Dylan Thomas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dylan Thomasin synnyintalo Swanseassa.

Dylan Marlais Thomas (27. lokakuuta 1914 Swansea9. marraskuuta 1953 New York) oli walesiläinen runoilija.

Thomasin isä David toimi Swanseassa englanninkielisen kirjallisuuden opettajana ja antoi pojalleen englanninkielisen kasvatuksen, mutta Thomasin äiti Florence puhui kymriä. Thomas jätti koulun 16-vuotiaana ja ryhtyi toimittajan töihin.

Thomas aloitti täysimittaisten runokokoelmien julkaisun 1930-luvulla. Deaths and Entrances -teoksen julkaisu (1946) oli merkittävä käännekohta runoilijan uralla, ja siihen sisältyy esimerkiksi hänen tunnetuimpien kirjoitustensa joukkoon lukeutuva ”Fern Hill”. Muihin tunnettuihin yksittäisiin runoihin kuuluu ”And death shall have no dominion”.

Thomasin tuotantoon runouden ulkopuolella kuuluu kuunnelma Maitometsä (Under Milk Wood). Hän tutustui vuonna 1936 Caitlin MacNamaraan, jonka kanssa hän solmi seuraavana vuonna avioliiton. Parille syntyi kolme lasta. Pahoin alkoholisoitunut Thomas menehtyi New Yorkissa vain 39 vuoden ikäisenä vuonna 1953.

Yhdysvaltalainen laulaja-runoilija Bob Dylan oli alkujaan sukunimeltään Zimmermann, mutta kunnioittaakseen suurta walesiläistä hän otti taiteilijanimekseen Thomasin etunimen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.