ESP (kitaranvalmistaja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ESP Guitar Company (jap. 株式会社イーエスピー, Kabushikigaisha ī esu pī; lyhenne sanoista Electric Sound Products) on japanilainen sähkö- ja bassokitaroiden valmistaja.

Yhtiön perusti Hisatake Shibuya vuonna 1975 Japanissa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tokiossa. Yhtiöllä on myös konttori North Hollywoodissa, Kaliforniassa. ESP:n kitarat ovat erityisesti metallimuusikoiden suosiossa. ESP:llä on myös alamerkki ESP-LTD, jonka nimellä valmistetaan halvempia malleja ESP-kitaroista. Grass Roots ja Edwards ovat myös ESP:n alamerkkejä. ESP:n kitaroita tehdään käsityönä Japanissa ja Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. ESP:llä on myös arvostettu, vintage-henkinen 400-series (tele- ja stratocaster), jota valmistettiin käsityönä 80-ja 90-luvun taitteessa.

ESP ja LTD valmistavat myös sähköbassoja. Joillakin kitaristeilla, kuten Max Cavaleralla, Jeff Hannemanilla, Kirk Hammettilla, James Hetfieldilla, Alexi Laiholla, Roope Latvalalla, Ron Woodilla ja Gus G:llä on myös oma nimikkokitaroiden mallisto, ESP Guitars Signature Series, mutta Slayerin Tom Arayalla ja Children of Bodomin Henri Seppälällä on ESP:n nimikkobassomallistot.

ESP:n kitaroiden muodot ovat kopioitu suurimmalta osin muilta kitaravalmistajilta. Esimerkiksi ESP Viper on Gibson SG:n muunneltu kopio, ESP Eclipse on Les Paulin kopio ja ESP Horizon on Fender Stratocasterin näyttävä kopio. Pääasiassa pelkkä Horizonin lankkuosa ja lapa on kopioitu, mutta niissä on kuitenkin eroja Fenderin alkuperäismalleihin.

ESP:n kitaramalleista katso Luettelo ESP:n kitaroista.

ESP-kitaroita käyttäviä artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESP-LTD KH-202. Kirk Hammettin nimikkomallin halvempi LTD-versio.

ESP-bassoja käyttäviä artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESP LTD-200, eräs Tom Arayan nimikkomalliston bassokitaroista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]