Abarth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abarth
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 31. maaliskuuta 1949
Perustaja Carlo Abarth
Toimitusjohtaja Olivier François [1]
Avainhenkilöt John Elkann
Kotipaikka Torino, Italia
Toimiala autoteollisuus
Emoyhtiö Stellantis Italy
Omistaja Stellantis
Kotisivu abarth.com
MHV Fiat-Abarth‎

Abarth oli alun perin italialainen kilpa-autovalmistaja. Yhtiön perusti Itävallassa syntynyt, mutta Italiaan kotiutunut Carlo Abarth (alun perin Karl, 1908–1979). Abarth vastasi myös Fiat-konsernin tehdaskilpatallien, Lancian ja Fiatin kilpa-autojen rakentamisesta, viritystöistä, sekä niiden ylläpidosta.lähde?

Nykyisin Abarth on Stellantis-konsernin kilpailuosasto, ja tällä nimellä myydään viritysosia ja muotoilusarjoja. Abarth-merkki otettiin vuonna 2007 uudelleen käyttöön Fiatin urheilullisissa malleissa. Esiteltyjä malleja ovat Abarth Grande Punto ja Abarth 500.lähde? Merkin tunnuksena on vaakuna, jossa on skorpioni.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abarth & C. S.r.l[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen oman yrityksensä perustamista Carlo Abarth työskenteli monien kuuluisien nimien, kuten Ferdinand Porschen ja Tazio Nuvolarin, kanssa. Abarth tuotti kilpa-autoja myös Simcan kanssa ja valmisti ohessa myös pakosarjoja ja -putkistoja. Myöhemmin yritys valmisti erilaisia virityssarjoja katuautoihin, pääasiassa Fiatille.lähde?

Fiat & Abarth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1971 Abarth myytiin Fiatille ja kilpa-auto-osasto Enzo Osellalle. Oston jälkeen kilpa-auto-osastosta muodostui Fiatin kilpaosasto, jota johti kuuluisa moottorisuunnittelija Aurelio Lampredi. Myös Fiatin kuuluisat ralliautot Fiat 124 Abarth ja Fiat 131 Abarth kantoivat Abarthin nimeä. Myöhemmin 1980-luvulla Abarth-nimeä käytettiin esimerkiksi Fiat Ritmo Abarthissa. Abarth oli vastuussa myös menestyksekkään Lancia Delta Integralen suunnittelusta. Abarth rakensi ja toimitti myös Lancia Martini Racingin kilpa-autot, vastaten myös niiden virityksestä sekä ylläpidosta. Ennen Lancioiden aikakautta Abarth huolehti myös Fiatin kilpatallin autoista. Myös muita Fiatin merkkejä, kuten Lancian ja Autobianchin, valmistamia autoja nimettiin uudelleen Abarth-nimen alle. Näistä malleista kuuluisin oli Autobianchi A112 Abarth.lähde?

2000-luvulla Abarth-nimellä on merkitty lähinnä kori- ja varustelusarjoja, kuten esimerkiksi Fiat Stilo Abarth.lähde?

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olivier François www.stellantis.com. Viitattu 21.2.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.