Robert Crumb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Crumb
Robert Crumb vuonna 2014
Robert Crumb vuonna 2014
Henkilötiedot
Syntynyt30. elokuuta 1943 (ikä 80)
Philadelphia, Yhdysvallat
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Ammatti Sarjakuvataiteilija
Puoliso Aline Kominsky-Crumb
Lapset Jesse Crumb, Sophie Crumb
Aiheesta muualla
Kotisivu
Crumbin ja hänen vaimonsa Aline Kominskyn yhdessä piirtämää sarjakuvaa (lähde: Päivi Perhonen, Like 1992)

Robert Dennis Crumb (s. 30. elokuuta 1943 Philadelphia) on yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija. Crumb on underground-sarjakuvan tunnetuin nimi.

Ohiosta Kaliforniaan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun puolivälissä Crumb asui Clevelandissa, Ohiossa. Siellä hän oli töissä American Greetings -yhtiössä postikorttien suunnittelijana. Hän sai julkaistua joitakin piirroksiaan underground-lehdissä. Tästä rohkaistuneena Crumb muutti 1967 San Franciscoon, Kaliforniaan, vaihtoehtoisen elämäntavan keskukseen.

San Franciscossa Crumb julkaisi ensimmäisen numeron Zap Comix -lehteään 1968. Crumbin 1900-luvun alun yksityiskohtaista piirrostyyliä muistuttavat satiiriset kertomukset olivat julkeita niin asenteiltaan kuin seksuaalisväritteiseltä sisällöltäänkin, varsinkin sarjakuvalehden sisältönä.

Crumb veti vaikutuspiiriinsä joukon muita taiteilijoita, joita kiinnosti mahdollisuus julkaista töitään vaihtoehtoisessa sarjakuvalehdessä. Heitä olivat Spain Rodriguez, Rick Griffin, S. Clay Wilson, Victor Moscoso, Robert Williams, Harvey Kurtzman ja Gilbert Shelton.

Zap, East Village Other, OZ, Gothic Blimp Works, Motor City, Yellow Dog sekä monet muut sarjakuvalehdet ja vastakulttuurijulkaisut tekivät tunnetuiksi Crumbin luomia hahmoja, joista tuli suorastaan vaihtoehtokulttuurin iskukuvia ja ikoneita. Tunnetuimmat Crumbin hahmoista ovat Herra Luonnollinen (Mr. Natural) ja Fritz-kissa (Fritz the Cat). Crumb saavutti nopeasti suuren suosion ja myös hänestä itsestään tuli vastakulttuurin tunnettu edustaja, joka ei suostunut kaupallistamaan töitään. Hänen luomansa Keep on Truckin’ -fraasi ja -juliste ovat osa Yhdysvaltain 1960-luvun vastakulttuurin kuvastoa. Crumb on joutunut käymään monta oikeudenkäyntiä tämän työnsä puolesta, viimeksi Amazon.comia vastaan.

Janis Joplin, Crumbin ystävä, palkkasi hänet laatimaan kannen yhtyeensä levylle Cheap Thrills. Crumb kieltäytyi myöhemmin tekemästä levynkantta The Rolling Stonesille, koska inhosi yhtyeen musiikkia.

Ohjaaja Ralph Bakshi teki Crumbin sarjakuvahahmoon perustuvan kokoillan animaatioelokuvan Fritz, kova kolli (1972). Se oli ensimmäinen piirretty elokuva, joka sai Yhdysvalloissa luokituksen ”X”, K-18.[1] Elokuvasta tuli kassamenestys. Crumb oli siihen kuitenkin niin tyytymätön, että hän tappoi Fritz-kissan sarjakuvassaan – strutsityttö iskee elostelevaa elokuvatähtikissaa jääpiikillä päähän. Sen jälkeen Crumb ei ole luovuttanut hahmojensa elokuvaoikeuksia.

1980-luvun alussa Crumb perusti Fantagraphicsin Weirdo-antologialehden, jota hän myös aluksi toimitti (numerot 1–9).

Robert Crumbin piirrostyyli on saanut vaikutteita varhaisesta sarjakuvasta. Hän esikuviaan ovat olleet Billy De Beck (Kalle Kehveli), C. E. Brock (kirjan kuvittaja), Gene Ahernin sarjakuvat, George Baker (Sad Sack), 1930-luvun Merrie Melodies -animaatioiden hahmot, Sidney Smith (The Gumps), Rube Goldberg, E. C. Segar (Kippari-Kalle) ja Bud Fisher (Matti Mainio ja Jussi Juonio). Crumb on maininnut, että Carl Barks ja John Stanley ovat vaikuttaneet hänen kerrontatekniikkaansa, kuten myös sarjakuvataiteilija ja Mad-lehden perustajiin kuulunut Harvey Kurtzman.

