Härski Hartikainen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Härski-Hartikainen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Härski Hartikainen
Spede Pasanen Härski-Hartikaisen roolissa vuonna 1973 valmistuneen ensimmäisen Uuno Turhapuro-elokuvan kuvauksissa.
Spede Pasanen Härski-Hartikaisen roolissa vuonna 1973 valmistuneen ensimmäisen Uuno Turhapuro-elokuvan kuvauksissa.
Luoja(t) Spede Pasanen
Näyttelijä(t) Spede Pasanen
Ensi-
esiintyminen
24. elokuuta 1973 elokuvassa Uuno Turhapuro
Kustantaja Spede-Yhtiöt
Henkilötiedot
Status automekaanikko, keksijä
Asuinpaikka Helsinki
Luonteenpiirteet älykkyys, rähjäisyys
Suhteet
Tutut Uuno Turhapuro ja
Sörsselssön

Härski Hartikainen on yksi Uuno Turhapuro -elokuvien päähahmoista. Härski Hartikaista esitti Spede Pasanen.

Hartikainen työskentelee autokorjaamolla mekaanikkona yhdessä Sörsselssönin kanssa. Heidän työpaikkansa sijaintia ei elokuvissa mainita, mutta kuvauspaikkoina käytettiin korjaamoa Helsingin Köyhän miehen Stockalla ja toista Hevossalmessa.[1][2]

Välillä auton rassaamiset ovat saaneet jäädä, kun miehet ovat siirtyneet muun muassa ikkunanpesijöiksi, hätäaputöihin, yksityisetsiviksi tai kun he joutuvat armeijaan kertausharjoituksiin. Hänellä on myös ollut yritys Hartikaisen moottori ja Sörsselssönin autokorjaamo, ilmeisesti juuri Sörsselssönin kanssa. Härski on Sörsselssönin tapaan sotilasarvoltaan reservin kersantti.

Hartikainen on myös nimittänyt itsensä yhdessä Sörsselssönin kanssa asiantuntijaksi, joka antaa virallisen lausunnon asiasta kuin asiasta, maksua vastaan. Härski on pitänyt myös omaa radioasemaa nimeltä Radio-Härski, jossa Uuno Turhapuro toimi radioreportterina. Sörsselssön työskentelee luonnollisesti Härskin ja Uunon kanssa samalla radioasemalla. Samalla Härski saa ystävineen luvan paikallistelevisioon sopimusehtona vuoristoneuvos Tuuran kanssa. Härski on myös keksijä; hänen keksintöjään on muun muassa säädettävä paino ja kaksikeulainen auto. Härski Hartikainen käyttää töissä joko keltaista tai harmaata työhaalaria ja mustaa päähinettä, joista hänet helposti tunnistaa. Yhtä tunnuksenomaista hahmolle on myös jatkuva tupakan poltto.

Härski on älykäs ja osaa ratkoa vaikeitakin ongelmia. Yleensä hän on empaattinen ja ystävällinen, vaikkakin vastustajiaan kohtaan Härski osaa olla myös juonikas ja voimakasluonteisena persoonana periksiantamaton. Elokuvassa Uuno Turhapuro menettää muistinsa Härski on hyvinkin itsepäinen ja aggressiivinen oman aatteensa vuoksi. Härski pyrkii itsepäisesti, koviakaan keinoja kaihtamatta edistämään maailmanrauhaa perustamalla rauhanyhdistyksen nimeltä Rauhanturvaajat. Jäseniä yhdistykseen hän sai uhkailemalla ja nyrkillä hakkaamalla.

Härskillä on ainakin ollut vaimo, jota elokuvissa ei ole koskaan näytetty. Hänellä oli myös romanttinen suhde yksityisetsivä Pia Terävän kanssa elokuvassa Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies, koska sama ammatti yhdisti heitä. 1980-luvulla Härski iski silmänsä Unelma Säleikköön, joka torjui tämän. Elokuvassa Uuno Epsanjassa Härski mitä ilmeisimmin itse ihastuu Sörsselssönille ”hankkimaansa” uuteen vaimoon, joka ajelee tämän kyydissä ympäri Helsinkiä hääpuku yllään.

Vuoden 2004 viimeisessä Uuno-elokuvassa Uuno Turhapuro – This Is My Life viitataan Hartikaisen kuolleen. This Is My Life -ohjelmasta voittamillaan rahoilla Uuno pystyttää kuitenkin näköispatsaan Hartikaisen muistoksi.

Hahmon filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tv-sarjat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pietiläinen, Jari: Uuno on stadilainen numero yksi! helsinginuutiset.fi. 30.04.2013/01.05.2013. Helsingin Uutiset. Arkistoitu 9.8.2014. Viitattu 25.07.2014.
  2. Helsingin kaupunginkirjasto: Hei Missä mahtaa sijaita näistä Uuno Turhapuro -elokuvista tämä tuttu Härski... kysy.fi. 30.04.2013/01.05.2013. Arkistoitu 29.1.2020. Viitattu 25.07.2014.