Alexander Kuoppala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexander Kuoppala
AlexanderKuoppala.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 11. huhtikuuta 1974 (ikä 46)
Espoo
Ammatti Muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1994-
Tyylilajit melodinen death metal
power metal
neoklassinen metalli
Soittimet kitara
Yhtyeet Children of Bodom
Timo Rautiainen
Valonkantajat
Levy-yhtiöt Nuclear Blast, Spinefarm, Century Media

Alexander Kuoppala[1] (s. 11. huhtikuuta 1974) on suomalainen kitaristi, joka on tullut tunnetuksi Children of Bodomin kitaristina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuoppala aloitti kitaransoiton kymmenvuotiaana keskittyen aluksi bluesiin ja jazziin. Myöhemmin Kuoppalan musiikkityyli muuttui radikaalisti hänen tutustuttua raskaamman musiikin yhtyeisiin, kuten W.A.S.P., Judas Priest, Manowar ja Ozzy Osbourne.

90-luku ja liittyminen Children of Bodomiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soittaessaan trumpettia paikallisessa big bandissä Kuoppala tutustui vuonna 1995 Jaska Raatikaiseen, joka toimi rumpalina IneartheD-yhtyeessä, joka muutti myöhemmin nimensä Children of Bodomiksi. Koska yhtye oli kitaristin tarpeessa ja molemmat muusikot tulivat hyvin toimeen keskenään, Kuoppalaa pyydettiin liittymään yhtyeeseen, aluksi tuuraajaksi mutta vaihtui nopeasti vakinaiseksi jäseneksi.

Samana vuonna Kuoppala liittyi myös toiseen yhtyeeseen, Keytoesiin, joka soitti disco/soul-musiikkia. Hänellä ei kuitenkaan ollut vaikeuksia pitää yllä selvää aikataulua molemmissa yhtyeissä muutaman vuoden ajan. Joka tapauksessa hän erosi Keytoesista vuonna 1998, vuosi Bodomin debyyttialbumin Something Wildin julkaisun jälkeen, tarkoituksenaan lähteä kiertueelle Bodomin kanssa. Kuoppala kuitenkin liittyi Keytoesiin uudelleen vuonna 2000, tällä kertaa kitaristina. Hän on useissa haastatteluissa ilmoittanut, että muusikon tulisi soittaa niin monia eri tyylejä kuin mahdollista sen sijaan, että keskittyisi vain siihen yhteen.

Kuoppala oli Children of Bodomissa isovelihahmo, sillä hän oli viisi vuotta vanhempi kuin useimmat muut jäsenet. Alexi Laiho on kuvaillut häntä hauskana, huolettomana kaverina, joka antaa keikoilla kaikkensa ja tuo niihin paljon energisyyttä.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2003 alussa alkanut, yhtyeen neljättä studioalbumia Hate Crew Deathroll seurannut, kiertue vei yhtyeen kotimaan lisäksi kiertueille Eurooppaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Kesäkuussa 2003 Kuoppala ilmoitti eroavansa yhtyeestä keskittyäkseen muihin asioihin elämässään.

Kesällä 2003 Kuoppala soitti viimeisen keikkansa Children of Bodomin kanssa Tuska Open Airissa, ja Laiho teki muutamia nopeita järjestelyjä, jotta hänen ystävänsä Sinergystä, Roope Latvala, voisi päättää kiertueen heidän kanssaan.

Vuonna 2006 Kuoppala palasi musiikin pariin, kun hänet kiinnitettiin Timo Rautiaisen soolokokoonpanoon. Hän soitti tämän ensimmäisellä soololevyllä Sarvivuori ja sitä seuranneella kiertueella. Sen lisäksi Kuoppala on tehnyt muutamia vierailuja muiden yhtyeiden levyillä, kuten ruotsalaisen Deals Death -yhtyeen debyyttilevyllä vuonna 2007 ja Conquest-yhtyeen levyllä kappaleessa ”Roof Off” vuonna 2011.

Helmikuussa 2017 Valonkantajat - yhtye tiedotti Kuoppalan vastaavan uuden Vastavirtaan - albumin soolokitaroista. [2] Yhteistyön ja henkilökemioiden osoittauduttua toimiviksi, Kuoppala liittyi pian Valonkantajien jäseneksi. [3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[4]

Children of Bodom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timo Rautiainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valonkantajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vastavirtaan (2017)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]