Houston

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Houston (Texas))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo teksasilaisesta kaupungista. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Houston
lippu
lippu
Houston Harrisin piirikunnan kartalla.
Houston Harrisin piirikunnan kartalla.

Houston

Koordinaatit: 29°45′46″N, 95°22′59″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Texas
Piirikunnat Harris, Fort Bend ja Montgomery
Hallinto
 – Pormestari Sylvester Turner
Väkiluku (2020) 2 304 580
 – Metropolialue 7 154 478
Lempinimi: Space City









Houston [ˈhjuːstən] on Yhdysvaltain Texasin osavaltiossa sijaitseva kaupunki. Houston on Yhdysvaltain neljänneksi suurin ja Texasin suurin kaupunki. Suurin osa Houstonista kuuluu Harrisin piirikuntaan, joka on Yhdysvaltain kolmanneksi väkirikkain piirikunta. Osa Houstonin lounaisosasta sijaitsee Fort Bendin piirikunnassa ja osa Pohjois-Houstonista Montgomeryn piirikunnassa. Pinta-alaltaan Houston on noin 1 559 neliökilometriä[1].

Houston on tullut tunnetuksi avaruustekniikka- ja energiateollisuuskaupunkina. Houstonissa on myös maailman johtavia öljynporauslaitteiden valmistajia. Houstonin satama on Yhdysvaltain suurin ulkomaan rahtiliikenteen satama ja lukeutuu maailman 30 suurimman sataman joukkoon.[2][3] Houston sijaitsee noin sadan kilometrin päässä rannikolta, mutta yli 100-vuotias keinotekoinen yhteys merelle mahdollistaa satamatoiminnan. Galvestonin saarikaupunki Meksikonlahden rannalla on suosittu merenrantakohde houstonilaisten keskuudessa.

Miljardööri Howard Hughes oli kotoisin Houstonista. Houston on tullut tunnetuksi myös lääketieteen kehtona. Houstonissa sijaitsee Texas Medical Center, joka on kansainvälisesti tunnettu lääketieteen keskus, joka on keskittynyt tutkimukseen ja terveydenhoitoon.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilvenpiirtäjiä Houstonissa

Kaupungin synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin perustajina olivat kaksi newyorkilaista kiinteistövälittäjää, John Kirby Allen ja Augustus Chapman Allen, jotka ostivat vuonna 1836 maata Texasista tarkoituksenaan perustaa kaupunki. He nimesivät kaupungin Sam Houstonin mukaan. Houstonin taival alkoi pienenä kylänä noin 27 neliökilometrin kokoisella alueella. Vuonna 1837 pienelle kaupungille annettiin kaupungin arvo[4] ja Houston sai silloin myös ensimmäisen pormestarinsa, James S. Holmanin.lähde?

Kaupungin alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1839 Houston oli Texasin väliaikainen pääkaupunki. Vuonna 1840 Houston jaettiin neljään piirikuntaan, joilla jokaisella oli omat sääntönsä. Myöhemmin alueiden jaoista luovuttiin, mutta Houstonissa on edelleen selkeä jako neljään eri alueeseen. Houstonin suosio nousi kun siitä tuli yksi puuvillan tärkeimmistä vientikohteista vuonna 1860. Houstoniin rakennettiin tämän takia muun muassa rautateitä. Myös laivakanavan suunnitteleminen aloitettiin 1800-luvulla.lähde?

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1900 alussa Houstonissa oli 45 000 asukasta, joka teki siitä Yhdysvaltojen 85. suurimman kaupungin. Öljylähteen löytyminen vuonna 1901 Houstonin alueelta loi pohjan Houstonin öljyteollisuudelle ja oli osasyynä Houstonin kasvulle. Myös puuvillan rinnalle merkittäväksi maataloustuotteeksi noussut riisi tarvitsi sopivan vientisataman. Syyskuun 1900 tuhoisa Galvestonin hurrikaani vaikutti merkittävästi. Suurkatastrofissa kuoli 8 000 henkeä, mistä syystä tapahtuma on yhä amerikkalaistilastojen tuhoisin luonnonkatastrofi. Hurrikaani pyyhki maan tasalle aiemman Galvestonin kaupungin ja sen tuolloin Yhdysvaltain toiseksi suurimman kauppasataman. Tuhoutuneen sataman korvaaminen toteutettiin paljolti ruoppaamalla syväväylä Houstoniin ja rakentamalla suojaisempaa Houstonin satamaa. Houstoniin johtava syväväylä avattiin 1914.[5]

Vuonna 1930 Houstonin kasvu jatkui vain. Siitä tuli yhä suurempi kaupunki, mutta kasvamisella oli rajansa. Esimerkiksi Houstonin lentoliikennekapasiteetti oli aivan liian pieni kasvavan kaupungin tarpeisiin. Vuonna 1939 Houston oli Texasin suosituin kaupunki. Laivojen rakentaminen toisen maailmansodan aikoihin edisti Houstonin kasvua, ja osaltaan myös NASA:n perustaminen Houstoniin.

