Malli (ammatti)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Valokuvamalli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Malli on henkilö, joka esittelee muotia, kuten vaatteita ja asusteita pitämällä niitä yllään tai käyttämällä niitä. Malli voi myös toimia taiteilijan maalauksen aiheena.[1] Alastonmallit esiintyvät taidekuvissa ja toisinaan eroottisissa julkaisuissa, jolloin voidaan tarkoittaa glamour-valokuvausta. Hiusmallit esittelevät hiustyylejä. Vaateita esittelevät mallit voivat esiintyä muotinäytöksissä tai he voivat poseerata eri tuotteiden mainoksissa esimerkiksi lehtikuvissa.

Vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat poikkeuksellinen ulkonäkö ja esiintymiskyky työn näyttelemistä muistuttavan luonteen vuoksi. Mallilta edellytetään myös kykyä muuntautua, koska hänen pitää soveltua ja sopeutua kuvauksiin erilaisissa tilanteissa, asuissa ja paikoissa. Useimmiten malleilta vaaditaan tiettyä pituutta ja tiettyjä vartalon mittoja kulttuurista ja tilanteesta riippuen, myös pluskoon malleille on kysyntää. Usein erityisesti kasvojen muoto on tärkeä osa ammatin vaatimuksia. Vaatimukset vaihtelevat esiteltävien tuotteiden mukaan: esimerkiksi sormuksia tai kelloja esittelevä malli tarvitsee kauniit ja hoidetut kädet. Hiusmalleilta edellytetään usein tietynpituista ja hyväkuntoista tukkaa, josta halutut tyylit voidaan leikata ja muotoilla. Vaatemalleille tärkeintä on hoikkuus ja sopusuhtainen vartalo, jotta esittelykappaleet mahtuisivat päälle ja asettuisivat suunnittelijan toivomalla tavalla. Miesmalleilta edellytetään noin 180 senttimetrin vähimmäispituutta ja usein kohtalaisen lihaksikasta vartaloa. Naismallilta edellytetään usein vähintään noin 172 senttimetrin pituutta. Muotinäytöksiin halutaan usein vieläkin pidempiä naisia, jotka ovat vähintään noin 180 senttimetriä pitkiä. Etenkin catwalk-mallien tulee osata oikeanlainenselvennä kävelytyyli.

Kuvan nainen, kädessään käsipaino, on fitness-malli. Fitness-malleja voidaan käyttää urheilutuotemainoksissa, joissa tarvitaan lihaksikkaampia esiintyjiä.

Mallitoimisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmiten malli tekee työtään mallitoimiston välityksellä. Mallitoimisto manageroi ja järjestää malleilleen casting-tilaisuuksia, joissa työntekijöitä myös haastatellaan. Suomalaisia mallitoimistoja ovat muun muassa Brand, Paparazzi, Portfolio, Clamos Studio, Fashion Model Agency, Fashion Team, Modelboom, Azzurro, Pariss Models, Fondi ja Modelpoint.

Supermallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla malleista alkoi tulla popkulttuurin ikoneita ja julkisuuden henkilöitä, joita alettiin kutsua termillä supermalli. Ilmiö alkoi 1960-luvun keskivaiheen ”svengaavasta Lontoosta”, jossa uudentyyppiset mallit kuten Jean Shrimpton ja Twiggy tuotiin julkisuuteen nimillään, toisin kuin siihenastiset ranskalaistyyppisen muotikulttuurin anonyymit ja etäiset mannekiinit. Julkisuuden myötä supermallien kysyntä ja sen myötä palkkiotaso alkoivat nousta.[2]

1980–1990-lukujen vaihteessa alkoi niin kutsuttu supermallibuumi. Tuolloin suosituimpien mallien palkkiot nousivat ennennäkemättömän korkeiksi ja heistä tuli julkisuuden henkilöitä. Kaikista menestyksekkäimmiksi nousivat Cindy Crawford, Naomi Campbell, Kate Moss, Claudia Schiffer, Christy Turlington ja Linda Evangelista. Nämä huippumallit ansaitsivat miljoonia, esiintyivät satojen muotilehtien kansikuvissa ja olivat useissa maissa tunnettuja muoti-ikoneita.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: malli. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus. ISSN 2323-3370.
  2. Douglas, Mark: ”Models, 1960s”, Encyclopedia of Contemporary British Culture, s. 340. Routledge, 1999. Teos Questia-palvelussa (vaatii tilauksen).
  3. Wissinger, Elizabeth A.: ”Supermodels of the World Living the Life”, This Year's Model: Fashion, Media, and the Making of Glamour, s. 35. New York University Press, 2015. Teos Questia-tietopalvelussa (vaatii tilauksen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]