Espan lava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Espan lava on kesäestradi Esplanadin puistossa, Helsingin keskustassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espan lavan nykyinen ulkomuoto on peräisin 1970-luvun jälkipuoliskolta, mutta Esplanadin puistossa on soinut elävä musiikki paljon pitempään. Ensimmäinen, joskin vaatimaton musiikkipaviljonki rakennettiin ravintola Kappelin edustalle vuonna 1881. Kuusi vuotta myöhemmin se korvattiin uudella, arkkitehti Blomqvistin suunnittelemalla musiikkipaviljongilla, jota koristivat tornit ja kukkaornamentit.

Nykyinen soittolava valmistui 1939 sijoittuen tyylillisesti klassismin ja funktionalismin väliin, ja sen on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Jung & Jung. Lavan yhteydessä oli alkujaan katsomon molemmilta puolilta rajaavat lasipaviljongit. Paviljonkien ja soittolavan väliin sijoitettiin symmetrisesti neljä lipputankoa kummallekin puolelle.

1960-luvulla lasipaviljongit ja lipputangot poistettiin ja vuonna 1975 esiintymistilaa kasvatettiin rakentamalla lippamainen ulkonäyttämö soittolavan eteen. Muutostyöt päätettiin vuonna 1976, jolloin sijoitettiin kaksi jalallista vitriiniä epäsymmetrisesti lavan oikealle puolelle: toinen eteläpuolelle, toinen pohjoispuolen istutusten suojaan.

Vuonna 1987 Espan lava siirtyi Helsingin juhlaviikoilta kulttuurikeskuksen ja Savoy-teatterin alaisuuteen: Espan lava on siis osa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaa.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesälavan ilmaiset konsertit keräävät yleisöönsä niin paikalliset kuin turistit, ja esityksiä on toukokuusta syyskuulle. Lavan ohjelmistolinjaus keskittyy suurilta osin valtavirtamusiikin ulkopuolelle: kesäpäivinä Espalla kuullaan jazzia, folkmusiikkia, etnoa, klassista musiikkia ja lastenohjelmaa. Lavalla nähty myös tanssi- ja sirkusesityksiä.

Espan lava, heinäkuu 2023, lavalla Jesse van Ruller Trio (kuvaaja Laura Pyrrö)

Kesiä ovat perinteisesti rytmittäneet Suomen pisimmäksi jazzfestivaaliksi kutsuttu Jazz-Espa sekä uutta kansanmusiikkia kattavasti esittelevä Etno-Espa. Espan lavalla järjestetään myös erilaisia suurtapahtumia esimerkiksi Helsinki-päivänä ja Taiteiden yönä. Muuta Espan lavan perinteistä ohjelmistoa ovat muun muassa Suomen puolustusvoimien soittokuntien MIL-Espa -konsertit, joita on järjestetty Espalla jo vuodesta 1927 lähtien.

Espan lavalla ovat vuosien saatossa esiintyneet muun muassa Juice Leskinen, Hector, Kirka, Lasse Mårtenson, Rauli Badding Somerjoki, Eino Grön, Mikko Alatalo, Von Hertzen Brothers, Dingo, Aikakone, Jorma Uotinen, Paula Koivuniemi, Timo Lassy, Paleface, Nina Mya, Johanna Försti, Michael Monroe, Hevisaurus, Pelle Miljoona, Kauko Röyhkä, Vuokko Hovatta, Angelika Klas, Jyrki Anttila, Wimme Saari, Johanna Juhola, Muska ja Virve Rosti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]