Ilja Bryzgalov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilja Bryzgalov
Henkilötiedot
Syntynyt22. kesäkuuta 1980 (ikä 43)
Toljatti, Venäjän SFNT,
Neuvostoliitto
Kansalaisuus  Venäjä
Jääkiekkoilija
Lempinimi Bryz, Bryzie
Pelipaikka maalivahti
Hanska vasen
Pituus 191 cm
Paino 89 kg
Pelinumero 80
Pelaajaura
Pääsarjaura 1999–2015
Aik. seurat Venäjä Lada Toljatti (RSL)
Yhdysvallat Cincinnati Mighty Ducks (AHL)
Yhdysvallat Anaheim Ducks (NHL)
Yhdysvallat Phoenix Coyotes (NHL)
Yhdysvallat Philadelphia Flyers (NHL)
Venäjä TsSKA Moskova (KHL)
Kanada Edmonton Oilers (NHL)
Yhdysvallat Oklahoma City Barons (AHL)
Yhdysvallat Minnesota Wild (NHL)
Yhdysvallat Anaheim Ducks (NHL)
NHL-varaus 44. varaus, 2000
Mighty Ducks of Anaheim
Mitalit
Maa:  Venäjä
Miesten jääkiekko
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Sveitsi 2009 jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Salt Lake City 2002 jääkiekko
Stanley Cup
Anaheim Ducks 2007

Ilja Nikolajevitš Bryzgalov (ven. Илья Николаевич Брызгалов, s. 22. kesäkuuta 1980 Toljatti, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto) on uransa päättänyt venäläinen jääkiekkomaalivahti.

Bryzgalov pelasi pitkän ja menestyksekkään uran NHL:ssä, jossa hän aloitti vuonna 2001. Bryzgalov on voittanut urallaan arvostetuimman jääkiekkopalkinnon, NHL:n mestaruuden, Stanley Cupin Anaheim Ducksissa vuonna 2007. Bryzgalov on urallaan voittanut myös jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa MM-kultaa vuoden 2009 kisoissa Venäjän jääkiekkomaajoukkueessa. Maajoukkuetasolla Bryzgalov on saavuttanut Venäjän riveissä myös olympiapronssia.

NHL-uransa aikana Bryzgalovista tuli yksi NHL:n seuratuimmista mediapersoonista, mikä johtui hänen toimittajille antamistaan värikkäistä ja joskus myös pisteliäistä lausunnoista ja hänen venäläistyyppisestä englannin kielestään.

Bryzgalov on pelannut urallaan 463 NHL-ottelua, joista 425 runkosarjassa ja 38 pudotuspeleissä.

Vuodet Venäjällä & NHL-varaus Anaheim Ducksiin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bryzgalov aloitti jääkiekkouransa HK Lada Toljattin organisaatiossa, ja siten Toljatti on Bryzgalovin kasvattajaseura. Bryzgalov pelasi Lada Toljattin reservijoukkueessa 16-vuotiaasta asti, vuodet 1996–1998 eli yhteensä kolmen kautta. Kun Toljattin reservijoukkue putosi kauden 1998–1999 jälkeen Venäjän toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Vysšaja Ligasta maan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle, Bryzgalov jätti joukkueen. Hän siirtyi alkukaudeksi 1999–2000 pelaamaan Vysšaja Ligan HK Spartak Moskovan reservijoukkueeseen. Bryzgalov kuitenkin edusti uutta seuraansa vain 10 ottelussa, kunnes hän siirtyi Spartakin organisaatiosta takaisin Lada Toljattin organisaatioon. Bryzgalov pelasi vielä kaksi ottelua Toljattin reservijoukkueessa, ennen kuin hänet nostettiin kesken kauden 1999–2000, reserveistä HK Lada Toljattin joukkueeseen Venäjän pääsarjatasolle Superligaan. Näin alkoi Bryzgalovin pääsarjaura 19-vuotiaana. Bryzgalov sai mahdollisuuden Toljattin maalilla ja otti melkein saman tien joukkueen ykkösmaalivahdin paikan itselleen.

Bryzgalov pelasi ensimmäisellä kaudellaan Toljatissa 14 pääsarjaottelua, ja torjuntaprosentti oli erinomainen, 93,0. Lupaava Bryzgalov jatkoi loisto-otteitaan Superligan pudotuspeleissä, joissa hän vartioi Toljattin maalia seitsemässä ottelussa, joiden torjuntaprosentti oli 94,7 %.

Bryzgalovin erinomaiset otteet Toljattin maalilla herättivät useiden seurojen mielenkiinnon NHL:ää myöten. Lopulta Bryzgalovin varasi NHL:ään, NHL:n vuoden 2000 varaustilaisuudessa Mighty Ducks of Anaheim. Anaheim varasi Bryzgalovin varaustilaisuuden toisella kierroksella varausnumerolla 44.

