Aurinkolasit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruskeat aurinkolasit soveltuvat parhaiten autoiluun, sillä ne korostavat kontrasteja[1].

Aurinkolasit ovat silmälasien kaltaiset lasit, joissa on tummennetut linssit. Aurinkolaseja käytetään estämään auringon häikäisyä. Tummennuksen vuoksi aurinkolasit vähentävät silmään tulevan valon määrää, jonka vuoksi pupillit laajenevat. Laajentuneena pupilleihin kohdistuu vaarallista ultraviolettisäteilyä tavallista enemmän. Sen vuoksi myynnissä saa olla vain aurinkolaseja, joihin on lisätty UV-säteilyltä suojaava kerros.

Aurinkolasien lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silmälasien tavoin myös aurinkolaseihin on mahdollisuus saada vahvuudet, jolloin ne korjaavat taittovian kuten silmälasitkin. Monet aurinkolasit ovat tyyliteltyjä ja toimivat silmien suojaamisen lisäksi myös koristeena. Osa laseista on valmistettu niin kestäviksi, että ne suojaavat silmää myös iskuilta. Naisille ja miehille on omia aurinkolasejaan, mutta useat mallit sopivat tyyliltään molemmille. Aurinkolasien linsseissä on eroja. Niitä on eri värisiä ja jotkut ovat niin sanotut peililinssit, eli ne toimivat ulkopuolelta katsottaessa peileinä, eikä läpi pysty näkemään. Sisäpuolelta katsottaessa peili-ominaisuutta ei huomaa.

Aurinkolasit voivat olla myös polaroidut, jolloin heijastumat esimerkiksi veden pinnasta poistuvat. Polaroidut eli polarisoidut linssit päästävät vain osan säteistä lävitseen, joko pystysuuntaiset tai vaakasuuntaiset. Polarisoinnin voi todeta asettamalla kaksi polarisoitua linssiä päällekkäin, toisen pohjois-etelä-suuntaan ja toisen itä-länsi-suuntaan. Nyt kaksi päällekkäistä linssiä eliminoi kaikki säteet, jolloin läpi ei pysty näkemään. Polarisoituja linssejä käyttävät etenkin kalastajat, sillä niiden avulla veden alle näkeminen on paljon helpompaa. Niitä suositellaan myös muille vesillä liikkuville ja keväthangilla ulkoileville.[2].

Halpojen aurinkolasien linssi on puristettua muovia. Optikkoliikkeissä myydään aurinkolaseja, joissa on hiottu optinen linssi. Nämä lasit ovat kalliimpia, mutta niiden linsseissä ei ole mahdollisia näkemistä vaikeuttavia vääristymiä ja ne voidaan muokata asiakkaan mittojen mukaan.[3].

Säteilyn suojana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkoisella säällä silmiin kohdistuu paljon ultraviolettisäteilyä lumesta, jäästä, vedestä ja vaaleasta hiekasta, jopa ilmassa leijuvista hiukkasista. UV-säteily on merkittävin ulkoinen tekijä harmaakaihin synnyssä. Säteily heijastuu hyvin vaaleista pinnoista. Siksi esimerkiksi auringossa ulkoillessa, vesillä liikuttaessa ja hiekkarannalla oleskellessa on hyödyllistä suojata silmät aurinkolaseilla.[4] On kuitenkin todettu, että laadukkaatkin aurinkolasit voivat päästää silmiin muodosta riippuen jopa puolet ympäröivästä säteilystä, elleivät leveät lasien sangat suojaa silmiä. Piilolinsseissä suojaa UV-säteilyltä on harvoin.[5]

Aurinkolasien edeltäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eskimoiden mursunluiset aurinkolasit.

Eskimot käyttivät jo muinoin mursunluusta tehtyjä eräänlaisia aurinkolaseja, joissa valo kulki kapean raon läpi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yle Uutiset 30.7.2012
  2. Heikkilä, Riikka: Aurinkolasit suojaavat säteiltä ja rypyiltä 15.3.2010. Yle Pohjois-Karjala. Viitattu 19.4.2011.
  3. Sinerkari, Kaarina: Aurinko vaatii suojaa Helsingin sanomat. 5.3.2008. Viitattu 19.4.2011.
  4. Aurinkolasit ja silmien suojaaminen 18.4.2011. Optisen alan tiedotuskeskus. Viitattu 1.7.2012.
  5. Vain osa piilolinsseistä suojaa UV-säteilyltä 1.7.2012. Linssit.net. Viitattu 1.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]