Stratovarius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Stratovarius-yhtyettä. Yhtyeen samannimisestä albumista on oma artikkelinsa.
Stratovarius
Stratovarius Tavastialla vuonna 2006.
Stratovarius Tavastialla vuonna 2006.
Tiedot
Toiminnassa (1984–1985
nimellä Black Water)[1]
1985–
Tyylilaji power metal, heavy metal, neoklassinen metalli
Kotipaikka Suomi Helsinki, Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Timo Kotipeltolaulu (1994–)
Jens Johanssonkoskettimet (1995–)
Lauri Porrabasso (2005–)
Matias Kupiainenkitara (2008–)
Rolf Pilverummut (2012–)

Entiset jäsenet

Mika Ervaskari, koskettimet (1987)
Antti Ikonen, koskettimet (1987–1995)
Jari Kainulainen, basso (1993–2005)
Tuomo Lassila, rummut, laulu (1984–1995)
Jyrki Lentonen, basso (1985–1990)
Timo Tolkki, kitara, laulu (1985–2008)
Jörg Michael, rummut (1995–2011)

Levy-yhtiö

CBS Finland, (1989)
Sanctuary Records, (1992), (2005)
Noise Records, (1995–1999)
Nuclear Blast, (2000–2003)
Ear Music, (2009–)

Aiheesta muualla
Kotisivut

Stratovarius on suomalainen power metal -yhtye, joka on perustettu vuonna 1984. Stratovariuksessa ei nykyään soita ainuttakaan alkuperäisjäsentä rumpali Tuomo Lassilan tultua erotetuksi yhtyeestä vuonna 1995. Stratovarius on myynyt maailmanlaajuisesti äänitteitään noin 2,5 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä yhden Suomen menestyneimmistä yhtyeistä. Yhtyeen nimi on yhteensulautuma Fender Stratocaster -kitarasta ja Stradivarius-viulusta.[2]

Kitaristi Timo Tolkki ilmoitti Stratovariuksen lopettamisesta 2. huhtikuuta 2008, mutta yhtyeen muut jäsenet ilmoittivat 7. toukokuuta 2008 kirjoittamassaan vastineessa yhtyeen jatkavan Stratovarius-nimellä ilman Tolkkia.[3][4]

Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa "Hunting High and Low", "Black Diamond", "The Kiss of Judas", "Unbreakable", "S.O.S", "Destiny", "Visions", "Father Time" ja "Eagleheart".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomo Lassila, John Vihervä ja Staffan Stråhlman perustivat Stratovariuksen vuonna 1984. Yhtye tunnettiin alun perin nimellä Black Water. Yhtyeen alkuajan musiikillinen tyyli poikkesi hyvin paljon siitä, millaiseksi se vuonna 1985 Stråhlmanin korvanneen Timo Tolkin vaikutuksesta muuttui. Tolkki liittyi Stratovariukseen Tuomo Lassilan otettua yhteyttä, kun yhtye tarvitsi korvaavaa kitaristia Tanskan-keikalleen[5]. Basisti John Vihervä erosi yhtyeestä vuonna 1986[6] ja hänet korvasi Jyrki Lentonen.

Vuonna 1987 Stratovarius haki levytyssopimusta kolme kappaletta sisältäneellä demolla. Yhtye herätti CBS Finlandin huomion esiintyessään Tavastia-klubilla Helsingissä. Tässä vaiheessa yhtyeeseen liittyi myös kosketinsoittaja Antti Ikonen.[7] Vuonna 1988 julkaistu ensimmäinen single Future Shock ja sitä seurannut single Black Night edelsivät toukokuussa 1989 julkaistua esikoisalbumia Fright Night. Future Shockia varten tehtiin myös yhtyeen ensimmäinen musiikkivideo. lähde?

Twilight Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 basisti Jyrki Lentonen erosi Stratovariuksesta ja silloinen levy-yhtiö menetti kiinnostuksensa yhtyettä kohtaan. Stratovariuksen jäsenet joutuivatkin rahoittamaan vuonna 1992 julkaistun Twilight Timen omilla varoillaan. Timo Tolkki soitti itse albumin bassoraidat, vaikka basisti Jari Behm mainitaan albumin tekijätiedoissa. Twilight Time herätti paljon kiinnostusta erityisesti Japanissa, jossa se nimettiin vuoden parhaaksi ulkomaalaiseksi levyksi. Lisäksi albumi oli Japaniin maahantuotujen levyjen top10-listalla viisi kuukautta. Levy oli suuri harppaus melodisempaan suuntaan, mutta kappaleet sisälsivät edelleen melko raskaita riffejä. lähde?

