Dodge

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dodgen logo

Dodge on yhdysvaltalainen automerkki ja autovalmistaja. Dodge on osa FCA US LLC -konsernia, jonka omistaa Fiat Chrysler Automobiles.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dodgen historia automerkkinä ja autovalmistajana alkoi vuonna 1914, jolloin detroitilaiset veljekset John ja Horace Dodge perustivat Dodge Brothers Motor Vehicle Companyn. Dodgen ensimmäinen auto oli Old Betsy. Myöhemmin he alkoivat valmistaa kuorma-autoja, joita käytettiin mm. sodassa meksikolaista Pancho Villaa vastaan. Dodgen veljekset olivat entisiä polkupyörä- ja moottorivalmistajia, joilla oli takanaan jo vankka kokemus autonvalmistuksesta: vuosisadan alussa veljekset olivat suunnitelleet moottorinosia ensimmäisiin Oldsmobilen autoihin, olleet rahoittamassa Fordin autotehtaan perustamista ja myöhemmin myös valmistaneet osia ensimmäisiin Fordeihin.

Ensimmäinen maailmansota vaikutti Dodgen autotehtaan tuotantoon, ja Dodge aloittikin vuonna 1917 kuorma-autojen valmistuksen, ensin Yhdysvaltain maavoimille ja myöhemmin myös yksityisille ostajille. Dodge mielletään edelleen pääasiassa pickup-tyyppisten keveiden kuorma-autojen valmistajana:kenen mukaan? keveiden kuorma- ja lava-autojen osuus myynnistä on 78 %lähde? 1925 Dodgen autonvalmistus myytiin Dillon, Read & Companylle. Newyorkilaisten pankkien järjestämä kauppahinta, 146 miljoonaa dollaria, oli aikansa suurimpia. Kolme vuotta myöhemmin Dillon, Read & Company myi Dodgen autonvalmistuksen edelleen Chrysler Corporationille 1928. 1927 Dodge toi markkinoille ensimmäisen kokoteräksisen auton. Dodge oli myös ensimmäinen yhdysvaltalainen autonvalmistaja, joka avasi tehtaan myös Euroopassa. Dodgen kuorma-autoja ryhdyttiin myymään Graham-nimellä. Kuorma-autoista tuli suosittuja ja niiden valmistus siirrettiin Ison-Britannian tehtaaseen. Dodge otti käyttöön myös kahdeksansylinterisen rivimoottorin.

Toisen maailmansodan aikana Dodge valmisti lentokonemoottoreita ja kuorma-autoja. 182 hehtaarin alueelle Chicagoon perustettiin tehdas, missä valmistettiin pommikoneiden moottoreita. Kuorma-autoja meni vientiin 400 000. Pilot House-tyyppistä pick-upia alettiin valmistaa. Se pysyi tuotannossa sotilas- ja siviiliversioina vuoteen 1970.

Dodgen nykyiset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiempia malleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

katso Chrysler Corporation

Toisen Maailmansodan aikaisia malleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museoautoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vehoniemen automuseossa on yksi 1920-luvun Dodge näytteillä. Museo Torpin Tykit Inkoossa on kolme Dodgea näytteillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dodge.