Robert Mapplethorpe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Robert Mapplethorpe (4. marraskuuta 1946 Nassau County, New York9. maaliskuuta 1989 Boston, Massachusetts) oli yhdysvaltalainen valokuvaaja, joka tuli tunnetuksi mustavalkoisista taidekuvista, joiden aiheina olivat usein kukat ja alastomat miehet. Hänen suorasukaisen eroottinen tyylinsä aiheutti paljon keskustelua julkisuudessa. Hänen ehkä tunnetuin valokuvansa on Patti Smithin Horses-albumin kansikuva.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mapplethornen studio sijaitsi vuosina 1972–1989 New Yorkissa Bond Streetillä tässä rakennuksessa.

Mapplethorpe syntyi Long Islandissa, New Yorkissa ja sai katolisen kasvatuksen. Hänen perheessään oli irlantilaista ja brittiläistä sukujuurta. Hän sai B.F.A.:n arvon Brooklynin Pratt Institutesta, jossa hän teki taidetta monilla eri tekniikoilla. Pian tämän jälkeen hän otti ensimmäiset valokuvansa käyttäen Polaroid-kameraa.[1] 1970-luvun puolivälissä hän hankki lehdistökuvausta varten käytettävän kameran ja alkoi kuvata laajaa ystäväpiiriään, johon kuului muun muassa taiteilijoita, seurapiiri-ihmisiä, pornotähtiä ja underground-seksiklubien vierailijoita. 1980-luvulla hän perehtyi enemmän muodon kauneuden tutkimiseen ja keskittyi veistoksellisiin ihmisvartaloihin, herkkiin kukka-asetelmiin ja muodollisiin muotokuviin taiteilijoista ja julkisuuden henkilöistä.

Mapplethorpe asui 1970-luvulla yhdessä Patti Smithin kanssa, otti tästä muotokuvan ja teki kuvia Smithin albumien kanteen.[2]

Mapplethorpe oli New Yorkissa ensimmäisiä, jotka ottivat vastaan suomalaisen taiteilijan Tom of Finlandin tämän ensivierailuilla kaupunkiin. Hän pyrki järjestämään tälle galleriatiloja ja tunnusti ihailevansa paljon Tomin töitä.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mapplethorpe otti suurimman osan kuvistaan omassa studiossaan. Muotokuvia hän otti usein tutuistaan (esimerkiksi Andy Warholista, Deborah Harrysta, Richard Gerestä ja Patti Smithistä), joista osa oli kuuluisia jo silloin, toiset vasta myöhemmin. Hän otti myös sadomasokismiaiheisia kuvia sekä teki homoeroottisia visuaalisia tutkielmia. Hän käsitteli kuviaan kuin maalauksia, käytti erityisiä painotekniikoita ja eksoottisia kehyksiä.

Mapplethorpen töitä oli usein esillä National Endowment for the Arts -viraston julkisin varoin kustantamissa näyttelyissä, mikä sai konservatiiviset ja uskonnolliset järjestöt takajaloilleen, ja julkisuudessa käytiin paljon keskustelua aiheesta. Hänen töitään esille asettaneiden museoiden ja gallerioiden omistajia on haastettu oikeuteen Mapplethorpen eroottisen taiteen vuoksi.[3]

Robert Mapplethorpe kuoli AIDSin aiheuttamiin komplikaatioihin Bostonissa, Massachusettsissa vuonna 1989.

Suomessa Mapplethorpen valokuvia oli nykytaiteen museo Kiasman näyttelyssä vuonna 2015, jossa on esillä noin 250 valokuvaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biography Mapplethorpe-säätiö
  2. Patti Smith, Robert Mapplethorpe (c1974) Portrait of the Week, Guardian.
  3. Quigley, Margaret: The Mapplethorpe Censorship Controversy, PublicEye.org, Political Research Associates 2.10.2009.
  4. Robert Mapplethorpe Kiasma. Viitattu 18.8.2015.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Danto, Arthur C.: Playing with the Edge: The Photographic Achievement of Robert Mapplethorpe. Berkeley: University of California Press, 1996. ISBN 0-520-20051-9.
  • Fritscher, Jack: Mapplethorpe: Assault with a Deadly Camera. A Pop Culture Memoir, an Outlaw Reminiscence. Mamaroneck: Hastings House, 1994. ISBN 0-8038-9362-0.
  • Marshall, Richard – Howard, Richard – Sischy, Ingrid: Robert Mapplethorpe. New York: Whitney Museum of American Art & New York Graphic Society Books, 1988. ISBN 0-87427-060-X.
  • Morrisroe, Patricia: Mapplethorpe: A Biography. New York: Random House, 1995. ISBN 0-306-80766-1.
  • Smith, Patti: Just Kids. New York: Ecco, 2010. ISBN 978-0-06-621131-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]