Dreamspace[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 basisti Jari Kainulainen liittyi yhtyeeseen, kun noin 70 prosenttia Dreamspace-albumin materiaalista oli jo nauhoitettu. Hänen soittoaan kuultiin lopulta viidessä kappaleessa.[8]

Dreamspace julkaistiin helmikuussa 1994. Albumin kappaleet muistuttavat mieleenpainuvilla melodioilla hyvin paljon uudempia albumeita. Myös kappaleiden ja sanoitusten aiheet olivat muuttuneet jyrkästi, jos niitä verrataan kahteen aikaisempaan teokseen. Saman vuoden kesäkuussa yhtye keikkaili ensimmäistä kertaa Japanissa. lähde?

Samana vuonna Timo Tolkki päätti lopettaa laulamisen keskittyäkseen kitaransoittoon. Hän halusi Stratovariukseen vakituisen laulajan, joka voisi viedä yhtyettä entistä pidemmälle. Yhtyeeseen liittyi laulaja Timo Kotipelto. lähde?

Fourth Dimension[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 1995 julkaistu albumi Fourth Dimension myi kaksi kertaa enemmän kuin edeltäjänsä Dreamspace[9] ja vuoteen 2008 mennessä se oli Stratovariuksen myydyin albumi Japanissa.[10] Kuitenkin musiikillisten erimielisyyksien johdosta viimeinen perustajajäsen, Tuomo Lassila erosi yhtyeestä silloisen kosketinsoittajan Antti Ikosen kanssa; heidän soittotaitonsa ei Timo Tolkin mukaan ollut tarpeeksi hyvä ja tekninen hänen säveltämiään tulevia kappaleita varten [5]. Ikonen ja Lassila eivät Tolkin mukaan jaksaneet panostaa tarpeeksi yhtyeeseen ja käydä harjoituksissa niin usein kuin olisi ollut tarpeellista. Hän on kertonut myös, etteivät he olleet enää kiinnostuneita metallimusiikista, eivätkä uskoneet, että yhtyeestä voisi tulla suosittu.[11] Tämän jälkeen yhtyeeseen liittyivät rumpali Jörg Michael, ja jo aikoinaan suuren maineen Yngwie Malmsteenin sekä Ronnie James Dion yhtyeissä kasvattanut kosketinsoittaja Jens Johansson. lähde?

Episode ja Visions[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen albumi tällä kokoonpanolla oli huhtikuussa 1996 julkaistu Episode. Albumilla oli mukana neljässä kappaleessa myös 40 laulajan kuoro ja 20 hengen jousiorkesteri. Episode oli myös ilmestymisaikanaan kalleimmalla budjetilla tuotettu suomalainen äänite. Stratovariuksen todellinen läpimurto tapahtui viimeistään vuonna 1997, kun yhtye julkaisi yhden koko power metal -tyylilajin klassikkoalbumeista, Visionsin, joka sisältää muun muassa hittikappaleen Black Diamond. Visions-albumi vietti Suomen albumilistan top-40:ssä yhteensä 24 viikkoa ja myi Suomessa kultaa. Vuonna 1998 Stratovarius julkaisi ensimmäisen livealbuminsa Visions of Europe, joka sisälsi materiaalia Visionsin kiertueelta. lähde?

Destiny[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Destiny-albumin ensimmäinen single S.O.S. nousi nopeasti Suomen singlelistan sijalle kolme ja kyseisen kappaleen musiikkivideokin oli usein nähtävissä televisiosta. Syksyllä 1998 julkaistu Destiny oli odotetusti suuri menestys mennen välittömästi Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle. Albumi myi myöhemmin myös kultaa. lähde?

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stratovariuksen tunnuksena toiminut heraldinen lilja, fleur de lis.

Helmikuussa 2000 julkaistiin Stratovariuksen kahdeksas albumi Infinite. Se myi kultaa, kuten kaksi edellistä albumia. Samana vuonna Stratovarius kiersi Eurooppaa Sonata Arctican ja Rhapsodyn kanssa. Vuonna 2001 yhtye julkaisi harvinaisia kappaleita sisältävän kokoelmalevyn Intermissionin ja jäi tauolle. lähde?

