Betty Ford

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betty Ford
Valkoisen talon virallinen valokuva 2.10.1974
Valkoisen talon virallinen valokuva 2.10.1974
Yhdysvaltain ensimmäinen nainen
Edeltäjä Pat Nixon
Seuraaja Rosalynn Carter
Yhdysvaltain varapresidentin puoliso
Edeltäjä Judy Agnew
Seuraaja Happy Rockefeller
Henkilötiedot
Syntynyt8. huhtikuuta 1918
Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Kuollut8. heinäkuuta 2011 (93 vuotta)
Rancho Mirage, Kalifornia, Yhdysvallat
Puoliso William C. Warren (1942–1947)
Gerald Ford (1948–2006)
Tiedot
Puolue Republikaanit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
George W. Bush, Gerald Ford ja Betty Ford huhtikuussa 2006.

Elizabeth Ann ”Betty” Bloomer Warren Ford (8. huhtikuuta 1918 Chicago, Illinois8. heinäkuuta 2011[1] Rancho Mirage, Kalifornia) oli Yhdysvaltain presidentin Gerald Fordin puoliso.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betty Bloomer syntyi Chicagossa, Illinois'ssa myyntiedustaja William Stephenson Bloomer vanhemman perheeseen. Hän oli perheen kolmas lapsi ja ainoa tytär.

Asuttuaan vähän aikaa Denverissä Bloomer varttui Grand Rapidsissa, Michiganissa, missä hän suoritti high schoolin.[2]

Suuren pörssiromahduksen jälkeen Bloomer alkoi 14-vuotiaana toimia vaatemallina ja opettaa lapsille tansseja kuten foxtrotia, valssia ja sen ajan afroamerikkalaisten suosikkitanssia big applea. Hän työskenteli myös vammaisten lasten parissa. Itse hän valmistui tanssiopinnoistaan vuonna 1935.

Bloomer menetti 16-vuotiaana isänsä, joka kuoli 60-vuotispäivänsä aattona autotallissaan häkämyrkytykseen korjatessaan perheen autoa, vaikka tallin ovet olivat auki.[3][4]

Bloomer matkusti kahdeksi kesäksi Benningtoniin, Vermontiin jatkamaan opintojaan. Sen jälkeen hän muutti Manhattanille Chelsean kaupunginosaan. Siellä hän rahoitti tanssiopintonsa työskentelemällä muotimallina. Sen jälkeen Bloomer palasi kotikaupunkiinsa, missä hän asui äitinsä ja tämän uuden puolison Arthur Meigs Goodwinin kanssa. Hän sai työtä paikallisen tavaratalon muotisuunnittelijan apulaisena.

Aikuisikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1942 Betty Bloomer meni naimisiin William C. Warrenin kanssa[2], jonka hän oli tuntenut 12-vuotiaasta asti. Pariskunta muutti Toledoon, Ohioon, sen jälkeen Fultoniin, New Yorkiin, ja takaisin Grand Rapidsiin.[5] Warren oli alkoholisti ja hänen terveytensä oli heikko. Juuri kun Betty oli päättänyt hakea eroa, mies vajosi koomaan. Betty jäi hoitamaan miestä kahdeksi vuodeksi, kunnes tämä toipui. Sen jälkeen he erosivat 22. syyskuuta 1947 lapsettomina.

Betty Warren solmi avioliiton tulevan presidentin Gerald Fordin kanssa 15. lokakuuta 1948. Fordit olivat naimisissa 58 vuotta ja saivat neljä lasta:

  • Michael Gerald Ford (s. 1950)
  • John Gardner Ford (s. 1952)
  • Steven Meigs Ford (s. 1956)
  • Susan Elizabeth Ford (s. 1957)

Betty oli Yhdysvaltain ensimmäinen nainen miehensä toimiessa presidenttinä vuosina 1974–1977. Hän toipui samoihin aikoihin rintasyövästä. Gerald Fordin kuoltua vuonna 2006 Betty asui Rancho Miragessa, Kaliforniassa.

Betty Ford -klinikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Betty Ford oli mukana perustamassa yhdessä suurlähettiläs Leonard Firestonen kanssa Betty Ford -klinikkaa (Betty Ford Center). Vuonna 1982 perustettu klinikka tarjoaa vieroitushoitopalveluita alkoholi- ja huumeriippuvaisille. Betty Ford itse kamppaili lääkeriippuvuuden kanssa. Betty Ford -klinikan hoitopalveluita käyttävät yleensä julkisuuden henkilöt. Klinikan hoitotiloista puolet on varattu miehille, puolet naisille. Betty Ford -klinikan hallituksen puheenjohtajana toimii Fordien tytär Susan Ford Bales.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nemy, Enid: Betty Ford, Former First Lady, Dies at 93 The New York Times. Viitattu 9.7.2011. (englanniksi)
  2. a b Ford, Betty; Chase, Chris (1978). The Times of My Life, s. 22.
  3. Ford, Betty; Chase, Chris (1978). The Times of My Life, s. 21.
  4. Tucker, Neely (December 29, 2006) "Betty Ford, Again Putting On a Brave Face." The Washington Post. Retrieved July 20, 2009
  5. Ford, Betty; Chase, Chris (1978). The Times of My Life, s. 39, 41.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Betty Ford.