. Korille ajaessaan James osaa käyttää kehonsa etuja varsinkin kolmen sekunnin alueella. Kaudella 2005-06 hän sai eniten kolmen pisteen heittoja koriin.lähde? Jamesin koko ja pelipaikalleen keskivertoa tukevampi rakenne sekä ainutlaatuinen atleettisuus luovat hänelle edun tehdä levypalloista jälki-pisteitä (recovery-points) useammin.lähde? Jamesilla on poikkeuksellisen hyvät hyökkäyskyvyt, mutta hän on myös esiintynyt kahdesti All-NBA Defensive -joukkueessa, johon kootaan liigan viisi parasta puolustajaa.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2018 LeBron James joutui Yhdysvaltain 45. presidentin Donald Trumpin hampaisiin. James oli kertonut CNN-kanavalla koulusta, jonka hän oli perustanut vähävaraisille lapsille kotikaupungissaan Akronissa. Opiskelu ei maksa mitään ja lapset saavat maksutta aamiaisen, lounaan ja välipalan. Idea on tarjota vaikeista kotitaustoista huolimatta lapsille mahdollisuuksia hyvään elämään. James sanoi haastattelussa, että Trump käyttää urheilua aseena, jolla hän jakaa kansaa kahtia. Jamesin lausunnon taustalla ovat Trumpin aiemmat kiistat urheilijoiden ja urheiluseurojen kanssa ja presidentin hyökkäävä suhtautuminen heihin. Colin Kaepernick aloitti vuonna 2016 jalkapalloliiga NFL:n polvistumisprotestit.[32] Hän kieltäytyi seisomasta kansallislaulun aikana protestina sille, että hänen maansa kohtelee vähemmistöjä epäoikeudenmukaisesti.[33][34] Myös NBA-joukkue Golden State Warriorsin kanssa Trump on ollut tukkanuottasila. Warriors on kieltäytynyt tulemasta perinteiselle vierailulle Valkoiseen taloon, ja Trump on vastaavasti peruuttanut kutsun.[35] Warriorsin valmentaja Steve Kerr kuittasi Yhdysvaltain Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n rahavaikeuksia Trumpiin viittaavalla kommentilla Twitterissä: "Älkää lähettäkö rahaa. Ajatukset ja rukoukset riittänevät." Kerrin kuittaus viittaa siihen, että Trumpilla on ollut tapana pahoitella maan joukkoammuskeluja toteamalla, että hän "lähettää ajatuksensa ja rukouksensa uhrien omaisille".[32] Jamesin mukaan Donald Trump lietsoo rasismia.[32][36]

Trump otti arvostelusta itseensä ja tviittasi: "Television tyhmin mies, Don Lemon, haastatteli juuri LeBron Jamesia. Hän sai LeBronin näyttämään fiksulta, missä ei ole helppoa onnistua." Trumpin kommentointi on saanut suuren määrän julkkiksia ja urheilijoita osoittamaan tukeaan LeBron Jamesille. Jopa Trumpin vaimo First Lady Melania Trump antoi lausunnon: "Näyttää siltä, että LeBron James työskentelee tehdäkseen hyviä asioita seuraavan sukupolvemme hyväksi ja kuten aina aikaisemminkin, ensimmäinen nainen rohkaisee kaikkia käymään avointa keskustelua lapsia koskettavista kysymyksistä."[36] Melania Trumpin kannanotto on linjassa sen kanssa, minkä eteen hän on sanonut tekevänsä töitä Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena: hän kampanjoi lasten ja heidän terveytensä puolesta.[37]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jamesilla on kolme lasta (LeBron "Bronny" James Jr., Bryce Maximus James ja Zhuri Nova James)[38] Savannah Brinsonin kanssa. Brinson ja James ovat tunteneet toisensa yläasteesta lähtien.

Toisena lukiovuonnaan St. Vincent–St. Mary High Schoolissa James nimettiin osavaltioiden amerikkalaisen jalkapallon All-Star -joukkueeseen laitahyökkääjäksi.