Kauden 2000–2001 Bryzgalov aloitti Toljattin ykkösmaalivahtina ja säilytti asemansa kauden loppuun asti. Hän Superligan runkosarjassa 34 ottelua ja torjui joukkueensa pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä Toljattin taival katkesi kuitenkin jo ensimmäisellä kierroksella, vaikka Bryzgalovin oli maalilla erinomainen. Hänen torjuntaprosenttinsa pudotuspeleistä oli 92,5. Kauden jälkeen 21-vuotias Bryzgalov siirtyi Pohjois-Amerikkaan hänet varanneeseen Mighty Ducks of Anaheimin joukkueeseen.

Ensimmäiset NHL-vuodet Anaheim Ducksissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bryzgalov tuli vuonna 2001 Pohjois-Amerikkaan Anaheimin harjoitusleirille. Hän ei onnistunut leirillä vakuuttamaan tarpeeksi Anaheimin valmennusjohtoa, jotta olisi syrjäyttänyt Mighty Ducksin maalivahdeista Jean-Sebastien Gigueren tai Martin Gerberin ja saanut aloittaa kauden NHL:ssä Mighty Ducks of Anaheimissa. Niinpä Bryzgalov aloitti ensimmäisen Pohjois-Amerikan kautensa Mighty Ducksin farmijoukkueessa AHL-liigassa Cincinnati Mighty Ducksissa. Hän pelasi lähes koko kauden 2001–2002 Cincinnatissa. Kesken kauden 2001–2002 Bryzgalov kuitenkin nostettiin NHL:ään Mighty Ducks of Anaheimin joukkueeseen, ja hän pelasi lyhyellä NHL-komennuksellaan myös ensimmäisen NHL-pelinsä Bryan Murrayn ollessa Ducksin päävalmentajana. Ensimmäisessä NHL-pelissään Bryzgalov pelasi hyvän ottelun, jossa hänen torjuntaprosenttinsa oli 91,7. Cincinnati Mighty Ducksissa Bryzgalov pelasi kaudella 2001–2002 kaikkiaan 45 AHL-ottelua.

Kauden 2002–2003 Bryzgalov pelasi kokonaan Cincinnati Mighty Ducksissa AHL:ssä, sillä Anaheimin uusi päävalmentaja Mike Babcock luotti Bryzgalovin sijasta Gerberiin ja Giguereen eikä nostanut Bryzgalovia kertaakaan Mighty Ducks of Anaheimin NHL-joukkueeseen. Bryzgalov pelasi Cincinnatin maalilla 54 ottelua, mutta ei onnistunut auttamaan joukkuetta AHL:n pudotuspeleihin.

Kaudella 2003–2004 Bryzgalov pelasi huippukauden Cincinnati Mighty Ducksin riveissä AHL:ssä. Hän pelasi 64 ottelua, torjuntaprosentilla 91,9 ja torjui Cincinnatin myös AHL:n pudotuspeleihin, jossa joukkue eteni aina toiselle kierrokselle asti. Hyvät otteet Cincinnatissa alkukaudella toivat myös tilaisuuden NHL:ssä ja Bryzgalov pelasikin yhden NHL-ottelun kaudella 2003–2004.

Vuonna 2004, NHL:n työehtosopimus päättyi, ja koska NHL:n johdolla ja pelaajayhdistys NHLPA:lla oli erimielisyyksiä tulevasta palkkakatosta, ei uutta työehtosopimusta onnistuttu sopimaan kaudelle 2004–2005, ja niinpä julistettiin että kausi 2004–2005 olisi NHL:n työsulkukausi, ja näin ollen NHL:ää ei pelattaisi kaudella 2004–2005 lainkaan. Bryzgalov pelasi kauden jälleen Anaheimin farmiseurassa Cincinnatissa. Hän pelasi Cincinnatin riveissä 36 AHL-runkosarjaottelua ja seitsemän pudotuspeliottelua kaudella 2004–2005.

Kaudella 2005–2006 Bryzgalov teki viimein läpimurtonsa NHL:ssä, pelattuaan ensin AHL:ssä neljä kautta. Bryzgalov sai tilaisuuden Mighty Ducksin kakkosmaalivahtina, kun Anaheimin seurajohto osoitti luottamustaan Bryzgaloviin kauppaamalla Martin Gerberin Carolina Hurricanesiin. Bryzgalov pelasi kaudella 2005–2006 Mighty Ducksin maalilla 31 NHL:n runkosarjan ottelua, hyvällä torjuntaprosentilla 91,0. Bryzgalov pelasi Mighty Ducksin maalilla kaudella 2005–2006, myös yhdeksän pudotuspeliottelua, kun joukkueen ykkösmaalivahti Jean-Sebastien Gigueren olli loukkaantuneena. Pudotuspeleissä Bryzgalovin torjuntaprosentti oli erinomainen 94,4. Pudotuspeleissä Mighty Ducks eteni aina Läntisen konferenssin finaaliin asti, jossa se kuitenkin hävisi Edmonton Oilersille voiton 4–1 ja putosi Stanley Cupin finaalista.

