Elektro

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musiikkia. Samannimisestä sarjakuvahahmosta kerrotaan omassa artikkelissaan.
Elektro
Alkuperä Disko, Synthpop, Hip hop, Boogie woogie, Funk, Elektroninen musiikki
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Japanin lippu Japani
Kehittymisen
ajankohta
1980-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
syntetisaattori, rumpukone, vokooderi, sampleri
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
Miami bass, Funk carioca, Freestyle, House, Breakbeat, Tekno, Eurodance, Gospel electro, Electroclash, Electro House, Electrance

Elektro, lyhennys sanoista electro funk (tunnetaan myös nimillä robot hip hop ja Electro hop), on musiikkityyli, joka kehittyi 1980-luvulla Yhdysvalloissa. Tyylin juuret ovat ennen kaikkea Kraftwerkin tuotannossa ja funk-musiikissa (toisin kuin esimerkiksi aikaisempien hip hop -äänitteiden, jotka olivat lähempänä diskoa). Yksi ensimmäisistä elektrolevyistä oli Afrika Bambaataan vuoden 1982 single "Planet Rock", joka samplasi reiluin ottein Kraftwerkin "Trans-Europe Express" -kappaletta.

Elektrolle tyypillisiä muista genreistä erottuvia piirteitä ovat muun muassa epätasaisempi "breakbeat"-rytmi useammin kuin suora 4/4-biitti sekä hyvin konemaiset ja luonnottoman kuuloiset soundit. Usein elektrossa käytetään vokooderia tai 808-rumpukonetta tai sen sampleja.

Nykyään elektron käsite saatetaan alkuperäisen merkityksensä lisäksi yhdistää myös muun muassa 1980-luvun retrodiskoon sekä monentyyppiseen rock- ja popmusiikin kanssa flirttailevaan elektroniseen musiikkiin. Elektron sekoittaa hyvin helposti Electro Houseen.

Tunnettuja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös esimerkiksi Herbie Hancock on tehnyt joitakin merkittäviä elektroäänitteitä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.