Till Lindemann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Till Lindemann
Till Lindemann vuonna 2010.
Till Lindemann vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt4. tammikuuta 1963 (ikä 61)
Leipzig, Saksa
Ammatti muusikko, runoilija, näyttelijä, pyroteknikko
Muusikko
Aktiivisena 1983
Tyylilajit industrial metal, Neue Deutsche Härte, alternative metal, punk rock, heavy metal
Soittimet laulu, rummut, kitara, basso, huuliharppu
Yhtyeet Rammstein
First Arsch
Feeling B
Lindemann
Levy-yhtiöt Motor Music, Republic, Slash, Universal Music Group

Till Lindemann (s. 4. tammikuuta 1963 Leipzig, Itä-Saksa[1]) on saksalainen metallilaulaja. Hän on tullut tunnetuksi Rammstein-nimisen saksalaisen industrial metal -yhtyeen laulajana. Lindemann kertoi vuonna 2015 uudesta nimeään kantavasta Lindemann-projektista, jossa on myös mukana ruotsalainen death metal -yhtye Hypocrisyn perustaja Peter Tägtgren.[2]

Taustatietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lindemannin isä Werner oli DDR:ssa tunnettu lastenkirjailija/runoilija ja äiti Brigitte pitkään [3][4] NDR:n radiokanavan kulttuuritoimituksen johtajana työskennellyt journalisti. Hänellä on myös viisi vuotta nuorempi sisko. Nuorena Lindemann harrasti aktiivisesti uintia ja osallistui nuorten EM-kisoihin Firenzessä vuonna 1978 sijoittuen 1500 metrillä seitsemänneksi. Kisamatkalla hän joutui vaikeuksiin poistuttuaan luvatta joukkueen hotellilta ja rangaistuksena hänet pudotettiin vuoden 1980 Moskovan olympiaehdokkaiden joukosta. Vuonna 1979 hän lopetti uinnin kokonaan loukkaantumisen myötä.

Sittemmin Lindemann työskenteli turvefirmassa, puusepän apupoikana sekä korintekijänä. Hän on maininnut, että eräs syy puusepän työn lopettamiseen oli aikaiset herätykset. Vuonna 1981 hänet miltei vangittiin armeijasta kieltäytymisen takia.

Vuonna 1985 syntyi Lindemannin ensimmäinen lapsi, Nele. Lindemann kasvatti hänet yksinhuoltajana ja myöhemmin hän sai toisen lapsen Anja Köselingin kanssa. Hän seurusteli pitkään saksalaisen näyttelijän ja mallin, Sophia Thomallan kanssa; he erosivat 2015.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Till Lindemann esiintymässä "Mein Teil" kappaleen aikana.

Lindemann aloitti uransa muusikkona First Arsch -nimisen punk-yhtyeen rumpalina 1980-luvulla. Lindemann on kertonut, että hän tahtoi kovasti tulla muusikoksi, mutta hänellä ei ollut minkäänlaisia soittajan lahjoja. Hän yritti kovasti oppia soittamaan kitaraa, muttei täysin onnistunut siinä. Nykyään Lindemann osaa soittaa ainakin rumpuja, kitaraa ja bassoa. Kun Rammstein-yhtye perustettiin tammikuussa 1994, Lindemann liittyi siihen laulajaksi saatuaan yhtyeen perustajan Richard Kruspen lupaamaan, että yhtye laulaisi saksaksi.

Lindemann on näytellyt saksalaisessa lastenelokuvassa Amundsen – der Penguin. Lindemann on julkaissut Messer-nimisen runokirjan vuonna 2003 ja toisen vuonna 2013 nimeltään "In Stillen Nächten". Lindemann on tehnyt yhteistyötä muun muassa saksalaisen rock-yhtye Megaherzin kanssa, Puhdys-yhtyeen ja suomalaisen Apocalyptica-yhtyeen kanssa.

Lindemann ja Tägtgren esiintyivät Suomessa Helsingin jäähallissa helmikuussa 2020.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Till Lindemann metal-archives.com. Viitattu 6.1.2020. (englanniksi) 
  2. Rammstein’s Till Lindemann Forms New Project With Peter Tagtgren (englanniksi)
  3. The Real Till Lindemann: Meet The Man Behind The Flamethrower Kerrang!. Viitattu 13.12.2020.
  4. SWR2: Irgendein Mike Oldfield neuerdings web.archive.org. 21.8.2013. Arkistoitu 12.3.2017. Viitattu 13.12.2020. (saksaksi)
  5. Härski ja hauska show: Rammsteinin Lindemann veti Helsingin jäähalliin 6 000 innokasta fania – katso kuvat lauantain keikalta Yle Uutiset. Viitattu 15.10.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]