Grand Theft Auto 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grand Theft Auto 2
Kehittäjä DMA Design
Tarantula Studios
Julkaisija Rockstar Games
Jakelija Take-Two Interactive ja Steam
Ohjaaja Alex De Rakoff
Pelisarja Grand Theft Auto
Julkaistu PlayStation
25. lokakuuta 1999
Windows
1999
Dreamcast
EU 28. heinäkuuta 2000
Game Boy Color
EU 10. marraskuuta 2000
Lajityyppi toimintaseikkailu[1]
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo (PS1), ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo (PC)
OFLC: MA15+
OFLC: R18
PEGI: 18
Alusta Sega Dreamcast, Windows, PlayStation, Game Boy Color
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Grand Theft Auto 2 (GTA2) on DMA Designin (nykyisen Rockstar Northin) sekä Tarantula Studiosin (nykyisen Rockstar Lincolnin) kehittämä ja Rockstar Gamesin vuonna 1999 julkaisema jatko-osa toimintapeli Grand Theft Autolle. Peli julkaistiin alun perin PlayStationille ja myöhemmin Windowsille.

Rockstar Games vapautti GTA2:n ilmaisjakeluun Windowsille 22. joulukuuta 2004.[2] Ilmaisversiossa on myös moninpelituki. Pelisarjan seuraava osa on Grand Theft Auto III.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva pelitilanteesta GTA 2:ssa (PC-versio).
PlayStation-version kuvankaappaus päiväasetuksella

Peli on kuvattu suoraan ylhäältäpäin.[1] Pelin maailma on edellistä osaa realistisempi: Ihmiset menevät takseihin, metroihin ja busseihin. Kadulla liikkuu autovarkaita (vihreäpaitaiset) ja taskuvarkaita (punapaitaiset). Jengien alueilla nämä pikkurikolliset yleensä ammutaan. Pelissä on myös paljon yksityiskohtia: esimerkiksi jos varastaa taksin, taksiin alkaa tulla ihmisiä ja he maksavat palkkaa sinulle. PlayStation-versiossa ei ole busseja eikä metroja. Tehtävät otetaan vastaan ensimmäisen Grand Theft Auton tapaan julkisiin puhelimiin vastaamalla. Pelialueella on ”Kill Frenzy” -nimisiä bonustehtäviä, joissa pitää tappaa tai tuhota tietty määrä ihmisiä tai autoja ja näiden tehtävien läpäisystä saa rahaa. Lisäksi pelissä on kerättäviä keräilyautoja ja GTA-logoja pelialueella.

Autovalikoima pelissä on todella suuri henkilöautoista, rekoista ja kuorma-autoista aina tankkeihin, poliisiautoihin, takseihin ja urheiluautoihin. Jengeillä on myös omat autonsa. Ykkösosasta poiketen kaksipyöräisiä kulkuneuvoja ei ole. Pelissä on mustan pörssin pitämä autovirittämö, josta voi hankkia autoon aikapommeja, konekiväärejä, liukastusöljyjä ja tiemiinoja.

Pelin PC-versiossa pelaaja voi vaihtaa valoasetuksia päivän ja yön välillä. PlayStation-versiossa toimintoa ei ole. Yöasetus on hieman raskaampi kuin päivä, koska pelin täytyy säätää erilaisia räjähdysefektejä eri tavalla kuin päiväasetuksessa. Käytännön merkitystä tällä ei ole.

Pelialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä pelataan Anywherelandissa, jonka sijainti on nimensä mukaan missä tahansa. Koko pelialue ei näy näytöllä, joten pelialueen tärkeimpien alueiden tai rakennuksien muistamaan oppiminen vie kauan aikaa. Pelissä ei myöskään ole pientä karttaa näytön alakulmassa: se lisättiin vasta peliin Grand Theft Auto III. Tosin PlayStation-versiossa pelin mukana tuli paperikartta kaikista kentistä. Pelihahmona toimii Claude Speed. Pelissä pelataan kolmella alueella, joissa toimivat eri jengit. Pelaajan tehtävänä on hankkia pomolleen tietty määrä rahaa alueen läpäisemiseksi. Ensimmäisessä tehtävässä sitä pitää olla miljoona, toisessa kolme miljoonaa ja kolmannessa viisi miljoonaa dollaria.

