Das Modell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kraftwerkin kappaletta. Rammsteinin singlestä katso Das Modell (Rammstein)
”Das Modell”
Kraftwerk
Singlen ”Das Modell” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta The Man-Machine
 B-puoli ”Neonlicht”
 Julkaistu 1978 (Saksa)
1981 (UK)
 Tekijä(t) Ralf Hütter, Karl Bartos, Emil Schult
 Tuottaja(t) Ralf Hütter, Florian Schneider
 Tyylilaji synthpop
 Kesto 03.38
 Levy-yhtiö EMI
Kraftwerkin muut singlet
Die Roboter
1978
”Das Modell”
1978
”Taschenrechner”
1981

Das Modell (suom. malli, kirjoitettu myös muodossa Das Model monissa levypainoksissa) on Kraftwerk-yhtyeen kappale vuodelta 1978. Sen sävelsivät Ralf Hütter ja Karl Bartos, ja sanoittamiseen osallistui taiteilija Emil Schult. Kappale julkaistiin levyllä Die Mensch-Maschine. Kappale oli sijalla 1 Ison-Britannian listalla.

Kappale julkaistiin ensin 7"-singlelevyllä Saksassa (B-puoli: "Neonlicht"). Englanninkielisenä versiona se julkaistiin heinäkuussa 1981 lopulta "Computer love" -singlen B-puolelle. Tämä single saavutti sijan 36 Ison-Britannian listalla.

Kun radio-DJ:t alkoivat soittaa "Computer Love" -singlen B-puolta, levy-yhtiö EMI päätti julkaista joulukuussa 1981 singlen uuden version "The Model" A-puolena. Yhtyeen on sanottu vastustaneen julkaisua. Uusi single saavutti 1. sijan helmikuussa 1982 ja oli 21 viikkoa Ison-Britannian singlelistan sijoilla 1–75.

Cover-versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaletta on versioitu aktiivisesti. Esimerkiksi Rammstein on tehnyt industrial-tyylisen cover-version ”Das Modell” vuonna 1997. Suomalainen Eläkeläiset-yhtye on puolestaan tehnyt humppatyylisen cover-version ”Humppamalli”.