Elektro

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musiikkia. Samannimisestä sarjakuvahahmosta kerrotaan omassa artikkelissaan.
Elektro
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
(New York ja Detroit)
Japani
Kehittymisen
ajankohta
1980-luku
Tyypillisiä
soittimia
syntetisaattori (keytar), rumpukone (Roland TR-808), vokooderi, talk box, sampleri

Elektro, joka on lyhennys sanoista electro funk (tunnetaan myös nimillä robot hip hop ja electro hop) on musiikin tyylilaji, joka kehittyi 1980-luvulla Yhdysvalloissa ja Japanissa. Tyylin juuret ovat ennen kaikkea Kraftwerkin tuotannossa ja funk-musiikissa (toisin kuin esimerkiksi aikaisempien hip hop -äänitteiden, jotka olivat lähempänä diskoa). Yksi ensimmäisistä elektrolevyistä oli Afrika Bambaataan vuoden 1982 single "Planet Rock", joka samplasi reiluin ottein Kraftwerkin "Trans-Europe Express" -kappaletta.

Elektrolle tyypillisiä muista genreistä erottuvia piirteitä ovat muun muassa epätasaisempi "breakbeat"-rytmi useammin kuin suora 4/4-biitti sekä hyvin konemaiset ja luonnottoman kuuloiset äänet. Usein elektrossa käytetään vokooderia tai TR-808-rumpukonetta tai sen sampleja.

Nykyään elektron käsite saatetaan alkuperäisen merkityksensä lisäksi yhdistää myös muun muassa 1980-luvun retrodiskoon sekä monentyyppiseen rock- ja popmusiikin kanssa flirttailevaan elektroniseen musiikkiin. Elektron sekoittaa hyvin helposti electro houseen.

Tunnettuja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös esimerkiksi Herbie Hancock on tehnyt joitakin merkittäviä elektroäänitteitä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.