Vuonna 1970 Houstonin öljyteollisuus kasvoi edelleen. Ihmiset muuttivat teollisuuden perässä alueelle ja väkiluku kasvoi. Öljynhinnan romahtaminen vuonna 1980 aiheutti vaikeuksia Houstonin taloudelle. Tämän seurauksena Houston pyrki vähentämään riippuvuuttaan öljyteollisuudesta ja kasvattamaan kaupan, bioteknologian ja avaruusteknologian osuutta talouselämästään.

1980-luku oli Houstonissa talouden taantumisen aikaa. Vuonna 1981 Houstonin pormestariksi valittiin ensimmäinen nainen, Kathryn J. Whitmire. Hän toimi kaupungin pormestarina 10 vuotta. Vuonna 1983 hurrikaani Alicia iski Houstoniin ja Galvestoniin. Pyörremyrsky aiheutti valtaisat tuhot sekä Houstonissa että Galvestonissa. Väestönkasvu alkoi hiipua öljyn hintojen romahdettua vuonna 1986. Avaruusteollisuus syöksyi laskuun avaruussukkula Challengerin tuhouduttua samana vuonna.

Vuonna 1990 avattiin George Bushin kansainvälinen lentoasema. Samana vuonna myös G7-maiden huippukokous pidettiin Houstonissa.[6]

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 trooppinen myrsky Allison iski Houstoniin ja aiheutti siihen mennessä pahimmat tulvat ja miljoonien tuhot. Vuonna 2005 Houston auttoi hurrikaani Katrinan uhreja New Orleansista ja tarjosi heille majoituksen. Laskelmien mukaan hurrikaani Katrinan takia Houstonin väestö kasvoi tilapäisesti jopa 2,5 miljoonalla, joista 230 000 jäi asumaan vakituisesti Houstoniin.lähde?

Vuonna 2008 hurrikaani Ike osui suoraan Houstoniin ja Galvestoniin.

Vuonna 2017 hurrikaani Harvey aiheutti suuria tuhoja Houstonissa.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houston kuvattuna avaruudesta

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin alue on 1 559 neliökilometrin kokoinen alue, josta 1 500,7 neliökilometriä on maata ja 57,7 neliökilometriä vettä. Vettä on Houstonissa 3,7 % maa-alueesta. Houstonissa virtaa neljä puroa, jotka toimivat myös sadevesiviemäreinä. Purot on erotettu betonikaukaloihin lähes koko kaupungin alueella. Nämä ovat Buffalo Bayou ja sen kolme pientä haaraa, Brays Bayou, White Oak Bayou ja Sims Bayou. Kaupunki sijaitsee 13 metriä merenpinnan yläpuolella. Houstonin maa on suhteellisen tasaista, mikä tekee tulvista asukkaille ongelmallisia. Korkein kohta Houstonissa sijaitsee Houston Heights -nimisellä paikalla.

Geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin maaperä on suhteellisen vakaata eikä kaupungissa esiinny maanjäristyksiä. Houstonissa on paljon öljylähteitä. Maaperä on lähinnä savea sen eri muodoissa.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonissa vallitsee subtrooppinen ilmasto. Kesällä on kuumaa ja kosteaa. Lämpötilat vaihtelevat keskimäärin 22 ja 35 celsiusasteen välillä, joskin 40 kuumemmalle puolellekin päästään liki vuosittain. Lämpötila kipuaa yli 32 asteen keskimäärin 99 päivänä vuodessa. Kesällä myös ilmenee tornadoja ja ukkosmyrskyjä. Ilma tuntuu olevan paikoillaan. Lämpötilaennätys 43 astetta mitattiin syyskuussa 2000. Talvella Houstonissa on viileää. Lämpötila on keskimäärin 5–16 astetta. Kylmin kausi Houstonissa on yleensä tammikuu. Houstonissa ei normaalina talvena sada lunta. Kaikista kylmin lämpötila mitä Houstonissa oli –15 astetta vuonna 1940. Viimeisin lumimyrsky iski Houstoniin 24. joulukuuta 2004. Vuosittainen sademäärä Houstonissa on noin 910–1220 millimetriä.lähde?