Koripallossa James arvostaa Penny Hardawayn tapaa pelata. Vuonna 2003 James julisti: "Penny näkee koko kentän ja osaa tehdä koreja" ja "hän on yhä yksi suosikkipelaajistani kautta aikojen"lähde?.

Jamesilla on sponsorisopimuksia Niken, Spriten, energiajuoma Glacéaun, purukumi Bubbliciousin ja Upper Deckin kanssa. Niken kanssa James on julkaissut 18 nimikkokenkämallia. Hän on myös esiintynyt mainossarjassa nimeltä "The LeBrons".

Vuoden 2007 pudotuspelien aikana James sai osakseen kritiikkiä, kun hän kieltäytyi allekirjoittamasta adressia, jota hänen joukkuetoverinsa Ira Newble hänelle tarjosi. Adressi koski Kiinan hallitusta ja sen toimia Darfurissa. James perusteli kieltäytymisensä tietämättömyydellä. Vuotta myöhemmin James puhui aiheesta julkisesti ja sanoi: "Loppujen lopuksi me kuitenkin puhumme ihmisoikeuksista. Ja ihmisten pitäisi ymmärtää, että ihmisoikeudet ja ihmisten henget ovat vaarassa. Emme puhu tässä sopimuksista. Emme puhu rahasta. Me puhumme ihmishenkien menetyksestä, ja se tarkoittaa minulle paljon enemmän kuin raha tai sopimus."

James isännöi ESPY Awards -tilaisuutta koomikko Jimmy Kimmelin kanssa. James oli ehdolla kolmeen palkintoon: paras miesurheilija, paras NBA-pelaaja ja paras ennätystenrikkoja. James voitti palkinnoista yhden: paras NBA-pelaaja. Ennätystenrikkoja-palkinnon ehdokkuuden perusteena oli Jamesin vuoden 2007 viidennessä Itäisen konferenssin finaalissa tekemät 48 pistettä. Ottelussa hän teki Cavaliersien 30 viimeisestä pisteestä 29 ja niistä 25 lisäajalla.

James esiintyi Saturday Night Liven 33. tuotantokauden ensi-illassa. Ohjelman luoja, Lorne Michaels, ylisti Jamesia tämän monipuolisuudesta.

Joulukuussa 2007 James sijoitettiin ensimmäiseksi Forbesin alle 25-vuotiaiden vuositulojen Top 20:ssä. Hän tienasi tuolloin 27 miljoonaa dollaria. James sai osakseen kritiikkiä clevelandilaisilta faneilta, kun hän ilmaantui Cleveland Indiansin otteluun New York Yankeesia vastaan Yankeesien hattu päässään. James kommentoi tapahtunutta: "Yksilötasolla haluan jokaisen intiaanin menestyvän. Rakastan näitä faneja siksi, että he uskaltavat tukea meitä. Mutta joukkuetasolla haluan Yankeesien voittavan."

Maaliskuussa 2008 Jamesista tuli ensimmäinen tummaihoinen mies, joka esiintyi Voguen kansikuvassa. Hän poseerasi Annie Leibovitzin ottamassa kuvassa yhdessä huippumalli Gisele Bündchenin kanssa. Ennen Jamesia lehden kansikuvassa oli esiintynyt vain kaksi miestä: Richard Gere ja George Clooney.[39] Moni arvosteli kansikuvan asettelua julkeaksi: kyseinen kuva oli kuin elokuvasta King Kong.[40][41][42]

Kesäkuussa 2008 James lahjoitti 20 000 dollaria Barack Obaman tukemiseen. Elokuussa 2008 eräs Jamesin lähipiiriin kuuluva henkilö tiedotti Jamesin harkitsevan vakavasti pelipaikkaa Euroopasta Olympiakosista[43], jos hänelle tarjottu vuosipalkka ylittäisi 50 miljoonaa dollaria. Hieman myöhemmin James kuitenkin sanoi, että hän saattaisi jatkaa sopimustaan Cleveland Cavaliersin kanssa.

