Lumimyrsky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumimyrsky

Lumimyrsky on myrskyisä, yli 21 metriä sekunnissa tai 9 boforia puhaltava tuuli, johon liittyy lumisade ja lumen nousu maasta ilmaan.[1] Tästä seuraa myös lumen paikallista kinostumista, joka voi olla voimakastakin. Lumimyrskyjä tavataan sangen tavallisina ilmiöinä napa-alueilla, jolloin puhutaan arktisista ja antarktisista myrskyistä.

Lumimyrskyistä tunnettu alue on Pohjois-Amerikka, jossa ne ajoittuvat yleensä syksyyn ja kevääseen. Skandinaviassa ja Islannissa lumimyrskyjä on lähes vuosittain. Toisinaan lumimyrskyjä voi sattua seuduilla, joissa ei ole varauduttu runsaaseen lumentuloon. Silloin on kyse luonnonkatastrofista, joka voi vaatia runsaastikin ihmishenkiä.

Tammikuun lumimyrsky vuonna 2006 Keski-Japanissa Niigatan ja Naganon seuduilla oli sangen tuhoisa.[2] Siinä kuolleiksi ilmoitettiin 88 henkeä – useat heistä pudottuaan katolta lumitöistä – ja loukkaantuneiksi yli tuhat.

Suomessa lumimyrskyjen yhteydessä runsain lumentulo liittyy okkluusiorintamaan.[1] Avoveden vaikutus lumisateeseen voi lisätä lumen määrää rannikolla huomattavastikin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lumimyrskyistä[vanhentunut linkki] Ilmastokatsaus 11/ 2007 Ilmatieteen laitos
  2. Earth Observatory (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.