Polaroid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polaroid Corporation
Perustettu 1937
Toimitusjohtaja Scott W. Hardy
Kotipaikka Minnetonka, Minnesota, Yhdysvallat
Toimiala Valokuvausvälineiden valmistus
Tuotteet Kamerat
valokuvausvarusteet
Kotisivu www.polaroid.com

Polaroid Corporation on yhdysvaltalainen Edwin H. Landin vuonna 1937 perustama valokuvausalan yritys. Yhtiön tunnetuimpia tuotteita olivat sen vuonna 1948 markkinoille tuomat pikakamerat. Ne olivatkin päätuote aina vuoteen 2008, jolloin yhtiö lopetti niiden tuotannon kokonaan. Toimintansa yhtiö aloitti kuitenkin valmistamalla polarisoivia aurinkolaseja. Lokakuussa 2001 yhtiö haki konkurssisuojaa. Yhtiön varat ja tuotemerkki Polaroid siirrettiin uudelle yhtiölle. Uusi yhtiö jatkoi nimellä Polaroid Corporation valmistaen kameroita vuoteen 2007. Pikakameroihin tarvittavan filmin valmistamisen se ilmoitti lopettavansa vuonna 2009.[1] Yhtiön ongelmien taustalla oli sen kyvyttömyys ennakoida digitaalisen valokuvauksen läpimurtoa ja vastata sen tuomiin muutoksiin.

Polaroid voitti vuonna 1986 Kodakia vastaan käymänsä patenttiriidan, minkä seurauksena Kodak vetäytyi pikakameramarkkinoilta.

Polaroidin yksi kaupallisesti epäonnistuneista keksinnöistä oli Polavision-niminen pikakehitteinen elokuva. Se tuotiin kalliin kehittelytyön tuloksena markkinoille juuri, kun magneettiseen videonauhaan perustuva kuvatallennus valtasi alaa.

Polaroid oli ensimmäisten joukossa valmistamassa digitaalisia kameroita vuonna 1996, mutta sen markkinaosuus ei kohonnut suureksi.

Itävaltalainen yrittäjä aloitti Polaroid-kameroiden tuotannon jälleen vuonna 2010.

Polaroidilla on ollut vaikeuksia myös oman tuotemerkkinsä hallinnassa. Vuoden 2001 konkurssisuojan yhteydessä Polaroid-tuotemerkki lisensoitiin Petters Group Worldwide -nimiselle yritykselle, joka osti tuotemerkin itselleen 2005. Kolme vuotta myöhemmin Petters Group hakeutui konkurssiin FBI:n tutkittua sitä ja todettua yrityksen pyramidihuijaukseksi. Vuonna 2009 ryhmä sijoittajia osti Polaroid-tuotemerkin ja perusti sitä lisensoimaan PLR IP Holdings -yhtiön.[2]

  1. Patrick J. Lyons: Polaroid Abandons Instant Photography New York Times. 8.2.2008. Viitattu 12.12.2008. (englanniksi)
  2. James K. Willcox: TV Brands Aren't Always What They Seem Consumer Reports. 9.7.2018. Viitattu 31.12.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.