Darcy Kuemper

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darcy Kuemper
Henkilötiedot
Syntynyt5. toukokuuta 1990 (ikä 33)
Saskatoon, Kanada
Kansalaisuus  Kanada
 Saksa
Jääkiekkoilija
Lempinimi The Kuemperor[1]
Pelipaikka maalivahti
Hanska vasen
Pituus 195 cm
Paino 98 kg
Seura
Seura Washington Capitals
Sarja NHL
Pelinumero 35
Pelaajaura
Pääsarjaura 2010–
Aik. seurat Minnesota Wild (NHL)
Los Angeles Kings (NHL)
Arizona Coyotes (NHL)
Colorado Avalanche (NHL)
NHL-varaus 6. kierros, 161. varaus, 2009
Minnesota Wild
Stanley Cup
Colorado Avalanche 2022

Darcy Kuemper (s. 5. toukokuuta 1990) on kanadalainen jääkiekkomaalivahti, joka pelaa NHL-joukkue Washington Capitalsissa. Kuemperilla on myös Saksan kansalaisuus, ja hänen nimensä voidaan kirjoittaa myös muodossa Kümper.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL-joukkue Minnesota Wild varasi Kuemperin vuoden 2009 NHL:n varaustilaisuudessa. Kuemper varattiin kuudennella kierroksella koko varaustilaisuuden 161. pelaajana. Hän liittyi joukkueeseen vuonna 2011 tehtyään seuran kanssa NHL-tulokassopimuksen.

Kausi 2011–2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuemper saapui Minnesota Wildin harjoitusleirille syksyllä 2011. Hän ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan valmennusjohtoa tarpeeksi, ja seura luotti selvästi kokeneempiin Niklas Bäckströmiin ja Josh Hardingiin Wildin maalivahteina. Kuemper lähetettiin Wildin farmiseuraan, AHL-liigassa pelaavaan Houston Aerosiin. Kuemper oli Houstonissa joukkueen kakkosmaalivahti, toisen nuoren maalivahdin, Matt Hackettin takana. Kuemper torjui Aerosin maalilla 19 runkosarjaottelussa torjuntaprosentilla 92,3%. Kauden aikana Kuemper pelasi kahdeksan ottelua myös Wildin toisessa yhteistyöseurassa, Ontario Reignissä, NHL:n ja AHL:n jälkeen Pohjois-Amerikan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ECHL:ssä. Kauden aikana Kuemper oli loukkaantumisten vuoksi varamaalivahtina myös muutamassa Minnesota Wildin ottelussa, muttei pelannut.

Kausi 2012–2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavan kauden Kuemper aloitti jälleen AHL:ssä, jossa hän torjui jälleen Hackettin takana Aerosin kakkosmaalivahtina. Kuemper pelasi Aerosin paidassa 21 runkosarjaottelua torjuntaprosentilla 93,4%. Kauden aikana Kuemper kävi jälleen lyhyellä visiitillä ECHL:ssä, jossa hän pelasi kolme ottelua. Helmikuussa 2013 Wildin kakkosmaalivahti Josh Harding loukkaantui ja Kuemper nostettiin AHL:stä NHL:ään. Wildin ykkösmaalivahti Niklas Bäckström oli pelannut kauden aikana paljon ja hänelle annettiin 17. helmikuuta pelatussa ottelussa lepovuoro, joten Kuemper pelasi ottelun. Kuemper teki ottelussa NHL-debyyttinsä ja torjui uransa ensimmäisessä NHL-ottelussa 29 laukausta, päästi kaksi maalia ja torjui joukkueelleen voiton Detroitista.

Huhtikuussa 2013 Hackett myytiin suurkaupassa Buffalo Sabresiin, yhdessä Johan Larssoniin, varausvuoron jonka Sabres käytti Nikita Zadoroviin ja vuoden 2014 2. kierroksen varausvuoroon, vaihdossa Jason Pominvillesta ja 2014 4. kierroksen varausvuorosta. Tämä nosti Kuemperin Wildin kolmosvahdiksi. Hän pelasi kauden 2012–2013 aikana NHL:n runkosarjassa yhteensä kuudessa ottelussa, joista torjui yhden voiton. Torjuntaprosentti Kuemperilla näissä otteluissa oli 91,6%. Kun Harding palasi sairastuvalta, Kuemper lähetettiin takaisin AHL:ään pelaamaan pudotuspelejä Houston Aerosin paidassa. Minnesota Wildin ykkösmaalivahti Niklas Bäckström kuitenkin loukkaantui ensimmäistä pudotuspeliottelua edeltäneissä harjoituksissa ja joutui leikkaukseen. Harding torjui Wildin maalilla ensimmäisen ottelun Chicago Blackhawksia vastaan, ja Wild kärsi tappion. Ottelun jälkeen Kuemper kutsuttiin pikahälytyksellä AHL:sta takaisin Wildiin. Kuemper seurasi vaihtoaitiosta varamaalivahtina kaksi seuraavaa pudotuspeliottelua, joista kuitenkin toisessa Kuemper jouduttiin vaihtamaan maalille Hardingin loukkaannuttua. Kuemper pelasi ottelun loppuun ja torjui maalilla myös Wildin seuraavan pudotuspeliottelun, joista molemmista oli tuloksena tappio. Näin Wild putosi pudotuspeleistä ensimmäisellä kierroksella ja seuran kausi oli ohi. Kuemperin torjuntaprosentti heikosti sujuneista pudotuspeleistä oli 87,9%.

Kausi 2013–2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuemper aloitti kauden 2013–2014 jälleen AHL:ssä. Wildin farmiseura Houston Aeros oli kuitenkin vaihtanut kotikaupunkia ja muuttanut nimensä Iowa Wildiksi. Kuemper torjui Iowan maalilla kolmessa runkosarjaottelussa torjuntaprosentilla 92,5% kunnes hänet kutsuttiin taas Wildin NHL-joukkueeseen ykkösvahti Niklas Bäckströmin loukkaannuttua. Kuemper toimi Wildin kakkosmaalivahtina Bäckströmin ollessa sivussa ja sai peliaikaa vain ottelussa Colorado Avalanchea vastaan pelaten heikosti. Hän pelasi puolitoista erää, 32 minuuttia, päästi kolme maalia ja torjui vain seitsemän kertaa. Kuemperin torjuntaprosentti ottelusta oli surkea, 57,1%. Bäckströmin palattua sairastuvalta, Kuemper lähetettiin takaisin AHL-joukkue Iowa Wildin riveihin.

Kuemperin viimeinen kausi Wildissa oli 2016–2017.

Kausi 2017–2018, Kings ja Coyotes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2017–2018 Kuemper siirtyi Los Angeles Kingsiin, Hän pelasi Kingsissa 19 ottelua, kunnes siirtyi helmikuussa 2018 Arizona Coyotesiin vaihdossa Scott Wedgewoodiin ja Tobias Riederiin. [2]

Kausi 2021–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2021-2022 Kuemper siirtyi Colorado Avalancheen Arizona Coyotesista vaihdossa puolustaja Conor Timminsiin ja ensimmäisen kierroksen varausvuoroon vuodelle 2022.[3]

Kausi 2022-2023[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2022 Kuemper teki vapaana agenttina Washington Capitalsin kanssa viisivuotisen ja yhteensä 26,25 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]