Stanley Cup-voitto Anaheim Ducksissa ja siirto Phoenix Coyotesiin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 Mighty Ducks of Anaheim muutti nimensä Anaheim Ducksiksi. Bryzgalovin asema joukkueessa pysyi yhä edelliskauden tapaan kakkosmaalivahtina. NHL:n runkosarjassa kaudella 2006–2007, Bryzgalov pelasi Ducksin maalilla 27:ssä ottelussa, torjuntaprosentilla 90,7 ja torjui joukkueelleen 10 voittoa. Giguere kuitenkin kantoi päävastuun Ducksin maalilla ja oli ykkösmaalivahti myös pudotuspeleissä. Pudotuspeleissä Ducks oli voitokas aina Lännen konferenssifinaaleihin asti. Tuolloin Giguere kuitenkin joutui jäämään pois joukkueen vahvuudesta henkilökohtaisten syiden vuoksi. Tuolloin päävalmentaja Randy Carlyle nosti Bryzgalovin Ducksin ykkösvahdiksi konferenssifinaali-sarjan ajaksi. Bryzgalov pelasi Ducksin maalilla konferenssifinaali-sarjan erinomaisesti ja takasi torjunnoillaan Ducksin voiton ottelusarjasta Detroit Red Wingsiä vastaan voitoin 4–2. Bryzgalov torjui ottelusarjassa Ducksille joukkueen neljästä voitosta kolme ja Bryzgalovin torjuntaprosentti ottelusarjasta oli 92,2. Voitettuaan konferenssifinaali-sarjan Ducks eteni Stanley Cupin finaaleihin, joissa Ducksin maalille palasi Giguere. Ducks voitti Stanley Cupin finaaleissa Ottawa Senatorsin voitoin 4–1 ja voitti NHL:n mestaruuden, Stanley Cupin ensi kertaa historiassaan, Bryzgalovin ollessa tärkeä osa Cupin voittanutta joukkuetta. Bryzgalov oli Nikolai Habibulinin jälkeen vasta toinen venäläismaalivahti, joka voitti Stanley Cupin ja on saanut omakseen Stanley Cup- sormuksen.

Bryzgalovin asema Anaheim Ducksin joukkueessa kävi hankalaksi, sillä Giguere sai joukkueeseen uuden pitkän jatkosopimuksen ja Ducksiin hankittiin myös uusi maalivahti, sveitsiläinen Jonas Hiller. Brian Burke yritti kaupata Bryzgalovia ennen kauden 2007–2008 alkua, mutta siirto kuitenkin estyi. Bryzgalov aloitti kauden 2007–2008 Ducksissa ja pelasi yhdeksän ottelua Ducksille NHL:n runkosarjassa, kunnes siirtyi kesken kauden Wayne Gretzkyn valmentamaan Phoenix Coyotesiin. Coyotes poimi Bryzgalovin siirtolistalta 17. marraskuuta 2007, jonka jälkeen venäläismaalivahti siirtyi välittömästi Phoenixiin.

Phoenix Coyotes

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wayne Gretzky ilmoitti Bryzgaloville heti, tämän saavuttua Phoenix Coyotesin joukkueeseen, että Bryzgalov on joukkueen ykkösmaalivahti ja Gretzky luottaisi häneen kuin kallioon. Bryzgalov on myöhemmin kuvaillut, että noiden sanojen kuuleminen Gretzkyn suusta oli "upeaa". Gretzky osoittikin luottoa Bryzgaloviin, sillä venäläismaalivahti pelasi Phoenixin kauden kaikki jäljellä olevat ottelut. Bryzgalov kiitti luottamuksesta torjumalla uransa kolmannen nollapelin, Coyotes-debyytissään ja yhteensä Bryzgalov pelasi kauden 2007–2008 55 ottelua Phoenixille, erinomaisella torjuntaprosentilla 92,1 %. Bryzgalovin hyvät otteet maalinsuulla eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi, nostamaan Phoenixia pudotuspeleihin.

Toisella kaudellaan joukkueessa Bryzgalov oli jälleen selvä ykkösmaalivahti. Hän pelasi NHL:n runkosarjassa kaudella 2008–2009 65 ottelua, torjuntaprosentilla 90,6 % ja torjui joukkueelleen 26 voittoa. Phoenix Coyotes ei kuitenkaan selvinnyt myöskään kaudella 2008–2009 pudotuspeleihin, ja kauden jälkeen joukkueen päävalmentaja Wayne Gretzky jätti joukkueen, ja joukkueen uudeksi päävalmentajaksi tuli ensi kaudeksi, 2009–2010, Dave Tippett.

