Gisele Bündchen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gisele Bündchen
Henkilötiedot
Syntynyt20. heinäkuuta 1980 (ikä 43)
Três de Maio, Rio Grande do Sul, Brasilia
Ammatti malli
Malli
Pituus 180 cm
Hiusten väri Vaaleanruskea
Silmien väri Sininen
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivut

Gisele Caroline Bündchen[1] (s. 20. heinäkuuta 1980 Três de Maio, Rio Grande do Sul)[2] on brasilialainen supermalli. Hän toimii yli kahdenkymmenen tuotteen mainoskasvona, useiden huippusuunnittelijoiden mallina ja on esiintynyt tärkeimpien muotilehtien kansikuvissa.

Perhe ja lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bündchen syntyi Três de Maion kaupungissa Brasiliassa vuonna 1980. Hänen vanhempansa Valdir Reinoldo Bündchen ja Vânia Nonnenmacher Bündchen ovat saksalaista alkuperää; suvun esivanhemmat muuttivat Brasiliaan 1800-luvun lopulla. Bündchenilla on viisi sisarta: Raquel, Graziela, Gabriela, Rafaela ja nuorempi kaksoissisar Patrícia. Vaikka Bündchenin vanhemmat puhuvat sujuvaa saksaa, Giselen äidinkieli on portugali.

Mallinura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäisenä Bündchen muutti New Yorkiin, jossa hän teki catwalk-debyyttinsä New Yorkin muotiviikoilla, ja nousi välittömästi karismansa ansiosta päättävien muotitahojen tietoisuuteen. Nykyään hän on yksi kuumimpia nimiä muotimaailmassa. Bündchen on esiintynyt muun muassa Dolce & Gabbanan, Calvin Kleinin ja Louis Vuittonin kasvona. Hän on myös poseerannut ainakin Voguen, Marie Clairen, Rolling Stonen ja Arenan kansikuvissa.

Vuonna 2018 yhdysvaltalainen Forbes-talouslehti kertoi Bündchenin yhä ansaitsevan noin kymmenen miljoonaa dollaria vuodessa, vaikka virallisesti jäi jo vuonna 2015 pois mallintöistä.[3]

Muu työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bündchenilla on oma sandaalimallistonsa nimeltä Ipanema Gisele Bündchen yhteistyössä kenkävalmistaja Grendenen kanssa. Hän omistaa lisäksi eteläisessä Brasiliassa sijaitsevan Palladium Executive -hotellin.

Bündchen on näytellyt elokuvissa Taxi (2004) ja Paholainen pukeutuu Pradaan (2006).

Gisele Bündchen Fashion Rio Verão 2007 -tapahtumassa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bündchen seurusteli pitkään näyttelijä Leonardo DiCaprion kanssa, mutta pari erosi marraskuussa 2005. Pian eron jälkeen Bündchen alkoi seurustella lainelautailija Kelly Slaterin kanssa, ja suhde kesti heinäkuuhun 2006 asti. Bündchen avioitui 26. helmikuuta 2009 amerikkalaisen jalkapallon pelaajan Tom Bradyn kanssa[4]. Saman vuoden joulukuussa Bündchen synnytti parin esikoispojan[5] ja vuonna 2012 tyttären.[6] Bündchen on myös äitipuoli Bradyn edellisestä suhteesta syntyneelle pojalle. Pariskunta haki yhdessä avioeroa lokakuussa 2022.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. www.giselebundchen.com.br
  2. Gisele Bundchen The Fashion Model Directory. Viitattu 14.1.2013.
  3. Slane, Kevin: Gisele Bundchen is still one of the highest-paid models in the world, according to Forbes boston.com. 14.12.2018. Viitattu 20.7.2019.
  4. Report: Brady, Bundchen wed
  5. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Siiri Siikarla: Tom Brady jakoi ihastuttavan kuvan 13-vuotishääpäivän kunniaksi – ylisti mallivaimoaan estoitta Ilta-Sanomat. 27.2.2022. Viitattu 30.10.2022.
  7. Gisele Bündchenin ja Tom Bradyn 13 vuoden liitto ohi: hakevat avioeroa www.iltalehti.fi. Viitattu 30.10.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gisele Bündchen.