Tauon jälkeen Stratovarius julkaisi tammikuussa 2003 yhdeksännen albuminsa, Elements Pt. 1:n. Myöhemmin saman vuoden lokakuussa julkaistiin Elements Pt. 2, jonka jälkeen yhtye ajautui sisäisiin ristiriitoihin ja yhtyeen laulaja Timo Kotipelto ja rumpali Jörg Michael poistuivat kokoonpanosta. Tilalle värvättiin Aurora K -nimisessä yhtyeessä laulanut naissolisti Katriina Wiiala ja rumpaliksi ruotsalaisesta HammerFall-yhtyeestä tuttu Jens Johanssonin veli, Anders Johansson. Tapaus paljastui myöhemmin julkisuustempuksi, jonka Tolkki ja Jens Johansson olivat suunnitelleet yhdessä. Muita julkisuustemppuja olivat väitetyt Tolkin puukotus kesken konserttimatkan Espanjan Granadassa ja joukkotappelu Helsingin On the Rocksissa.[12][13]

Stratovariuksen seuraava albumi oli klassisimmalla kokoonpanolla äänitetty, syksyllä 2005 julkaistu Stratovarius, jolla yhtye kuitenkin irtaantui sille tyypillisestä power metalista mennen perinteisemmän hard rockin puolelle. Kesäkuussa 2005 ilmoitettiin pitkäaikaisen basistin Jari Kainulaisen eronneen yhtyeestä henkilökohtaisiin syihin vedoten[14]. Korvaajaksi hankittiin muun muassa Sinergystä, Warmenista ja Timo Kotipellon sooloyhtyeestä tuttu Lauri Porra.[15]

Pitkän hiljaiselon jälkeen Timo Tolkki ilmoitti 2. huhtikuuta 2008 Stratovariuksen hajonneen. Syyksi hän mainitsi pitkään jatkuneet yhtyeen sisäiset ristiriidat, erityisesti itsensä, Timo Kotipellon ja Jörg Michaelin välillä. Tolkki ilmoitti myös, että hän olisi halunnut tehdä jäähyväiskiertueen bändin kanssa, mihin Kotipelto ja Michael eivät kuitenkaan kuulemma suostuneet. Uudelle Stratovarius-albumille säveltämiensä kappaleiden julkaisemista varten Tolkki perusti uuden Revolution Renaissance -yhtyeen, joka Tolkin lausunnon mukaan tulisi ”jatkamaan Stratovariuksen perintöä”.[16] Vastineena tähän Jens Johansson, Timo Kotipelto, Jörg Michael ja Lauri Porra julkaisivat Soundin verkkojulkaisun välityksellä oman tiedotteensa, jossa he kertoivat jatkavansa Stratovarius-nimellä soittamista.[3][4] Tämän jälkeen Timo Tolkki antoi Kotipellolle, Johanssonille ja Michaelille oikeudet Stratovarius-nimeen.[17] 18. kesäkuuta Tolkki kuitenkin ilmoitti MySpace-sivullaan tekevänsä vielä yhden albumin Stratovariuksen kanssa. Tolkin lisäksi albumilla soittaisivat Tuomo Lassila ja Antti Ikonen.[18][19] Myöhemmin Tolkin ja Jens Johanssonin uutisoitiin sopineen riitansa[20] ja Tolkki ilmoitti, että albumia ei julkaistaisi Stratovarius-nimellä. lähde?

Stratovariuksen uudeksi kitaristiksi valittiin Matias Kupiainen, mistä kerrottiin elokuussa 2008.[21] Yhtyeen ensimmäinen albumi Tolkin lähdön jälkeen, Polaris, julkaistiin 21. toukokuuta 2009.[22]

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stratovarius uudelleenjulkaisi Polariksen mukanaan livemateriaalia albumin kiertueelta sekä Infinite-albumin kesällä 2010. Yhtye alkoi myös työstää uutta Elysium-albumia, joka julkaistiin tammikuussa 2011.[23][24]

