Melania Trump

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Melania Trump
Donald and Melania Trump (cropped).jpg
Yhdysvaltain ensimmäinen nainen
(nimetty)
20. tammikuuta 2017 –
Edeltäjä Michelle Obama
Tiedot
Syntynyt 26. huhtikuuta 1970 (ikä 46)
Novo mesto, Jugoslavia (nyk. Slovenia)
Puolue republikaani
Puoliso Donald Trump

Melania Trump (syntymänimeltään Melanija Knavs, saksalainen kirjoitusasu Melania Knauss; 26. huhtikuuta 1970 Novo mesto, Jugoslavia) on slovenialaissyntyinen malli ja seurapiirihenkilö. Hän tuli tunnetuksi liikemies Donald Trumpin tyttöystävänä 1990-luvun lopulla; pari meni naimisiin vuoden 2005 tammikuussa.[1]

Melania Trumpista tulee Yhdysvaltain ensimmäinen nainen 20. tammikuuta 2017, kun hänen miehensä Donald Trump astuu presidentin virkaan.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melanija Knavs syntyi keskiluokkaiseen perheeseen Novo mestossa, Sloveniassa.lähde? Hänen perheensä asui Sevnicassa, Posavjen laaksossa, mutta heillä oli asunto myös pääkaupungissa Ljubljanassa. Hän aloitti mallintyöt kotimaassaan 16-vuotiaana ja solmi 18-vuotiaana sopimuksen mallitoimiston kanssa Milanossa. Opiskeltuaan arkkitehtuuria ja suunnittelua slovenialaisissa yliopistoissa hän jatkoi mallintöitään muun muassa Milanossa ja Pariisissa.

Hän vaihtoi sukunimensä Knaussiksi, ja 1990-luvun puolessa välissä hän muutti New Yorkiin.[2]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trump on esiintynyt mallina muotinäytöksissä, mainoskampanjoissa ja erilaisissa lehtiartikkeleissa ympäri maailmaa. Hän on esiintynyt muun muassa Avenuen, GQ:n, Harper's Bazaarin, In Stylen, New York Magazinen, Ocean Driven ja Voguen kansikuvissa sekä kuvasarjoissa muun muassa Alluressa, Ellessä, Glamourissa, Selfissä, Sports Illustratedissa, Town & Countryssa ja Vanity Fairissa. Lisäksi Trump on toiminut mallina muun muassa Concorde- ja Levi's -mainoskampanjoissa. Häntä ovat kuvanneet muun muassa valokuvaajat Patrick Demarchelier, Helmut Newton, Arthur Elgort, Ellen Von Unwerth, Peter Arnell, Antoine Verglas ja Mario Testino. Valokuvaaja Jarl Ale de Basseville otti hänestä myös alastonkuvia, jotka tulivat julkisuuteen myöhemmin.[3]

Mallintöiden lisäksi Trump on tehnyt vuosia hyväntekeväisyystyötä järjestäen ja osallistuen varainkeruutilaisuuksiin sekä muihin hyväntekeväisyyskampanjoihin ja -projekteihin. Yhdysvaltain Punainen Risti nimesi Trumpin hyvän tahdon lähettilääkseen vuonna 2005.

Vuosien varrella Trump on myös esiintynyt useissa televisio- ja radio-ohjelmissa. Hän on vieraillut muun muassa Larry King Livessa ja juontanut television suosittua keskusteluohjelmaa The View yhdessä Barbara Waltersin kanssa. Trump on nähty myös useissa aviomiehensä Donald Trumpin luotsaaman The Apprentice -televisio-ohjelman jaksoissa.

Trump toi markkinoille oman kello- ja korumerkkinsä Melania™ Timepieces & Jewelry vuonna 2010. Ne ovat olleet alusta alkaen myyntimenestyksiä.

Trumpilla on aviomiehensä Donald Trumpin kanssa yksi lapsi, Barron William, joka syntyi vuonna 2006. Melania Trump puhuu viittä eri kieltä, sloveenia, englantia, ranskaa, saksaa ja serbiaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Melania Trumpin kotisivut, melaniatrump.com, 18.9.2010
  • Melania Trumpin kello- ja korusivusto QVC -ostoskanavan kotisivuilla, qvc.com, 18.9.2010

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Donald Trump Weds Melania Knauss People.com. 23.1.2005. Viitattu 5.10.2016. (englanniksi)
  2. Jordan, Mary: Meet Melania Trump, a new model for first lady Washington Post. 30.9.2015. Viitattu 5.10.2016. (englanniksi)
  3. Betonilähiöstä Valkoiseen taloon – Melania Trumpin tuhkimotarina Yle Uutiset. Viitattu 9.11.2016.
  4. Betonilähiöstä Valkoiseen taloon – Melania Trumpin tuhkimotarina Yle Uutiset. Viitattu 9.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]