Kaudella 2009–2010, Tippettin valmennuksessa, Phoenixin peli parani ja myös Ilja Bryzgalov paransi joukkueen maalinsuulla peliään edelliskaudesta. Bryzgalov pelasi peräti 68 runkosarja-ottelua Phoenix Coyotesin maalilla erinomaisella torjuntaprosentilla 92,0 % ja torjui joukkueen myös NHL:n pudotuspeleihin. Runkosarjassa Bryzgalov kirjautti peräti 42 voittoa. Pudotuspeleissä Bryzgalov ei kuitenkaan onnistunut säilyttämään tasoaan yhtä korkeana, ja Phoenix putosikin jo ensimmäisellä kierroksella. Bryzgalov oli loistavan runkosarjakautensa ansiosta ehdokkaana sekä NHL:n arvokkaimmalle pelaajalle jaettavaan Hart Trophyn- että NHL:n parhaalle maalivahdille myönnettävään Vezina Trophyn voittajaksi. Lopulta Bryzgalov ei voittanut kumpaakaan palkintoa, kun Hart Trophy meni Vancouver Canucksin ruotsalais-hyökkääjä Henrik Sedinille ja Vezina Trophy puolestaan Buffalo Sabresin maalivahdille Ryan Millerille.

Kaudella 2010–2011 Bryzgalov säilytti edelleen kiistattoman ykkösmaalivahdin paikkansa Phoenixissa Dave Tippettin valmennuksessa, Jason LaBarberan ollessa edelliskauden tapaan joukkueen kakkosmaalivahti. Ilja Bryzgalov pelasi jälleen erinomaisen runkosarjakauden, torjuntaprosentilla 92,1 %, mutta pudotuspeleissä Bryzgalov pelasi heikosti, Phoenix hävisi kaikki neljä pudotuspeliotteluaan, ja Bryzgalovin maalikeskiarvo oli surkea 4,36 maalia/ottelu ja torjuntaprosenttikin oli heikko 87,9 %.

Siirto Philadelphia Flyersiin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden jälkeen Ilja Bryzgalov kieltäytyi allekirjoittamasta uutta sopimusta Phoenixiin. Phoenixin johto yritti epätoivoisesti saada Bryzgalovia jäämään ja lopulta Bryzgalov asetti ehdot joilla hän jäisi Coyotesiin. Bryzgalovin palkkavaatimus oli kuitenkin 10 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mihin Phoenixilla ei ollut varaa. Niinpä Phoenix päätti myydä Bryzgalovin. Useat seurat olivat kiinnostuneita kokeneesta venäläisestä, mutta lopulta Bryzgalov siirtyi Philadelphia Flyersiin, joka sai vaihdossa Bryzgalovin neuvottelu-oikeuksista Matt Clarcksonin, kolmannen kierroksen varausvuoron 2012 varaustilaisuuteen, sekä ehdollisen varausvuoron.

Flyers käynnisti neuvottelut Bryzgalovin kanssa ja lopulta osapuolet solmivat peräti yhdeksän vuoden sopimuksen, jonka aikana Bryzgalov tienaisi yhteensä 51 miljoonaa dollaria. Ensimmäisestä Flyers-kaudestaan Bryzgalov tienasi 10 miljoonaa dollaria. Tehdäkseen tilaa Bryzgalovin valtavalle sopimukselle, Flyers myi kapteeninsa Mike Richardsin ja huippumaalintekijänsä Jeff Carterin. Joukkueeseen liittyivät pelaajakaupoissa Jakub Voracek, Wayne Simmonds ja Brayden Schenn.

Vaikea ensimmäinen kausi Philadelphia Flyersissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bryzgalov liittyi Philadelphia Flyersin joukkueeseen vuoden 2011 Philadelphian harjoitusleirille. Philadelphia oli tullut kuuluisaksi "maalivahtien hautausmaana" 1990-luvulta lähtien, sillä kun Ron Hextall lopetti uransa, joukkueessa on ollut lukuisia maalivahteja, jotka ovat epäonnistuneet seurassa eivätkä ole onnistuneet lunastamaan heihin kohdistettuja odotuksia. 2000-luvulla mm. Robert Esche, Roman Cechmanek, Ray Emery ja Brian Boucher olivat epäonnistuneet joukkueen maalilla, ja viimeisin esimerkki oli Iljan maanmies, Sergei Bobrovski, joka oli hyytynyt 2011 pudotuspeleissä. Mediassa spekuloitiin olisiko Bryzgalov seuraava alisuorittaja, johon viittasivat hänen valtava palkkansa ja hyytyminen pudotuspeleissä edelliskaudella.