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin perustamisen jälkeen vuonna 1836 Houston on ollut yksi nopeimmin kasvavista kaupungeista Yhdysvalloissa. Houstonin kaupungintalo sijaitsee Harrisin piirikunnassa, kaupungin keskustassa. Houstonissa on voimakas pormestarin hallitus. Kaupunki valitsee kahden vuoden välein sekä pormestarin että muut kaupungin virkamiehet, kuten neuvoston ja valvojat. Neuvostoon kuuluu 14 jäsentä. Pormestarilla on paljon valtaa Houstonissa: hän muun muassa hoitaa kaupungin asioita, mutta katsoo myös, että lait tulee otettua käyttöön. Houstonissa pormestari voidaan valita kolme kertaa peräkkäin.

Talous ja teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin keskusta

Houstonin energiateollisuus (lähinnä öljy) on yksi maailman tärkeimmistä teollisuusalueista, mutta myös biotekniikka, avaruusteollisuus ja laivakanava ovat Houstonissa tärkeitä. Houstonin alue on yksi maailman suurimmista petrokemikaalituottajista. Houston on myös tärkeä öljynporauslaitteiden valmistaja. Yksi syy Houstonin tärkeyteen petrokemiassa, on sen loistava sijainti laivakanavan suhteen. Teollisuuden takia monet ovat muuttaneet Houstoniin työn perässä muualta päin Yhdysvaltoja, mutta myös ulkomailta. Houstonin satama on yksi Yhdysvaltain vilkkaimmista.[2][7][3]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2020 väestönlaskennassa kaupungin asukasmääräksi saatiin 2 304 580[8] ja metropolialueen asukasmääräksi 7 154 478[9]. Houston on yksi Yhdysvaltojen nuorimmista ja nopeimmin kasvavista suurista kaupungeista, sillä vuonna 1900 kaupungin väestöksi arvioitiin 45 000 ja se oli tuolloin 85. suurin kaupunki. Houstonissa asukkaista noin 50 % on valkoihoisia, joista noin 37 % oli latinoja. Toisena suurena väestöryhmänä tulevat tummaihoiset, joita on noin 25 % asukkaista. Houstonilaisessa kodissa asuu keskimäärin 2,67 ihmistä ja keskiverrossa lapsiperheessä 3,37 asukasta. Mediaani-ikä Houstonissa oli noin 31 vuotta.

Rikollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonissa tapahtui vuonna 2017 noin 269 murhaa. Vuonna 2016 tapahtui 302 murhaa.[10] Murhatilastojen ykkönen oli vuosi 1981, jolloin Houstonissa tapahtui 702 murhaa. Vaikka perheväkivalta on noussut Houstonissa vuonna 2005 noin 23 %, on muu rikollisuus laskenut noin 2 prosenttia verrattuna vuoteen 2004. Suurin osa murhista, joita Houstonissa tehdään, tapahtuu kaupungin huoneistoissa lounaisosassa Houstonia ja pohjois-keskustassa. Tällä hetkellä Houstonin rikostilastoja nostavat New Orleansista tulleet pakolaiset.

Ihmiset ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houston tunnetaan nimellä Space City, koska Houston on kotipaikkana NASA:lle. Monet paikalliset kutsuvat Houstonia nimellä Bayou City, myös H-Town, Clutch City, ja Magnolia City ovat Houstonin lempinimiä. Houstonissa on matalimmat asuinkulut verrattuna muihin suuriin Yhdysvaltojen kaupunkeihin. Houstonin Theater District on Houstonin kulttuurikeskus, joka sijaitsee Houstonin keskustassa. Yksi suosituimmista tapahtumista Houstonissa on vuosittainen rodeo. Houstonissa on paljon maahanmuuttajia. Muun muassa meksikolaisia, kiinalaisia, filippiineitä ja japanilaisia maahanmuuttajia asuu alueella runsaasti. Meksikolaiset maahanmuuttajat ovat suurin maahanmuuttajaryhmä alueella. Houstonissa asuu myös paljon laittomia maahanmuuttajia. Houstonissa on kaksi kiinalaista kaupunginosaa, China Townia. Houstonissa asuu myös kolmanneksi suurin vietnamilais-amerikkalainen ryhmä. Houstonissa puhutaan noin 90 eri kieltä. Englannin ohella Houstonin kaduilla voi kuulla esimerkiksi espanjaa ja kiinaa. Houstonissa on myös Yhdysvaltain toiseksi suurin eteläafrikkalainen väestöryhmä Miamin jälkeen. Myös nigerialaisia asuu Houstonissa paljon. Houstonissa on Texasin suurin homo- ja lesboväestö, yksi suurimmista koko maassa.