Lokakuussa 2008 James veti lähes 20 000 henkeä Quicken Loans Arenalle demokraattipuolueen Barack Obaman televisiomainoksen vuoksi. Mainos näytettiin suurella valkokankaalla lavan yllä, jolla Jay Z myöhemmin piti ilmaiskonsertin. Avantgardekitaristi Buckethead kunnioitti Jamesin 24-vuotissyntymäpäivää kahdella uudella laululla: "LeBron" ja "LeBron's Hammer", jotka molemmat julkaistiin myöhemmin albumilla Slaughterhouse on the Prairie.

James järisytti koripallomaailmaa televisiomainoksella, jossa hän esiintyi ison joukkion edessä selkä kameraa kohti. Mainoksessa hän kertoi tavoittelevansa ensirakkauttaan. 18. tammikuuta 2009 mainos ilmestyi kokonaisuudessaan. Siinä James ilmoitti halukkuudestaan pelata NFL:ssä Cleveland Brownsin riveissä.

Helmikuun 2009 GQ-lehden kannessa oli kuva Jamesista.

LeBron James on esiintynyt useamman kerran NBA2K-pelin kannessa.

NBA-saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jamesilla on nimissään useita NBA:n "nuorin pelaaja" -saavutuksia:
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa ja ensimmäinen Cavaliersin pelaaja, joka on nimetty NBA:n Vuoden Tulokkaaksi 19 vuoden ikäisenä.
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on tehnyt 2 000 pistettä kaudessa: keskiarvolla 30 pistettä per peli (2005-2006).
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on yltänyt:
   • 1 000 pisteeseen
   • 2 000 pisteeseen
   • 3 000 pisteeseen
   • 4 000 pisteeseen
   • 5 000 pisteeseen
   • 6 000 pisteeseen urallaan (21 vuotta, 89 päivää)
   • 10 000 pisteeseen
   • 20 000 pisteeseen
   • 25 000 pisteeseen
   • 27 000 pisteeseen (31 vuotta, 317 päivää)
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on saanut tähdistöottelun MVP-palkinnon (Most Valuable Player, arvokkain pelaaja) (21 vuotta, 55 päivää)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.usab.com/history/national-team-mens/usa-basketball-mens-national-team-all-time-roster.aspx
 2. LeBron James siirtyy Lakersiin 154 miljoonan dollarin sopimuksella Yle. 2.7.2018. Viitattu 2.7.2018.
 3. Prospect Profile: LeBron James
 4. 2003-04 Cleveland Cavaliers Roster and Stats Basketball Reference. Arkistoitu 12.11.2020. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 5. a b c Cleveland Cavaliers Basketball Reference. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 6. 2004-05 Cleveland Cavaliers Roster and Stats Basketball Reference. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 7. a b c d 2006 NBA MVP Candidate - LeBron James 19.4.2006. NBA. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 8. 2005-06 Cleveland Cavaliers Roster and Stats Basketball Reference. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 9. Silva, Steve: Magic Johnson, LeBron James … and Johnny McCarthy? Boston Globe. 5.6.2015. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 10. 2006 NBA Eastern Conference First Round Wizards vs. Cavaliers Basketball Reference. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 11. LeBron officially signs contract extension with Cavs 19.7.2006. ESPN. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 12. a b Marv Albert’s Most Memorable Playoff Moments nba.com. 14.6.2007. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
 13. LeBron James makes his pick: He's going to Miami 9.7.2010. NBA. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 14. Tammilehto, Teemu: James johdatti Miamin toiseen perättäiseen mestaruuteen Yle Urheilu. 21.6.2013.
 15. Tammilehto, Teemu: James nousi suurien joukkoon – korkein pistemäärä 44 vuoteen Yle Urheilu. 21.6.2013.
