Melodinen death metal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Melodinen death metal
Alkuperä heavy metal
thrash metal
death metal
Alkuperämaa  Ruotsi
Kehittymisen
ajankohta
1990-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara
sähköbasso
rummut
koskettimet

Melodinen death metal (tunnetaan myös nimillä Göteborg-metalli, melodeath, skandinaavinen metalli ja post-death) on death metalin alalaji. Alun perin tyylilaji sekoitti brittiläisen metallin harmoniatyylin ja melodiat rankemman death metalin ja thrash metalin kanssa. Myöhemmin suuntaus kehittyi monien vaikutteiden ja vaiheiden kautta. Eräs huomattavimmista kehitysvaiheista oli kosketinsoittimen yleistyminen tyylissä.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melodinen death metal sisältää enemmän melodisia kitarariffejä ja akustista kitarointia kuin death metal kuten myös ymmärrettävämpiä sanoituksia ja selkeämpää laulua verrattuna perinteiseen murinavokalisointiin. Kappalerakenteet ovat yleensä progressivisempia, ja käyttävät erilaisia teemoja kappaleissa. Death metalin tärkeimpiä yhtyeitä Deicideä, Deathia ja Morbid Angelia pidetään melodisen death metalin merkittävimpinä vaikuttajina. Suuntauksen niin sanottuihin kanta-isiin kuuluvat varsinaisesti kuitenkin Dark Tranquillity, At the Gates, In Flames, Soilwork, Hypocrisy ja Carcass albumillaan Heartwork. Toisinaan myös Sentencedin North from Here -albumille on annettu kunnia ensimmäisenä melodeath-julkaisuna. In Flamesia pidetään yhtyeenä, joka teki tyylilajin suosituksi; joidenkin mielestä yhtye jopa loi sen. Jotkut pohjoismaiset melodista death metalia soittavat yhtyeet yhdistävät tyyliin muita metallilajeja, kuten viikinkimetallia, folk metalia ja sinfonista metallia.

Vertailua black metaliin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka melodinen death metal kehittyi maantieteellisesti samalla alueella kuin black metal, ei tyyleilla ole ideologisia yhtäläisyyksiä. Melodista death metalia ei siis tule sekoittaa melodiseen black metaliin. Melodisen death metalin sanoitukset vaihtelevat paljon, mutta monet sisältävät perinteisesti ilmaisuvoimaisia ja toisinaan runollisia teemoja.

Tyylin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun lopulla monet melodista death metalia soittaneet yhtyeet lisäsivät entistä enemmän melodisia elementtejä: groovaavia kertosäkeitä ja riffejä, enemmän puhdasta laulua ja koskettimia. Perinteisten melodisten death metal -riffien lisäksi alkoi yleistyä muut musiikilliset elementit, kuten alternative metal -melodiat ja -laulu. Tyylilajin vanhat harrastajat eivät pitäneet tästä kehityksestä, mutta suosio kasvoi huomattavasti.

Göteborg-tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs huomattava lisäys melodiseen death metaliin oli Göteborg-tyyli, joka nimettiin sen kaupungin mukaan, jossa tyylin alkuperä sijaitsee. Ei ole varmaa mikä yhtye alun perin aloitti Göteborg-tyylin. Monet kuitenkin pitävät mahdollisina ehdokkaina Ceremonial Oathia ja Dark Tranquillitya: yhtyeitä, jotka aloittivat uransa 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. On joka tapauksessa laajasti tiedossa, että Soilwork, Hypocrisy, In Flames, At the Gates ja Dark Tranquillity tekivät Göteborg-tyylistä suosittua ja olivat ensimmäiset sitä soittavat yhtyeet. Ne ovat myös yleisesti ainoat tunnetut tyyliä soittavat yhtyeet, vaikka uudemmat yhtyeet, kuten Arch Enemy ja The Haunted jatkoivat Carcassin ja At the Gatesin viitoittamalla tiellä.

Alueelliset piirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat melodista death metalia soittavat yhtyeet ovat kotoisin Skandinaviasta ja Pohjois-Euroopasta, erityisesti Ruotsista ja Suomesta. Merkittäviä suomalaisia esimerkkejä ovat Insomnium, Norther ja Kalmah sekä jokseenkin myös Children of Bodom, jonka tyylin määrittelystä kiistellään runsaasti. Heitä ei kuitenkaan usein luokitella melodiseksi death metaliksi.

Viime vuosina tyylilajin suosio on kasvanut huikeasti: lajin harrastajamäärät kasvavat jatkuvasti eri maissa. Erityisesti Yhdysvalloissa löytyy kiinnostusta pohjoismaisia yhtyeitä kohtaan, jotka edelleen kehittävät tyyliä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]