Kauden 2011–2012 alku olikin Bryzgaloville vaikea, kuten myös kakkosvahti Bobrovskille. Philadelphian verkkoon tehtiin paljon maaleja, mutta joukkue teki myös itse paljon maaleja, uusien tähtiensä Claude Giroux'n ja Jaromir Jagrin johdolla. Näin ollen Philadelphia menestyi Bryzgalovin epävarmuudesta huolimatta hyvin. Bryzgalov sanoi karmean 9–8 tappio-ottelun Winnipeg Jetsiä vastaan, että "minulla ei ole tällä hetkellä lainkaan itseluottamusta". Bryzgalov vaihdettiin läpi 2011–2012 kauden useasti pois maalilta. Loppukaudesta Bryzgalov kuitenkin paransi peliään Flyersin maalilla, hän pelasi neljä nollapeliä vain 11 päivässä, teki uuden Flyersin seuraennätyksen minuuteissa ilman päästettyä maalia ja nosti kauden torjuntaprosenttinsa 90,9:een. 56 pelaamastaan ottelusta Bryzgalov voitti 33.

Flyers sijoittui runkosarjassa lopulta viidenneksi, ja kohtasi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella arkkivihollisensa Pittsburgh Penguinsin. Ottelusarjassa tehtiin todella paljon maaleja ja pelattiin kovaa peliä. Monien mielestä joukkueiden kohtaamiset olivat viihdyttävin pudotuspelisarja vuosiin. Philadelphia voitti kolme ensimmäistä peliä, joissa Bryzgalov päästi yhteensä kolmetoista maalia, mutta ottelusarjan neljännessä kohtaamisessa Pittsburgh nöyryytti Philadelphiaa 10–3. Bryzgalov aloitti ottelun, mutta kesken pelin maalille vaihdettiin Sergei Bobrovski. Bryzgalov kuitenkin vaihdettiin ottelussa vielä takaisin Flyersin maalille, kun Bobrovskikaan ei onnistunut ottelussa alkuunkaan. Lopulta Flyers voitti ottelusarjan voitoin 4-2 ja eteni toiselle pudotuspelikierrokselle.

Toisella kierroksella Philadelphia kohtasi New Jersey Devilsin. Bryzgalovin epävarmuus maalinsuulla jatkui, eikä hän lopulta pystynyt auttamaan joukkuettaan jatkoon ottelusarjasta. Devils voitti sarjan voitoin 4–1, ja eteni Itäisen konferenssin finaaliin. Bryzgalovin torjuntaprosentti pudotuspeleistä oli 88,7 %.

Toinen kausi Philadelphia Flyersissä, työsulku sekä sopimuksen ulososto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL-kautta 2012–2013 uhkasi jälleen työsulku, ja hieman ennen kauden määrättyä alkamispäivämäärää, ilmoitettiin että NHL ja pelaajayhdistys eivät olleet päässeet sopuun uuden sopimuksen ehdoista, ja niinpä NHL-kaudeksi 2012–2013 julistettiin työsulku.

Bryzgalov siirtyi useiden muiden venäläispelaajien tavoin työsulun ajaksi Venäjälle KHL-liigaan. Bryzgalov liittyi TsSKA Moskovan joukkueeseen 19. syyskuuta 2012. Bryzgalov ehti pelata TsSKA:n maalilla 12 ottelua, ennen kuin työsulku saatiin päätökseen ja kausi alkoi jälleen tammikuussa 2013. Bryzgaloville kausi oli vaikea. Hän pelasi jälleen, edelliskauden tapaan, ajoittain hyvin ja ajoittain heikosti. Myöskään kakkosvahti Steve Mason ei onnistunut Flyersin maalinsuulla, hänen ollessaan torjuntavuorossa. Flyers romahti alkukaudesta aivan itäisen konferenssin häntäpäähän, mutta alkoi myöhemmin nousta sarjataulukossa ylöspäin. Kiri kuitenkin hyytyi, ja lopulta Philadelphia ei selvinnyt edes pudotuspeleihin kaudella 2012–2013. Bryzgalov pelasi Flyersille runkosarjassa 40 ottelua, torjuntaprosentilla 90,0 %. Läpi kauden ja sen jälkeen Flyersin fanit arvostelivat Bryzgalovia, ja venäläismaalivahdin heikkoja otteita pidettiin suurimpana syynä Flyersin romahdukseen.

Heikon kauden jälkeen Bryzgalov ripitti toimittajat ja heidän "ala-arvoiset arvionsa, joista voi päätellä etteivät he (toimittajat) tajua jääkiekosta mitään". Lisäksi Bryzgalovin huhuttiin nukkuneen Philadelphia Flyersin kokouksessa, kauden jälkeen, minkä joukkuetoveri Kimmo Timonen kuitenkin myöhemmin kiisti Jääkiekkolehdessä. Bryzgalovin ainoaksi valopilkuksi kaudessa 2012–2013 jäi lopulta hänen NHL-uransa 200. voitto. Pian kauden jälkeen Philadelphia Flyersin toimitusjohtaja Paul Holmgren ilmoitti, että Philadelphia oli päättänyt ostaa loput Bryzgalovin sopimuksesta ulos, ja Ilja oli vapautettu seuran palveluksesta. Näin ollen Bryzgalov pelasi pitkästä sopimuksestaan Flyersissä vain kaksi vuotta.