Sisällöllisesti Crumbin tyyliin kuuluivat etenkin nuorempana räävittömyys, fantasiamaisuus, perverssit seksuaaliset mieltymykset ja auktoriteettien pilkkaaminen. Myöhemmin Crumb on muuttanut tyyliään hieman sovinnaisemmaksi tai ainakin rauhallisemmaksi ja ironisemmaksi, vaikkakin seksuaalisuus on säilynyt vahvana elementtinä.

Crumbin vuonna 2009 ilmestynyttä Ensimmäisen Mooseksen kirjan eli Genesiksen sarjakuvasovitusta on pidetty jopa yllättävän maltillisena. Teoksen tekstit ovat uskollisia virallisille Raamattu-käännöksille. Crumbin mukaan ”Genesiksestä ei tarvinnut tehdä satiiria. Se on niin outo itsessään.”[2] Hän ei halunnut pilkata teoksellaan, ja muun muassa vältti avointa seksin kuvaamista. Crumb piirsi 220-sivuista albumia neljä vuotta. Genesis-albumin suomennos julkaistiin helmikuussa 2010.[1]

Crumb sai lapsuudessaan tiukan katolilaisen kasvatuksen, mutta nykyään hän määrittelee itsensä agnostikoksi.[1]

Crumb on piirtänyt ystävänsä Harvey Pekarin omaelämäkerronnalliseen sarjakuvalehteen American Splendor. Sarjakuvasta tehtiin samanniminen elokuva, jossa Robert Crumbia näytteli James Urbaniak. Sekä Crumb että Pekar ovat intohimoisia vanhojen savikiekkojen keräilijöitä. Näitä tarinoita on julkaistu suomeksi albumissa Bob & Harv -sarjakuvia vuonna 1997.

Crumbin läheinen ystävä Terry Zwigoff ohjasi 1994 Crumb-dokumentin, jossa kuvattiin Crumbin perhe-elämää ja hänen kahta mielenterveysongelmista kärsivää veljeään.

1990-luvun puolivälissä Crumb osti Etelä-Ranskasta (Sauve, Languedoc-Roussillon) pienen talon. Kaupan hän rahoitti myymällä kuusi luonnosvihkoaan. Hän muutti taloon vaimonsa (Aline Kominsky-Crumb) ja tyttärensä (Sophie Crumb), nykyisin kaikki sarjakuvataiteilijoita, kanssa.

Crumbin sarjakuvia on julkaistu Suomessa runsaasti sarjakuvalehdissä Jymy ja Huuli.

Suomennetut albumit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Pilajuttuja ja piirroksia. Toimittanut Pekka Gronow. Soundi-kirja 9. Lehtijussi, 1980. ISBN 951-639-001-3.
 • Omia kuvia (Like, 1990)
 • Päivi Perhonen (Like, 1992)
 • Blues (Like, 1993)
 • Herra Luontevan paluu (Like, 1994)
 • Kafka vasta-alkaville ja edistyville. (Kafka for beginners, 1993.) David Zane Mairowitzin kanssa. Suom. Jukka Heiskanen. Jalava, 1995 (3. painos 2007). ISBN 951-887-070-5.
 • Kiima, kunnia ja kateus (Like, 1995)
 • Ilo, hilpeys ja paatos. Suom. Jukka Heiskanen. Like, 1996. ISBN 951-578-283-X.
 • Bob & Harv -sarjakuvia (Like, 1997)
 • Charles Bukowski: Lounaalla, kuvittanut Robert Crumb (Sammakko, 1999)
 • Genesis. (The book of Genesis, 2009). Teos, 2010. ISBN 978-951-851-294-6.
 • Jussi Karjalainen: Sarjakuvan vuosikirja 1 /Osa 3: Robert Crumb ja lisäpaljastusten vuosi. Valiosarjat Oy, 1996. ISBN 951-97361-0-7.
 1. a b c Robert Crumb teki underground-sarjakuvan Raamatusta YLE Uutiset - Kulttuuri. 29.9.2009. YLE. Viitattu 29.9.2009.
 2. Robert Crumb ei sikaile Raamattu-sarjakuvassaan Helsingin Sanomat. 29.9.2009. Sanoma News Oy. Viitattu 29.9.2009.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]