Marraskuussa 2010 yhtye tiedotti rumpali Jörg Michaelin sairastuneen kilpirauhassyöpään. Hänen odotettiin toipuvan sairaudesta, mutta sen aikana yhtyeen marras–joulukuun 2010 esiintymisissä hänet korvasi Alex Landenburg.[25] Syyskuussa 2011 Stratovarius ilmoitti rumpali Jörg Michaelin eroavan yhtyeestä henkilökohtaisista syistä.[26] Kesäkuussa 2012 yhtye julkaisi live-DVD:n Under Flaming Winter Skies - Live In Tampere, jolla on materiaalia edellisen marraskuun keikalta. Samassa kuussa Stratovarius ilmoitti Rolf Pilven olevan heidän uusi rumpalinsa.[27]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.metal-archives.com/bands/Stratovarius/216
 2. FAQ: What does Stratovarius mean? Stratovarius. Viitattu 8.7.2015.
 3. a b Silas, Petri: Illan tullen Stratovariuksen asialla soundi.fi. 07.05.2008. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 23.08.2022.
 4. a b Tolkki’s main motivation was greed 7.5.2008. Stratovarius. Arkistoitu 9.5.2008. Viitattu 8.5.2008. (englanniksi)
 5. a b Timo Tolkki: REVOLUTION RENAISSANCE - TIMO TOLKKI INTERVIEW revolution-renaissance.com. www.revolution-renaissance.com. Viitattu 16.3.2009. (englanniksi)
 6. Lauri Porra: Stratovarius 1985! forum.stratovarius.com. Stratovarius Community. Viitattu 27.2.2010. (englanniksi)
 7. Stratovarius history Stratovarius. (englanniksi)
 8. Jari Kainulaisen soittamat biisit Dreamspace-levyllä
 9. Stratovariuksen virallinen sivusto
 10. http://www.levyhylly.com/stratovarius.html (Arkistoitu – Internet Archive)
 11. TIMO TOLKKI: Final statement concerning Stratovarius metalfromfinland.com. www.metalfromfinland.com. Arkistoitu 22.6.2009. Viitattu 2.8.2009. (englanniksi)
 12. Timo Tolkki Interview Pt 2.1 revolution-renaissance.com. Viitattu 3.12.2008. (englanniksi)
 13. Syrjälä, Marko: Timo Tolkki lööppien takaa Imperiumi. 31.08.2019. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 22.08.2022.
 14. STRATOVARIUS Part Ways With Longtime Bassist Blabbermouth. 19.06.2005. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 22.08.2022. (englanniksi)
 15. STRATOVARIUS Officially Announce New Bassist Blabbermouth. 08.07.2005. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 22.08.2022. (englanniksi)
 16. Timo Tolkki: Stratovarius break-up timotolkki.com. Arkistoitu 8.6.2008. Viitattu 2.4.2008. (englanniksi)
 17. http://old.stratovarius.com/WAVE%20OF%20RIGHTS.jpg
 18. TIMO TOLKKI Says He Will Release One More STRATOVARIUS Album Blabbermouth. 18.06.2008. Arkistoitu 24.8.2022. Viitattu 24.08.2022. (englanniksi)
 19. Timo Tolkki: RR SONGWRITING UPDATE, TOURING, ONE MORE STRATO ALBUM AND SOME REISSUES myspace.com. MySpace. Viitattu 23.6.2008. (englanniksi)
 20. STRATOVARIUS' JENS JOHANSSON And TIMO TOLKKI: Burying The Hatchet? metalfromfinland.com. Arkistoitu 15.5.2009. Viitattu 21.4.2009. (englanniksi)
 21. Remaining STRATOVARIUS Members Announce New Guitarist Blabbermouth. 21.08.2008. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 23.08.2022. (englanniksi)
 22. Stratovarius kertoi albumista, Kotipelto Kuorosodan finaaliin Soundi. 22.02.2009. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 23.08.2022.
 23. STRATOVARIUS: 'Infinite' To Be Reissued With Bonus Material Blabbermouth. 17.06.2010. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 23.08.2022. (englanniksi)
 24. STRATOVARIUS: New Album Details Revealed Blabbermouth. 21.10.2010. Arkistoitu 22.8.2022. Viitattu 23.08.2022. (englanniksi)
 25. Some extremely bad news 18.11.2010. Stratovarius. Arkistoitu 23.11.2010. Viitattu 18.11.2010. (englanniksi)
 26. Stratovariuksen rumpali erosi 16.09.2011. Metallimusiikki. Viitattu 16.09.2011.
 27. Stratovariuksen uusi rumpali 20.6.2012. Stratovarius. Viitattu 20.06.2012. (englanniksi)
 28. Sratovarius – the new album ”Eternal” out August 14th 24.4.2015. Ear Music. Arkistoitu 26.4.2015. Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 29. STRATOVARIUS Announces 'Survive' Album Blabbermouth. 02.06.2022. Viitattu 02.06.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stratovarius.