 16. Tammilehto, Teemu: LeBron James pisti ennätykset uusiksi – "Kuin olisin heittänyt golfpalloja mereen" Yle Urheilu. 4.3.2014.
 17. LeBron James ylsi harvinaiseen saavutukseen SuomiKoris. 27.5.2015.
 18. Visuri, Roope: Cleveland tasoitti NBA-finaalit toisessa jatkoaikajännärissä – "Kuningas" James uskomattomassa vireessä Yle Urheilu. 8.6.2015.
 19. Myllyaho, Manu: Cleveland kesti Golden Staten kirin – James ilmiliekeissä Yle Urheilu. 10.6.2015.
 20. Rönkä, Otto: Jamesin heittopeli takelteli, Golden State tasoitti NBA-finaalisarjan Yle Urheilu. 12.6.2015.
 21. Visuri, Roope: Supertähden historiallinen tilastorivi ei riittänyt – Golden State voiton päässä mestaruudesta Yle Urheilu. 15.6.2015.
 22. Hakkarainen, Suvi: LeBron James teki historiaa ja nousi kaikkien aikojen pistekuninkaiden joukkoon Yle Urheilu. 3.11.2015.
 23. Aschburner, Steve: LeBron leads Cavaliers one step closer to historic feat NBA.com. 17.6.2016. (englanniksi)
 24. 2016 Finals: By The Numbers NBA.com. 1.6.2016. (englanniksi)
 25. http://www.nba.com/games/20160619/CLEGSW/gameinfo.html?ls=iref:nba:scoreboard
 26. Lakers Sign LeBron James | Los Angeles Lakers Los Angeles Lakers. Viitattu 11.8.2018. (englanniksi)
 27. LeBron James nousi kaikkien aikojen viidenneksi parhaaksi korintekijäksi 15.11.2018. Yle. Viitattu 15.11.2018.
 28. Lakers' LeBron James passes Karl Malone for second all-time on the NBA scoring list vs. Wizards The Athletic. 20.3.2022. Viitattu 26.6.2022.
 29. LeBron James surpasses Kareem Abdul-Jabbar for NBA career scoring record NBA.com. Viitattu 21.10.2023. (englanniksi)
 30. USA's ROSTER FIBA. Arkistoitu 20.9.2008. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 31. Niemeläinen, Jonne: LeBron James ei lähde Rioon Yle Urheilu. 24.6.2016.
 32. a b c Kuisma, Joonas: Yhdysvaltain presidentin ja NBA-tähden sanasota jatkui – Trump haukkui LeBron Jamesia Twitterissä yle.fi. 4.8.2018. Viitattu 6.8.2018.
 33. Wyche, Steve: Colin Kaepernick explains why he sat during national anthem NFL.com. 27.8.2016. Viitattu 6.8.2018. (englanniksi)
 34. Yle / STT Urheilu: Trump suuttui jälleen kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille: "Ei palkanmaksua" yle.fi. 21.7.2018. Viitattu 6.8.2018.
 35. Visuri, Roope: Trump kielsi NBA-mestarien pääsyn Valkoiseen taloon – antoi ukaasin NHL-voittajille: ”Jos he haluavat päästä parhaaseen paikkaan maan päällä, niin olen täällä” yle.fi. 8.6.2018. Viitattu 6.8.2018.
 36. a b Haukka, Inka: Melania Trump teki pesäeroa mieheensä – presidentti haukkui NBA-tähteä Twitterissä Yle Uutiset. 5.8.2018. Viitattu 6.8.2018.
 37. Karjalainen, Katariina: Melania Trump julkisti uuden kampanjansa: Keskiössä lapset ja sosiaalinen media Ilta-Sanomat. 7.5.2018. Viitattu 6.8.2018.
 38. LeBron James Fast Facts 7.6.2017. CNN. Viitattu 13.12.2017. (englanniksi)
 39. Eboda, Michael: Spot the difference: what is this US Vogue cover trying to say? The Guardian. 23.3.2008. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
 40. Sherwell, Philip: Race row over 'King Kong' Vogue cover The Telegraph. 30.3.2008. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
 41. Morris, Wesley: Monkey Business Slate. 31.3.2008. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
 42. LeBron James' 'Vogue' cover called racially insensitive USA Today. 24.3.2008. Viitattu 13.3.2017. (englanniksi)
 43. Greek team may make $eriou$ run at LeBron after 2010 season 1.8.2008. Sports Illustrated. Arkistoitu 5.1.2010. Viitattu 15.7.2009. (englanniksi)