Hotel Chelsea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hotel Chelsea
Sijainti Manhattan, Yhdysvallat
Koordinaatit 40°44′40″N, 73°59′48″W
Rakennustyyppi Hotelli
Käyttö Hotelli
Tyylisuunta Uusgotiikka
Kartta
Hotel Chelsea

Hotel Chelsea on tunnettu taiteilijoiden, muusikoiden ja kirjailijoiden asuttama hotelli New Yorkissa. Se sijaitsee 23rd Streetillä Seventh ja Eight Avenuen välissä.

Hotelli ottaa vastaan uusia vieraita mutta on pääasiallisesti tunnettu pitkäaikaisista asukkaistaan, niin aikaisemmista kuin nykyisistä. Hotelli on aina toiminut taiteellisen ja boheemin toiminnan keskuksena, ja se sisältää myös paljon entisten asukkaittensa jälkeensä jättämiä taideteoksia. Chelsea kuuluu New Yorkin kulttuuriperinnöltään tärkeisiin rakennuksiin.

Itse rakennus valmistui vuonna 1883 yksityisasuntolaksi, joka avasi ovensa vuonna 1884. Siihen aikaan Chelsea, kuten sen lähiympäristökin, oli aivan New Yorkin suositun teatterialueen sydämessä. Muutaman vuoden sisällä teatterit muuttivat kuitenkin muualle, ja asuntolan taloudelliset paineet alkoivat kasvaa. Rakennus myytiin uudelle omistajalle vuonna 1905 ja avattiin hotellina.[1]

Chelseassa Sex Pistols -yhtyeen basisti Sid Viciousin epäillään puukottaneen tyttöystävänsä Nancy Spungenin.[2]

Hotelli pantiin myyntiin lokakuussa vuonna 2010.[3] Omistajiin kuuluva ja sitä 50 vuotta johtanut Stanley Brad oli vielä helmikuussa vuonna 2011 halukas ostamaan hotellin[4], mutta hän on sittemmin luopunut ajatuksesta[5]. Heinäkuussa vuonna 2011 hotelli suljettiin korjaustöitä varten määrittelemättömäksi ajaksi.[6]

Hotel Chelsean tunnettuja asukkaita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hotel Chelsean julkisivua
Hotel Chelsean portaikkoa

Olemassaolonsa aikana Hotel Chelseassa on asunut tunnettua kirjailijoita ja runoilijoita, esimerkiksi Mark Twain, O. Henry, Dylan Thomas, Arthur C. Clarke, William S. Burroughs, Gregory Corso, Leonard Cohen, Arthur Miller, Quentin Crisp, Gore Vidal, Tennessee Williams, Allen Ginsberg, Brendan Behan, Robert Oppenheimerlähde?, Jean-Paul Sartre ja Simone de Beauvoir.

Näyttelijät ja elokuvaohjaajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotellissa on ollut myös useiden elokuva-alan ihmisten koti, kuten Stanley Kubrickin, Miloš Formanin, Lillie Langtryn, Ethan Hawken, Dennis Hopperin, Uma Thurmanin ja Jane Fondan.

Hotellin historiaa ovat värittäneet myös monet siellä viihtyneet musiikki-ihmiset, kuten Patti Smith, Virgil Thomson, Dee Dee Ramone, Henri Chopin, John Cale, Édith Piaf, Bob Dylan, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Sid Vicious, Jobriath, Rufus Wainwright sekä Anthony Kiedis. Vuoden 2003 huhtikuussa The Libertines -yhtyeen jäsenet Pete Doherty ja Carl Barât nauhoittivat Chelseassa alkuperäiset "Babyshambles" -sessiot.

Taidemaalarit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotellissa on myös esillä ja kokoelmissaan töitä useilta siellä asuneilta taiteilijoilta. Heidän joukossaan ovat muun muassa Brett Whiteley, Christo, Richard Bernstein, Robert Mapplethorpe, Frida Kahlo, Diego Rivera, Robert Crumb, Jasper Johns, Claes Oldenburg, Vali Myers ja Henri Cartier-Bresson.

Andy Warholin supertähdet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chelsea yhdistetään usein myös Warholin supertähtiin. Heistä Chelseassa ovat asuneet ainakin Viva, Ultra Violet, Holly Woodlawn, Brigid Berlin, Andrea Feldman, Nico, Paul America, ja Edie Sedgwick, joka kerran melkein sytytti koko hotellin palamaan nukahdettuaan huoneessaan savuke kädessä.lähde?

Kulttuuriset viittaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotellissa on kuvattu muun muassa elokuvat

  1. History Hotel Chelsea. Arkistoitu 5.4.2009. Viitattu 3.4.2011. (englanniksi)
  2. Sinimaaria Kangas: Jännittävä yö vanhalla veripaikalla. Helsingin Sanomat, 1.4.2011, s. D2. Artikkelin verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Kulttihotelli Chelsea myydään Yle.fi. Viitattu 20.10.2010.
  4. Chelsea hero New York Post. Arkistoitu 26.3.2011. Viitattu 3.4.2011. (englanniksi)
  5. Aleks Segal: Hotel Chelsea May Soon See a Condo Conversion newyork.nearsay.com. Viitattu 3.4.2011. (englanniksi)
  6. A Last Night Among the Spirits at the Chelsea Hotel 31.7.2011. NY Times. Viitattu 19.7.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]