 • Ensimmäisenä pelialueena toimii Downtown eli keskusta. Tämä on lähinnä liikekiinteistöjä sisältävää aluetta, joka on suhteellisen rauhallista. Jengeinä toimivat japanilainen mafia Yakuza, paikallinen jengi Loonies ja maailmanlaajuinen Zaibatsu. Tämä alue sisältää muun muassa mielisairaalan, hotellin, yliopiston ja kirkon. Alue on pelin helpoin ja jengit eivät ole yhtä raskaasti aseistettuja kuin toisella ja kolmannella alueella.
 • Toisena pelialueena toimii Residental Distric eli asuinalue. Tässä paikassa on hyvin paljon kerrostaloasuntoja. Jengeinä toimivat tieteilijöiden kerho Scientist, kapinallinen Redneck ja maailmanlaajuinen Zaibatsu. Jengit ovat raskaammin aseistettuja ja poliisit partioivat kadulla. Alueella on vankila, Redneckien ghetto-alue, Scientistien moderni laboratorio-alue, kaupungintalo ja laaja metroverkosto.
 • Kolmantena alueena toimii Industrial Distric eli teollisuusalue. Se on kaikkein väkivaltaisin ja slummiutunein alue. Aluetta harmaannuttavat tehtaat ja huonokuntoiset kerrostalot. Jengeinä toimivat uskonnollinen Krishna, Venäjän mafia ja tuttuun tapaan Zaibatsu. Alueella on satama, ydinvoimala, krishnojen luostari ja kansalliskaartin tukikohta. Lisäksi PC-versiossa on luoteessa sijaitseva slummi (Mad Island), jossa on jatkuvasti täysi sota päällä.
 • Neljäntenä pelissä on myös erilaiset bonuskentät, jotka avautuvat pelaamalla pääpeliä. Näissä tehtävä on usein yksinkertainen, kuten ajaa rataa ympäri saaden lisäpisteitä yliajetuista ihmisistä tai ajaa autolla ympäri saarta ja ampua autoon kiinnitetyillä konekivääreillä jäätelöautoja.

Poliisien ja jengien suhteet pelaajaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun pelaaja saavuttaa yhden jengin suosion, hän joutuu toisen jengin epäsuosioon. Jengin epäsuosioon joutuu myös, jos tappaa sen jäseniä. Jokaisella jengillä on omat alueensa, joita he puolustavat. Poliisit eivät reagoi pelaajan ajotyyliin, mutta he yrittävät pidättää pelaajan, mikäli tämä alkaa tappaa viattomia ohikulkijoita tai törmää poliisiautoon. Lain uhmaaminen voi saada myös SWAT-joukot, FBI:n ja viime kädessä jopa kansalliskaartin pelaajan kimppuun. Oman auton voi maalata tai korjata, jolloin poliisi kadottaa pelaajan. Jos ”kunnioitusmittari” on korkealla, jengiläiset puolustavat pelaajaa virkavaltaa vastaan.

Pelin tallennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on omanlaisensa tallennusmahdollisuus. Edellisestä osasta poiketen pelin voi tallentaa, mutta se maksaa 50 000 dollaria. Tallennus suoritetaan kirkossa, josta peli alkaa. Tallennettaessa ääni sanoo: Hallelujah! Another soul saved! (Halleluja! Taas yksi sielu pelastettu!) tai jos käteisvarat eivät riitä tallennukseen, ääni sanoo: Eternal Damnation! No donation, no salvation! (Ikuinen kirous! Ei lahjoitusta, ei pelastusta!). Kun pelaaja on saanut tarvittavan pistemäärän, siirtyminen seuraavalle alueelle tapahtuu myös kirkon kautta. Myöhemmissä GTA-sarjan peleissä tämä Safe house (turvatalo) oli joka pelissä mukana. Pelin alkaessa kirkon pihalla kuuluu kuuluttajan ääni sanovan pappimaisella äänensävyllä: And remember, respect is everything! (suom. Ja muistakaa, kunnioitus on kaikki kaikessa!) - viitaten ”respectiin”, joka auttaa tehtävien saamisessa.

Jengit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GTA2:ssa on seitsemän erilaista jengiä ja jokaisella alueella toimii niistä kolme. Usein alueella on yksi alueen alkuperäinen jengi, kapinallinen jengi ja maailmanlaajuinen Zaibatsu. Jokaisessa paikassa toimii Zaibatsu. Pelissä on myös tosielämästä otettuja järjestäytyneen rikollisuuden organisaatioita, kuten Japanin mafia eli Yakuza ja Venäjän mafia.

