Jaska Raatikainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaska Raatikainen
Jaska Raatikainen Ilosaarirockissa vuonna 2009.
Jaska Raatikainen Ilosaarirockissa vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt18. heinäkuuta 1979 (ikä 43)
Lappeenranta, Suomi
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1993
Tyylilajit speed metal
death metal
Soittimet rumpusettiView and modify data on Wikidata
Yhtyeet Children of Bodom (19932019)
Levy-yhtiöt Spinefarm Records

Jaska Ilmari Raatikainen (s. 18. heinäkuuta 1979 Lappeenranta[1]) on suomalainen muusikko. Hänet tunnetaan parhaiten Children of Bodom -yhtyeen entisenä rumpalina. Hän jätti yhtyeen loppuvuonna 2019.

Ennen Children of Bodomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raatikainen alkoi nuorena soittaa pianoa ja käyrätorvea, jota hän soitti suuressa jazzorkesterissa (big band). Nuoruusaikojen idoleita olivat muun muassa Guns N' Roses ja Metallica, ja myöhemmin rummunsoittoharrastuksen alettua rumpalit kuten Scott Travis Judas Priestistä, Mikkey Dee Motörheadista, Lars Ulrich Metallicasta ja Vinnie Colaiuta (Stingin ja Frank Zappan sessiorumpali) vaikuttivat paljon Raatikaisen soitantaan. Myös suomalaiset Sami Kuoppamäki Kingston Wallista ja Kai Hahto Wintersunista ovat Raatikaisen esikuvia.

Yläasteikäisenä Raatikainen tutustui Alexi Laihoon ja he alkoivat pian soittaa yhdessä. Myöhemmin he perustivat Inearthed-nimisen yhtyeen. Raatikainen toi Alexander Kuoppalan ja Janne Wirmanin yhtyeeseen mukaan. Wirmanin tulon jälkeen yhtyeen nimi olikin jo Children of Bodom. Kuoppala soitti trumpettia samassa orkesterissa kuin Raatikainen käyrätorvea, ja Wirmanin hän tunsi lukiosta.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raatikainen on hyvin vannoutunut tuplapedaalin käyttäjä. Nykyään hänellä on kaksi bassorumpua, vaikka vasemman puoleinen nistä toimii käytännössä koristeena. Hate Crew Rolling Over Europe -kiertueella Raatikainen soitti myös lyhyen rumpusoolon ensimmäistä kertaa. Raatikaisen rumpusooloa käytettiin usein introna kappaleelle "Bodom Beach Terror".

Persoona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raatikainen toi oman tyylinsä Children of Bodomin musiikkiin: kymmenen yhtyeen kappaletta alkaa rummuilla. Hän on lähiympäristönsä mukaan todella hiljainen persoona, joka viettää paljon ajastaan yksin, pitää lukemisesta ja kiertueillaan valitsi yksiöitä hotelleissa ja vuoteita kiertuebussin ylänurkasta. Children of Bodomiin kuuluessaan Raatikainen ei yleensä koskaan antanut haastatteluita, koska hänen mielestään muilla on paljon enemmän sanottavaa.

Vierailut muiden yhtyeiden projekteissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinergy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2000 Sinergy kysyi Raatikaisen apua heidän Euroopan-kiertueelleen kolme päivää ennen sen alkua rumpali Tonmi Lillmanin loukattua jalkansa. Sinergy esitti kiitoksensa levynsä Suicide by My Side (2002) kansilehdessä sanoin "Special thanks to Jaska Raatikainen for lending us his talent and saving us on our last European tour!".

Virtuocity[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2001 Jaron Sebastian Raven pyysi Raatikaista soittamaan Virtuocity-projektinsa debyyttialbumilla Secret Visions, jonka äänitykset tapahtuisivat Astia-studiolla Anssi Kipon tuottamana.

Evemaster[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2001 Raatikainen auttoi suomalaista dark metal -yhtye Evemasteria soittamalla rumpuja neljään kappaleeseen minialbumille Wither. Yhtyeen uusi levy-yhtiö kuitenkin halusi julkaista minialbumin sijaan kokonaisen albumin ja Raatikainen soitti jälleen yhtyeen mukana studiossa, kun Evemaster valmisteli viittä uutta kappaletta marras- ja joulukuussa 2002.

Norther[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Death-yhtyeen Chuck Schuldinerin muistokonsertissa 1. maaliskuuta 2002 Raatikainen soitti rumpuja suomalaiselle death metal -yhtye Northerille, joka soitti covereita Deathin tuotannosta. Raatikainen soitti kappaleet "Flesh and the Power It Holds", "1000 Eyes", "Without Judgement" ja "Lack of Comprehension".

Heinäkuussa 2002 Laiho, Kuoppala ja Raatikainen osallistuivat Astia-studiolla Northerin levytyssessioihin ja auttoivat eräissä Mirror of Madness -albumin taustalauluissa: heidän ääntään on kuultavissa kappaleissa "Everything Is an End", "Dead" ja "Mirror of Madness".

Näytteleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä 2000 Siamin tytöt -televisiosarjan ohjaaja kysyi Raatikaista näyttelemään Raulin roolia kolmessa sarjan jaksossa. Raatikainen tunsi ohjaajan tehtyään musiikkia hänen aiemmille teoksilleen ja piti ideasta, joten hän suostui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jaska Raatikainen metal-archives.com. Viitattu 17.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]