Johnson Space Center

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin avaruusteollisuuden keskus, NASA:n Johnson Space Center, on yksi Houstonin suosituimmista nähtävyyksistä. Käynti avaruuskeskuksessa sisältää muun muassa opastetun kierroksen NASA:n eri rakennuksissa. Kierroksen aikana päästään muun muassa katsomaan alueita, joissa astronautit harjoittelevat ja käytöstä poistunutta komentokeskusta. Myös Houstonin taidekeskus, Theater District, on vierailijoiden suosiossa. Houstonissa sijaitsee myös muun muassa eläintarha. Houstonissa on myös monia puistoja. Yksi Houstonin nähtävyys on suuri kauppakeskus, The Galleria, joka on Texasin suurin ostoskeskus. The Galleriassa on 370 liikettä, joista 5 on suuria tavarataloja. Lisäksi Houstonissa sijaitsee suuri vesihuvipuisto, Six Flags Splashtown.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin keskustassa on noin 100 000 kerrosneliötä varattuna pelkästään toimistoille ja nämä toimistot sijaitsevat yleensä pilvenpiirtäjissä. Kaupungin korkein pilvenpiirtäjä on 305 metriä korkea JPMorgan Chase Tower, joka valmistui vuonna 1982. Pilvenpiirtäjä on kolmanneksi korkein Yhdysvalloissa. Vuoden 1987 jälkeen ei ole Houstonissa enää rakennettu uusia pilvenpiirtäjiä.

Piirikunnat ja yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Houston perustettiin vuonna 1837, kaupungin perustajat jakoivat kaupungin neljään eri alueeseen. Tämä jako neljään eri alueeseen, johti myös Houstonin jakautumiseen 9 eri piirikuntaan, joihin kuuluu muun muassa Downtown, Entertainment District, Greenspoint ja Greenway Plaza. Houstonissa suunnistetaan sen mukaan ovatko paikat joko Loopin sisällä tai ulkopuolella. Loopilla tarkoitetaan moottoritietä numero 610, joka tunnetaan nimellä "The Loop" tai " Loop 610" (610 lausutaan six-ten). Loopin sisäpuolella on talouselämän keskuksia, muutamia asuinalueita sekä esimerkiksi suuri sairaala-alue. Ulkopuolella on vähemmän suuria yrityksiä ja enemmän asutusta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin METRORail-vaunu suihkulähteessä

Kaupungin liikenneverkko perustuu kymmeneen säteittäiseen moottoritiehen keskustasta sekä kolmeen kehätiehen. Houstonissa käytetään liikkumiseen lähinnä yksityisautoja. Houston onkin kaupunkirakenteeltaan yksi Yhdysvaltojen hajautuneimmista kaupungeista.[11][12]

Houstonin joukkoliikenteestä vastaa Metropolitan Transit Authority (METRO). Se liikennöi useita paikallisbussilinjoja, pikabussilinjoja moottoriteiden kimppakyytikaistoilla kaukaisille liityntäpysäköintialueille sekä vuonna 13 kilometrin mittaista pikaraitiotielinjaa. Joukkoliikennematkat Houstonissa ovat edullisia.

Houstonissa on kaksi siviililiikenteelle käytössä olevaa lentoasemaa. Suurempi niistä on George Bushin kansainvälinen lentoasema (IAH). Kyseinen lentokenttä on Yhdysvaltain yhdeksänneksi liikennöidyin kenttä ja yhdenneksitoista vilkkain kenttä maailmalla. Houstonin lentokenttä on kotikenttänä Continental Airlinesille, joka tarjoaa lentokentältä 750 päivittäistä lähtöä eri puolille maailmaa. Toiseksi suurin lentokenttä Houstonissa on William P. Hobbyn lentoasema (HOU). Hobbysta liikennöidään lähinnä lyhyitä kansainvälisiä lentoja, esimerkiksi Meksikoon, ja kotimaisia lentoja. Kolmanneksi suurin lentokenttä Houstonissa on Yhdysvaltain asevoimien lentoasema, Ellington, jota ei käytetä siviililiikenteelle.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonissa sijaitsee arvostettu yksityinen yliopisto nimeltä Ricen yliopisto. Rice on rankattu Yhdysvaltojen seitsemänneksitoista parhaaksi yliopistoksi. Lisäksi Houstonissa on muita yliopistoja, kuten Texasin yliopisto, Austin, Texas A&M University, ja Houstonin yliopisto. Houstonin tärkein yliopistoalue on nimeltään University of Houston System, johon kuuluu neljä yliopistoa, joista tärkein on Houstonin yliopisto, joka on kolmanneksi suosituin yliopisto Texasissa.

