Richard Kruspe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Zven Kruspe
Richard Kruspe vuonna 2010.
Richard Kruspe vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt24. kesäkuuta 1967 (ikä 56)
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1991-
Tyylilajit Industrial metal
Neue Deutsche Härte
Alternative metal
Soittimet kitara, laulu
Yhtyeet Rammstein
Orgasm Death Gimmicks
Die Firma
Feeling B
Emigrate

Richard Zven Kruspe (s. 24. kesäkuuta 1967 Wittenberge[1], Itä-Saksa) on saksalainen kitaristi ja industrial metal -yhtye Rammsteinin perustajajäsen. Hänellä on myös toinen yhtye nimeltä Emigrate.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kruspen vanhemmat erosivat kun hän oli lapsi, eikä hän koskaan tullut toimeen isäpuolensa kanssa. Teini-ikäisenä Kruspe oli Kiss-fani, ja joutui opettajansa häpäisemäksi yhtyeen takia. Hän oli piirtänyt penaaliinsa Kissin natsien SS-merkkiä muistuttavan logon, mikä oli ankarasti kielletty. Kruspe sai julkisen läksytyksen koko koulun edessä.lähde?

Kruspe osti ensimmäisen kitaransa päästyään lomalle Tšekkoslovakiaan. Hänen aikeenaan oli myydä se Itä-Saksassa, jossa ne olivat kalliita. Hän kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin ja alkoi itse soittaa.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla Kruspe toimi monissa yhtyeissä, kuten Orgasm Death Gimmick[1], Die Firma ja Feeling B. Vuoden 1989 aikoihin hän sai tarpeekseen Itä-Saksan poliittisesta (ja musiikillisesta) ilmapiiristä. Poliisien hakattua hänet mielenosoituksen yhteydessä, hän päätti paeta Itä-Saksasta. Hän lähti DDR:stä Puolan rajaa pitkin vuonna 1989. Tämä tapahtui hieman aiemmin kun Berliinin muuri murtui ja koko DDR romahti.selvennä

Vuonna 1994 Kruspe perusti yhtyeen nimeltä Rammstein. Hänestä tuli yhtyeen pääasiallinen säveltäjä ja soolokitaristi.

Kruspe perusti Emigraten Yhdysvalloissa 2005.[1]

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kruspe esiintymässä "Feuer Frei!" kappaleen aikana.
Kruspe esiintymässä Till Lindemannin vieressä.

Rammsteinin konserteissa Kruspella on mukanaan kuusi erilaista erivireistä sähkökitaraa, jotka ovat kaikki ESP:n valmistamia. Malleista löytyy muun muassa Eclipse-II VTB, Deluxe EC-1000 sekä KH-2. Lisäksi akustisessa kappaleessa "Los" molemmat kitaristit soittavat mustia Takaminen elektroakustisia kitaroita.

Kitaroiden lisäksi kaikkien Rammsteinin jäsenten tapaan Kruspe vaihtaa vaatteita kappaleiden välissä. Richard aloittaa keikan aina pitkä musta mittatilaustyönä teetetty hopeakoristeinen takki yllään. Muutaman kappaleen jälkeen Kruspe ottaa takin pois ja soittaa pyrojen aiheuttamasta kuumuudesta riippuen pitkähihaisella paidalla tai hihattomalla. Kruspe soittaa myös ilman paitaa joissain kappaleissa, kuten Live aus Berlinissä nähtiin.

Kitarat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ESP Guitar Company on valmistanut Kruspelle oman kitaran, ESP RZK I:n. Kitara on Rammsteinin logolla varustettu hopeinen Stratocaster. ESP LTD on myös tarjonnut halvemman mallin, ESP LTD RZK-600:n, joka on ulkonäöltään lähes sama kitara (mikrofonien väri on eri). Kruspe itse soittaa ESP-sarjan kitaraa ja käyttää sitä C-G-C-F-A-D -vireessä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richard Kruspe meni vuonna 1999 naimisiin amerikkalaisen näyttelijän Caron Bernsteinin kanssa[1], mutta pari on tiettävästi eronnut noin vuosina 2003–2004. Richardilla on tytär aiemmasta suhteestaan, Khira Li Lindemann. Tämä laulaa Rammsteinin Spieluhr-kappaleella. Khira Lin äiti ja Kruspen entinen vaimo oli aiemmin ollut naimisissa Rammsteinin laulaja Till Lindemannin kanssa. Tämän vuoksi Khira Lin sukunimi on Lindemann. Richard Kruspe asuu nykyään New Yorkissa, jossa myös Emigrate perustettiin. Richardilla on myös vuonna 1992 syntynyt poika, Merlin Besson.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Richard Kruspe.