Commer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Commer-linja-auto (1909)

Commer oli englantilainen ensisijaisesti kuorma- ja pakettiautojen valmistaja, joka oli liitetty Rootes-yhtymään. Commerin pienimmät Commer Cob -pakettiautot olivat tekniikaltaan Hillmanneja, joskin varustukseltaan karumpia kuin henkilöautot.


Käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöautoiksi rekisteröityjä Commer-autoja oli Suomen ajoneuvorekisterissä 1960-luvun alussa noin 40 kappaletta. Henkilöautojen tuontisäännöstelyn vuoksi henkilöautomaiset pakettiautot olivat vuonna 1960 niin myyviä, ettei autoja maahantuonut Wihuri Oy Autola saanut niitä tarpeeksi myyntiin. Loppuvuodesta myyntiin tuli paranneltuja 51 hv:n versioita. Autoja käytettiin myös pakettiautona, mm. HPY oli niiden suurkäyttäjä.

Sotien jälkeisinä vuosina Commer tuli Suomessa tutuksi hyötyajoneuvoina. Maahantuojana toimi Wihuri-yhtymän tytäryhtiö Autola Oy. Commer-linja-autoja, jotka näyttävät olleen kestävämpiä kuin muut tuonaikaiset englantilaiset linja-autot, oli vuonna 1956 rekisterissä 40 kappaletta (Bussiammattilainen 4/2007). Vuonna 1954 Commerin moottoriksi tuli rakenteeltaan erikoinen kaksitahtinen dieselmoottori, joka ei kuitenkaan ollut käytössä kovin kestävä. Wihuri-yhtymän toinen tytäryhtiö Teijon Tehtaat Oy kehitti Commerin suurimpiin kuorma-automalleihin omaperäisen teliakseliston; vastaavaa rakennetta käytettiin Vanaja-autoissa ja myöhemmin myös Sisuissa. [1]

Commer-kuorma-autoja myytiin 1970-luvulle saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olli J. Ojanen: Kuorma-autot, s. 113. Helsinki: Alfamer Kustannus Oy, 2000.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.