Siirtohuhut Flyers-potkujen jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuun 2013 lopussa, uutisoitiin, että Bryzgalov oli liittynyt harjoittelemaan Ruotsin Elitserienin joukkueeseen, Färjestads BKiin. Tämän jälkeen huhumylly Bryzgalovin mahdollisesta siirrosta Ruotsiin, pyörähti käyntiin mediassa. Ainakaan toistaiseksi Bryzgalov ei kuitenkaan ole tehnyt sopimusta Färjestadiin.

Bryzgalov on sittemmin yhdistettiin myös NHL-joukkue Florida Panthersiin, joka metsästää uutta ykkösmaalivahtia ennen NHL-kauden 2013–2014 alkua, aiemman ykkösmaalivahdin José Theodoren jätettyä seuran. Bryzgalovin siirto kuitenkin muuttui melko epätodennäköiseksi, Panthersin tehtyä sopimuksen kokeneen, kaksinkertaisen Vezina Trophy-voittajan Tim Thomasin kanssa.

Kauden 2013–2014 alkaessa Bryzgalovilla ei ollut sopimusta minkään NHL-seuran kanssa. Lopulta Bryzgalov solmi lokakuussa 2013 sopimuksen ECHL-liigan Las Vegas Wranglersin kanssa. ECHL on Pohjois-Amerikan kolmanneksi korkein sarjataso, NHL:n ja AHL:n jälkeen. Liigaa kutsutaankin usein NHL:n "farmiliigan farmiliigaksi". Bryzgalov kertoi siirron jälkeen, että hän aikoo tehdä kovasti töitä ja olla valmiina, kun NHL-mahdollisuus jälleen tulee. Lopulta Bryzgalov ei kuitenkaan edustanut Wranglersia yhdessäkään ottelussa, sillä hän alkoi neuvottelemaan NHL-seura Edmonton Oilersin kanssa.

Paluu NHL:ään Edmonton Oilersissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvottelut päättyivät sopuun ja 9. marraskuuta 2013 Oilers ilmoitti tehneensä Bryzgalovin kanssa alustavan sopimuksen. Oilers kaipasi kovasti huipputason maalivahtia, sillä Devan Dubnyk ei onnistunut lunastamaan odotuksia ykkösvahtina ja kakkosvahti Jason LaBarberan torjuntaprosentti oli kesken kauden NHL:n huonoin. Oilers joutui tekemään tilaa Bryzgaloville joukkueessaan, sillä muuten se ei olisi mahtunut NHL:n palkkakaton puitteisiin. Oilers joutui myymään avainpuolustajansa Ladislav Šmídin Calgary Flamesiin. Kaupassa Flamesiin siirtyi yhdessä Šmídin kanssa reservimaalivahti Oliver Roy, ja Oilersin organisaatioon liittyivät tšekkihyökkääjä Roman Horák ja maalivahti Laurent Brossoit. TSN:n mukaan Bryzgalovin sopimus kattaisi loppukauden ja hänen palkkansa olisi kolme miljoonaa dollaria.

Bryzgalov pelasi ensin Oilersin farmijoukkueessa, Oklahoma City Baronsissa AHL:ssä, jossa hän keräsi pelituntumaa kahden ottelun verran. Bryzgalov antautui otteluissa yhteensä kuudesti, ja kirjautti torjuntaprosentin 88,0 %. Pelattuaan kaksi ottelua Baronsin maalilla, Bryzgalov nostettiin Oilersin NHL-kokoonpanoon 22. marraskuuta 2013. Maaliskuussa 2014 Oilers myi Bryzgalovin Minnesota Wildiin.

Minnesota ja paluu Anaheimiin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bryzgalov vaihdettiin Minnesotaan vaihdossa neljännen kierroksen varausvuoroon. Hän pelasi tilastolla 7-1-3 jakoi peliajan pudotuspeleissä yhdessä Darcy Kuemperin kanssa. Minnesota voitti Colorado Avalanchen ensimmäisellä kierroksella, mutta joutui toisella taipumaan Chicago Blackhawksille. Kauden päätteeksi Bryzgalovista tuli rajoittamattomasti vapaa pelaaja.

Bryzgalovilla ei ollut sopimusta yhdenkään joukkueen kanssa kaudelle 2014–2015. Joulukuussa 2014 Bryzgalov palasi try-out -sopimuksella Anaheimiin, joka solmi lopulta yhden kauden mittaisen ja 2.88 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen hänen kanssaan.[1]

Kauden 2015–2016 Bryzgalov oli pelaamatta, mutta on sittemmin ilmaissut halunsa palata takaisin tositoimiin. Siirtyminen KHL-liigaan ei kuitenkaan ole vaihtoehto, mm. "perhesyistä".[2]

Maajoukkueura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän nuorten maajoukkue

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilja Bryzgalov pelasi ensi kerran Venäjän alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkuessa vuonna 2000, jolloin hän pelasi maansa ykkösmaalivahtina alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 2000, joista Venäjä voitti MM-hopeaa. Bryzgalovilla oli turnauksen maalivahdeista paras maalikeskiarvo ja torjuntaprosentti.