Peruskoulut ja lukiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonissa sijaitsee noin 300 yksityistä koulua, joista osa on hyvinkin tunnettuja. Valtion kouluista huolehtii Houston Independent School District, jonka kouluja on Houstonin alueella monia. Houstonissa on 36 kirjastoa. Lisäksi keskustassa sijaitsee pääkirjasto.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minute Maid Park on baseballareena

Kuuluisia urheiluseuroja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houston on kotipaikkana muun muassa seuraaville tunnetuille urheiluseuroille

Houstonissa sijaitsee joka lajille oma areena. Tunnetuimpia areenoita Houstonissa ovat Rice Stadium ja Reliant Stadium, joilla kummallakin on pelattu Super Bowlia. Suosituimmat urheilulajit Houstonissa ovat baseball ja koripallo. Houston on Yhdysvaltain suurin kaupunki ilman omaa NHL-joukkuetta.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonin suosituin sanomalehti on The Houston Chronicle, jolla on laajin levikki Houstonissa. Houston Chroniclen suurin kilpailija on Houston Post, joka aloitti toimintansa vuonna 1995. Kolmas lehti, joka ilmestyy Houstonissa on Houston Press, joka on ilmainen. Houston Pressilla on noin 300 000 lukijaa.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonissa on myös monien televisioyhtiöiden asemia ja radioasemia. Esimerkiksi ABC, CBS, NBC ja FOX lähettävät Houstonissa kukin omaa paikalliskanavaansa.

Houstonin ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Houstonilla on 19 ystävyyskaupunkia eri puolilla maailmaa. Suluissa vuosi, josta lähtien Houston on ollut ystäväkaupunkina kyseisille kaupungeille.

Houstonin keskusta pimeässä.

Kuuluisia yhtyeitä Houstonista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990 maailmanmaineeseen noussut post/trash yhtye Pantera perustettiin Houstonissa vuonna 1981. Läpimurtonsa Pantera saavutti kuitenkin Dallasissa albumilla Cowboys from Hell.

Kuuluisia houstonilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisia ihmisiä, jotka ovat kasvaneet ja/tai syntyneet Houstonissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Houston | Geography, History, & Points of Interest Encyclopedia Britannica. Viitattu 17.10.2021. (englanniksi)
  2. a b Port of Houston - Overview 2013. Port of Houston, portofhouston.com. Viitattu 11.4.2013. (englanniksi)
  3. a b World port rankings 2011 (pdf) (Maailman suurimpien satamien kokonaisrahtimäärä (t) ja konttiliikenteen määrä (TEU)) 2012. American Association of Port Authorities, aapa-ports.org. Viitattu 11.4.2013. (englanniksi)
  4. History Visit Houston Texas. Viitattu 28.8.2017.
  5. Port of Houston - History 2013. Port of Houston, portofhouston.com. Arkistoitu 5.8.2013. Viitattu 11.4.2013. (englanniksi)
  6. 1990 Houston Summit: Official Documents Trinity College, Toronton yliopisto. Viitattu 28.12.2018. (englanniksi)
  7. Port of Houston - Trade Statistics (2012) 2013. Port of Houston, portofhouston.com. Arkistoitu 24.6.2016. Viitattu 11.4.2013. (englanniksi)
  8. U.S. Census Bureau QuickFacts: Houston city, Texas www.census.gov. Viitattu 17.10.2021. (englanniksi)
  9. Houston metro area population 2020 Statista. Viitattu 17.10.2021. (englanniksi)
  10. https://www.houstonchronicle.com/news/houston-texas/houston/article/Houston-murders-drop-11-percent-in-2017-12477945.php - Robert Downen - Houston Chronicle Viitattu 28.12.2018 (englanniksi)
  11. Dug Begley: Houston ranks high in new study of sprawl Houston Chronicle. 2.4.2014. Viitattu 28.12.2018. (englanniksi)
  12. Chris Opfer: 10 Sprawliest Cities in the United States HowStuffWorks. Viitattu 28.12.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Houston.