Jengien suuttuessa kuvioihin tulevat raskaammat aseet. Ensimmäisellä alueella jengiläiset kantavat pelkkiä pistooleja ja konepistooleja, mutta viimeisellä tasolla raivostuneet jengiläiset ampuvat jo muun muassa raketinheittimillä, haulikoilla ja liekinheittimillä. Jengiautot ovat tavanomaisesti muunnoksia jostakin muusta pelin autosta tietyillä parannuksilla. Jengiautot kulkevat koko skaalan läpi kupla-autoista ja pakettiautoista aina koko pelin nopeimpiin urheiluautoihin.

Luettelo pelin jengeistä:

 • Zaibatsu: Jokaisella alueella toimiva vahvasti järjestäytynyt kapitalistinen yritys. Jengin symbolina on keltainen Z-kirjain ja autona Z-type, pelin toiseksi nopein jengiauto. Zaibatsun alueet tunnistaa lukuisista Z-kylteistä ja temppelimäisistä rakennuksista. Zaibatsu on erikoistunut vahvasti huumeiden myyntiin ja korruptioon. Zaibatsun yhteyshenkilöt ovat Downtownissa Trey Welsh, Residental Districillä Red Valdez ja teollisuusalueella Uno Carb. Jengiväri musta.
 • Loonies: Downtownissa toimiva hullujen perustama katujengi. Jengin symbolina on smiley-hymiö, ja autona vihreä kuplamainen Dementia. Looniesin alueen tunnistaa labyrinttimaisesta pikkukaupungista. Jengi sijaitsee kaupungin mielisairaalan lähistöllä ja on myös keskittynyt huumeisiin. Yhteyshenkilönä toimii Elmo. Jengiväri vihreä.
 • Yakuza: Japanista Anywherelandin Downtowniin muuttanut rikollisjärjestö. Jengin symbolina on sininen japanilaisen valuutan Yen-logo, ja autona sininen urheiluauto Miara. Yakuzan alueen tunnistaa usein harmaista uudenveroisista kivitaloista. Jengi on erikoistunut pankkiryöstöihin ja huumeiden tuotantoon. Yhteyshenkilönä toimii Johnny Zoo. Jengiväri sininen.
 • Redneck: Residental Districin kapinallinen ja rock-henkinen katujengi. Jengin symbolina on konfederaation lippu, ja autona lila lava-auto. Redneck käyttää runsaasti raakaa väkivaltaa. Redneckit pitävät erityisesti ihmisten yliajamisesta ja asioiden räjäyttelystä. Redneckin alueen tunnistaa tyypillisestä junttimaisesta ghetosta. Redneckit kuuntelevat Elvistä, valmistavat, juovat, ja myyvät pontikkaa, asuvat itserakentamissa taloissa ja kannattavat konfederaatiota. Yhteyshenkilönä toimii Billy Bob Jean. Jengiväri lila.
 • SRS: Moderni tieteilijöiden perustama suurjengi. Jengin symbolina on kultainen kilpi, ja autona kullanhohtoinen urheiluauto Meteor, pelin nopein jengiauto. SRS:än alueen tunnistaa tukikohtamaisesta tehdasalueesta. Scientistit keskittyvät tieteellisiin tutkimuksiin, kuten kloonaamiseen. Yhteyshenkilönä toimii Dr. Labrat. Hän puhuttelee pelaajaa koodinimellä. Jengiväri keltainen.
 • Krishna: Hyvin uskonnollinen katujengi. Jengin symbolina on keltainen lotuskukka, ja autona keltainen minibussi Karma Bus. Krishnan alueen tunnistaa pienistä omakotitaloista ja slummimaisesta asutuksesta. Krishnat asuvat teollisuusalueen luostarialueella. He vihaavat teknologiaa ja tuhoavat sitä. Yhteyshenkilönä toimii Sunbeam. Jengiväri oranssi.
 • Venäjän Mafia: Anywherelandiin levinnyt venäläinen rikollisjärjestö. Jengin symbolina on punatähti, ja autona punainen pakettiauto Russian Bulwark, pelin kestävin jengiauto. Venäjän Mafian alueen tunnistaa vanhoista kerrostaloista ja lähiömäisestä asutuksesta. Venäjän Mafia toimii teollisuusalueen satamalla. Yhteyshenkilönä toimii Jerkov. Jengiväri punainen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoittuu synkkään lähitulevaisuuteen, jossa Yhdysvallat on romahtanut korruption alla ja ilkeä Zaibatsu Corporation ohjailee lähes kaikkea. Pelaajan on tehtävä työtä rikollisjengeille ja ansaittava katu-uskottavuutta (respect), jotta hän voi suorittaa entistä vaarallisempia ja enemmän rahaa tuottavia tehtäviä. Jokaisella alueella on tietyn jengin yhteyshenkilö, joka kertoo mitä pitää tehdä. Jengeillä on omat tyypilliset tehtävänsä: esimerkiksi Redneckin ja Venäjän mafian tehtävissä käytetään usein brutaalisti voimaa ja väkivaltaa. Tehtävissä pelaajan täytyy pelisarjan ensimmäisen osan tapaan yleensä mennä johonkin paikkaan ja tappaa joku. Pelin tehtävissä viljellään mustaa huumoria, ja pelaajan on tehtävä julmia tekoja tehtävien läpäisemiseksi. Esimerkkinä tehtävä, jossa pitää ottaa bussilastillinen Krishna-lahkon jäseniä, viedä heidät venäläiselle lihanjalostamolle ja teettää heistä nakkisämpylöitä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Radioasemat ja musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuttuun tapaan GTA2 sisältää laajahkon ääniraidan autosta kuunneltavan radioaseman muodossa. Jengeillä on omat kanavansa. Jengien omat kanavat kuuluvat parhaiten heidän omilla alueillaan, kun taas muiden jengien alueilla ne rätisevät. Musiikkia tulee laajahkosti elektrosta, funkista ja kristillisestä rockista aina rautalankamusiikkiin ja klassiseen rockiin. Pelin pääradioasemana voidaan pitää Head Radiota. Head Radio esiintyy myös pelisarjan osissa Grand Theft Auto III ja Grand Theft Auto: Liberty City Stories.