Venäjän A-maajoukkue

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bryzgalov teki debyyttinsä Venäjän jääkiekkomaajoukkueessa myös vuonna 2000, jolloin hän oli mukana Venäjän MM-kisajoukkueessa vuonna 2000. Tuolloin vasta 20-vuotias Bryzgalov oli maansa ykkösvahti Venäjällä järjestetyissä MM-kotikisoissa. Paineet olivat kovat, sillä Venäjältä odotettiin kisoista MM-kultamitalia. Bryzgalov pelasi kisoissa neljä ottelua, torjuntaprosentilla 88,0 %, kisoissa joissa NHL-tähtiä täynnä ollut Venäjän joukkue jäi katastrofaalisesti yhdenneksitoista. Bryzgalov valittiin Venäjän joukkueeseen myös vuoden 2002 Salt Lake Cityn Olympialaisiin. Bryzgalov oli kisoissa varamaalivahti, Nikolai Habibulinin ollessa Venäjän ykkösmaalivahti. Venäjän joukkue saavutti kisoista pronssimitalin, mikä oli Bryzgalovin uran ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa olympiamitali. Pronssiottelussa Venäjä voitti kisojen suuryllättäjä Valko-Venäjän 7–2. Bryzgalov valittiin Venäjän kakkosmaalivahdiksi joukkueeseen 2004 maailmancupiin. Alun perin Nikolai Habibulinin piti olla Venäjän ykkösmaalivahti, mutta hän loukkaantui ennen turnausta, ja Bryzgalov nousi Venäjän ykkösmaalivahdiksi. Alkulohkossa Venäjä sijoittui toiseksi, voitettuaan Slovakian ja Yhdysvallat. Joukkue kuitenkin hävisi Kanadalle. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Venäjä pelasi Yhdysvaltoja vastaan, hävisi ottelun 5–3 ja putosi jatkosta. Bryzgalov torjui Venäjän maalilla ottelussa vain 16 kertaa. Turnauksen torjuntaprosentti Bryzgalovilla oli 89,7 %.

Vuoden 2006 Torinon olympiaturnauksen Ilja Bryzgalov aloitti Venäjän ykkösmaalivahtina. Alun perin Bryzgalovin oli tarkoitus olla kakkosmaalivahti, mutta koska Nikolai Habibulin kieltäytyi tulemasta Olympialaisiin, Bryzgalov nousi ykkösmaalivahdin rooliin. Bryzgalov kuitenkin pelasi heikon ottelun 5–3 tappiossa Slovakialle, ja niinpä hänet penkitettiin lopputurnauksen ajaksi, ja Jevgeni Nabokov nousi ykkösmaalivahdiksi. Venäjä sijoittui turnauksessa neljänneksi. Seuraavan kerran Ilja Bryzgalov edusti Venäjää vuoden 2009 Sveitsin MM-kisoissa. Venäjän päävalmentaja Vjatsešlav Bykov valitsi Bryzgalovin kisoihin Venäjän ykkösmaalivahdiksi. Bryzgalov pelasi loistavan turnauksen ja oli tärkeässä roolissa Venäjän edetessä aina MM-finaaliin asti. Finaalissa Venäjä kohtasi Kanadan, jonka se voitti tasaisessa ja jännittävässä finaalissa 2–1. Bryzgalovin torjuntaprosentti turnauksesta oli komea 92,9 % ja hän palasi kotiinsa Phoenixiin mukanaan arvostettu MM-kultamitali. Bykov valitsi Bryzgalovin Venäjän joukkueen kakkosvahdiksi 2010 Vancouverin olympiakisoihin, San Jose Sharksin Jevgeni Nabokovin taakse. Bryzgalov pelasi kisoissa yhden voitokkaan alkulohko-ottelun, ja lisäksi hän vartio Venäjän maalia myös osan puolivälieräottelussa Kanadaa vastaan. Kanada oli ottelussa ylivoimainen ja 7–3 Kanadan johtaessa Bykov vaihtoi Nabokovin pois maalilta ja Bryzgalovin tilalle. Kanada teki vielä yhden maalin Bryzgalovinkin taakse, ja voitti ottelun murskaavasti 8–3. Bryzgalov oli halukas tulemaan myös vuoden 2011 MM-kisoihin edustamaan maataan, mutta päävalmentaja Bykov ei valinnut häntä kisoihin, koska pelkäsi Bryzgalovin saapumisen joukkueeseen kesken kisojen häiritsevän ykkösmaalivahtina kisat aloittanutta Jevgeni Nabokovia. Bryzgalov liittyi Venäjän joukkueeseen myös vuoden 2013 MM-kisoihin, Ruotsissa. Kisoissa Bryzgalov tasasi vastuun Venäjän maalilla toisen NHL-maalivahdin, Colorado Avalanchen Semjon Varlamovin kanssa. Ratkaisevan pudotuspeliottelun Yhdysvaltoja vastaan aloitti kuitenkin Bryzgalov, mikä vankisti hänen asemaansa ykkösmaalivahtina. Ottelu oli kuitenkin Venäjältä katastrofaalinen, USA voitti ottelun 8–3, ja Bryzgalov vaihdettiin Varlamoviin kesken ottelun Venäjän maalilla.

