Malli (ammatti)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Valokuvamalli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brasilialainen malli Gisele Bündchen esittelee vaatteita catwalkilla.

Malli on henkilö, joka esittelee muotia kuten vaatteita tai koruja pitämällä niitä yllään. Malli voi myös toimia taiteilijan aiheenaan käyttämänä kohteena.[1] Mallit voivat esimerkiksi esitellä vaatteita pukeutumalla niihin muotinäytöksissä, tai he voivat poseerata esiteltävien tuotteiden kanssa mainos- ja lehtikuvia tai televisiomainoksia varten. Taiteilijan mallit poseeraavat taideteoksen mallina, alastonmallit esiintyvät taidekuvien lisäksi joskus eroottisissa kuvissa, ja hiusmallit poseeraavat hiustyylien esittelyjä varten.

Vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallin tärkeimpiä ominaisuuksia on ulkonäkö ja esiintymiskyky työn julkisen ja esittelevän luonteen vuoksi. Mallilta vaaditaan myös muuntautumiskykyä, koska mallin pitäisi soveltua ja sopeutua kuviin erilaisissa tilanteissa, asuissa ja paikoissa. Useimmiten malleilta vaaditaan tiettyä pituutta ja tiettyjä vartalon mittoja kulttuurista ja tilanteesta riippuen. Usein erityisesti kasvojen muoto on tärkeä osa ammatin vaatimuksia. Vaatimukset vaihtelevat esiteltävien tuotteiden mukaan: esimerkiksi sormuksia tai kelloja esittelevä malli tarvitsee kauniit ja hoidetut kädet mutta ei välttämättä kauniita kasvoja. Hiusmalleilta taas edellytetään usein tietynpituista ja hyväkuntoista tukkaa, josta halutut mallit voidaan leikata ja muotoilla. Muotivaatemalleille tärkeintä on hoikkuus ja sopusuhtainen vartalon rakenne, jotta esiteltävistä vaatteista valmistetut esittelykappaleet mahtuisivat päälle ja asettuisivat suunnittelijan toivomalla tavalla. Miesmalleilta edellytetään noin 180 cm tai suurempaa pituutta ja usein kohtalaisen lihaksikasta vartaloa.

Vaatteita esittelevältä naismallilta edellytetään usein vähintään noin 172 cm:n pituutta, ja muotinäytöksiin halutaan usein vieläkin pidempiä naisia, noin 180 cm pitkiä tai pidempiä.

Urheilutuotemainostusta varten myös naismalleilta edellytetään yleensä lihaksikkuutta.

Mallitoimisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli kuuluu useimmiten mallitoimistoon, joka toimii malleilleen kuin managerina ja järjestää näille töitä ja työhaastatteluja. Suomalaisia mallitoimistoja ovat muun muassa Brand, Paparazzi, Portfolio, Clamos Studio, Fashion Model Agency, Fashion Team, Modelboom, Azzurro, Pariss Models, Fondi ja Modelpoint.

Supermallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa alkoi niin kutsuttu supermallibuumi. Tuolloin suosituimpien mallien palkkiot nousivat ennennäkemättömän korkeiksi ja heistä tuli julkisuudenhenkilöitä. Kaikista menestyksekkäimmiksi nousivat tuolloin Cindy Crawford, Naomi Campbell, Kate Moss, Claudia Schiffer, Christy Turlington ja Linda Evangelista. Nämä supermalleiksi kutsutut naiset ansaitsivat miljoonia, olivat satojen muotilehtien kansikuvissa, ja olivat useissa maissa tunnettuja muoti-ikoneita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: malli. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus. ISSN 2323-3370.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]