Luettelo pelin radioasemista:

 • Head Radio on suurin radiokanava, joka kuuluu hyvin ympäri kaupunkia. Asema soittaa poppia ja rockia, ja sen DJ:t ovat Phanny Joe Styles ja Johnny Riccaro. Aseman rakennus löytyy Zaibatsun kolmannelta alueelta.
 • Rockstar Radio on Downtownissa toimiva radiokanava, joka soittaa poppia ja rockia. DJ:nä Sammy Starock, joka saa säännöllisesti kirjepommeja, mihin hän on hyvin ärsyyntynyt.
 • Krez on Residental Districillä toimiva radiokanava, joka soittaa hip hoppia ja rappia. DJ:nä Richie T.
 • Lo-Fi FM on Industrial Districillä toimiva kaupallinen radiokanava, joka soittaa klassikoita ja poppia. DJ:nä Dai.
 • Futuro FM on Zaibatsun "sponsoroima" radiokanava, joka soittaa tanssimusiikkia, jazzahtavaa poppia ja funkia. DJ:nä Dean Frantz, joka valittaa jatkuvasti varkaista ja virkavallan hyökkäävyydestä. Lisäksi hän kehottaa ihmisiä pitämään Zaibatsua ystävänään. Kanavalla esitetään pääasiassa Zaibatsun tuotteiden mainoksia, esimerkiksi jälkiruokavanukasmainoksia.
 • Heavenly Radio on Krishnojen radiokanava, joka soittaa kevyttä ja kristillistä musiikkia. DJ:nä Venus Ordelia, joka kehottaa radiossa ihmisiä kääntymään uskoon.
 • KGBH on venäläinen radiokanava, joka on parodia KGB-nimestä. Asema soittaa rautalankamusiikkia ja rockia. DJ:nä Bombatumba. Asemalla on toistuvasti niin teknisiä kuin työvoimaankin liittyviä ongelmia, jotka haittaavat aseman lähetystä.
 • Lithium FM on Loonien radiokanava, joka soittaa teknoa. DJ:nä skitsofreeninen Funbags.
 • Rebel Radio on Redneckin radiokanava, joka soittaa klassista rockia. DJ:nä Marshall Nash, joka omaa vahvan eteläyhdysvaltalaisen aksentin. Aseman mainoksen taustalla soi GTA:n ykkösosasta tuttu kantrimusiikki.
 • Osmosis Radio on Scientistin radiokanava, joka soittaa modernia tanssimusiikkia. DJ:nä Mama Doc.
 • Funami FM on Yakuzan radioasema, joka soittaa modernia teknoa. DJ:nä Teriyaki-chan, sekavasti ja nopeasti japania puhuva nainen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sai IGN:n arvostelussa arvosanaksi 6.8/10 pistettä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Grand Theft Auto 2 Playstation. Sony Interactive Entertainment LLC. Viitattu 17.3.2020. (englanniksi)
 2. FREE GAME OF THE DAY: GRAND THEFT AUTO 2 IGN. Viitattu 9.7.2017.
 3. http://fi.gta.wikia.com/wiki/Grand_Theft_Auto_2
 4. GRAND THEFT AUTO 2 IGN.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]