Venäjän jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Zinetula Biljaletdinov ei valinnut Bryzgalovia edustamaan Venäjää, Venäjällä järjestettyihin Sotšin talviolympialaisiin 2014.

    Runkosarja   Pudotuspelit  
Kausi Joukkue Liiga O V H MIN PM NP PMK TP% O V H MIN PM NP PMK TP%
2001–02 Mighty Ducks of Anaheim NHL 1 0 0 32 1 0 1.88 91,7
Cincinnati Mighty Ducks AHL 45 20 16 2399 99 4 2.48 91,6
2002–03 Cincinnati Mighty Ducks AHL 54 12 26 3020 142 1 2.82 91,0
2003–04 Mighty Ducks of Anaheim NHL 1 1 0 60 2 0 2.00 92,9
Cincinnati Mighty Ducks AHL 64 27 25 3748 145 6 2.32 91,9 9 5 4 536 27 1 3.02 90,9
2004–05 Cincinnati Mighty Ducks AHL 36 17 13 2007 87 4 2.60 90,2 7 3 3 314 13 0 2.48 90,4
2005–06 Mighty Ducks of Anaheim NHL 31 13 12 1575 66 1 2.51 91,0 11 6 4 658 16 3 1.46 94,4
2006–07 Anaheim Ducks NHL 27 10 8 1509 62 1 2.47 90,7 5 3 1 266 10 0 2.26 92,2
2007–08 Anaheim Ducks NHL 9 2 3 447 19 0 2.55 90,9
Phoenix Coyotes NHL 55 26 22 3167 128 3 2.43 92,1
2008–09 Phoenix Coyotes NHL 65 26 31 3759 187 3 2.99 90,6
2009–10 Phoenix Coyotes NHL 69 42 20 4084 156 8 2.29 92,0 7 3 4 419 24 0 3.44 90,6
2010–11 Phoenix Coyotes NHL 68 36 20 4059 168 7 2.48 92,1 4 0 4 233 17 0 4.38 87,9
2011–12 Philadelphia Flyers NHL 59 33 16 3415 141 6 2.48 90,9 11 5 6 642 47 0 3.46 88,7
2012–13 TsSKA Moskova KHL 12 6 5 647 23 0 2.13 91,3
Philadelphia Flyers NHL 40 19 17 2298 107 1 2.79 90,0
2013–14 Oklahoma City Barons AHL 2 1 1 119 6 0 3.03 88,0
Minnesota Wild NHL 12 7 1 679 24 3 2.12 91,1 9 3 6 479 21 1 2.63 88,5
Edmonton Oilers NHL 20 5 8 1135 57 1 3.01 90,8
11 kautta Yhteensä NHL 457 220 158 26 219 1 118 34 2.56 91,3 47 20 25 2697 125 4 2.78 90,5

Bryzgalov on tunnettu tokaisuistaan, piikikkäistä ja humoristisista lausunnoistaan medialle, sekä venäläistyylisestä tavastaan puhua englantia. Bryzgalov on lausunnoissaan medialle mm. haukkunut toimittajat, vitsaillut, luennehtinut Winnipegin säätä hirvittäväksi ja ihmetellyt miten joku voi elää siellä, sekä pohtinut syvällisiä. Tästä syystä Bryzgalov onkin median suosikki, ja yksi seuratuimmista NHL-pelaajista mediassa.

Bryzgalov on myös tunnettu huudostaan "Hellooo meedia", jonka hän usein huutaa saapuessaan haastateltavaksi.

Ilja Bryzgalovilla on vaimo Jevgeni ja kaksi lasta, tytär Valery sekä poika Vladislav. Perhe asuu Yorba Lindassa. Bryzgalov vietti viisi kesää Venäjällä collegessa, jossa suoritti opintonsa voiden nyt opettaa ja valmentaa venäläisissä kouluissa. Hän nauttii kirjojen lukemisesta ja filosofian opiskelusta. Bryzgalov ei yritä erityisesti jäljitellä ketään toista maalivahtia, vaan yrittää keskittyä tekemään parhaansa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.