Plymouth (auto)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee automerkkiä. Sanan muista merkityksistä, katso Plymouth (täsmennyssivu).
Plymouth Road Runner 1969

Plymouth on amerikkalainen automerkki, jota valmistettiin vuosina 19282001. Plymouth oli Chrysler Corporationin, sittemmin DaimlerChryslerin valmistama, ja se oli Yhdysvalloissa kolmen myydyimmän automerkin joukossa suurimman osan tuotantoajastaan. Plymouth oli alkujaan edullinen ja kestävä auto, mutta 1950-luvun lopusta alkaneen kehityksen seurauksena merkki alkoi kärsiä helposti ruostuvuudesta ja kehnosta kokoonpanosta. Plymouthin erikoisesti muotoillut mallit eivät enää 1960-luvulle tultaessa käyneet yhtä hyvin kaupaksi, ja samaan konserniin kuuluvan Dodgen myynti alkoi syödä Plymouthin markkinaosuutta.

Vuoden 1965 mallit elvyttivät Plymouthin myynnin, ja vuosina 1971 ja 1974 Plymouth oli jälleen myydyimpien kolmen automerkin joukossa. 1970-luvun lopulla Chrysler ajautui taloudelliseen ahdinkoon, minkä seurauksena Plymouthin tuotantoa supistettiin tuntuvasti. Konsernin uudet automallit valmistettiin Dodge- ja Chrysler-merkkisinä. 1990-luvulla valmistettiin enää neljää Plymouth-mallia: Voyager/Grand Voyager-pakettiautoa, Breeze- ja Neon-henkilöautoja sekä Prowler-urheiluautoa.

Vuonna 2001 DaimlerChrysler päätti lopullisesti lakkauttaa Plymouth-merkin valmistuksen. Entiset Plymouthin mallit siirtyivät sellaisinaan Chrysler-merkkisinä valmistettaviksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Plymouth.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.