Fabryka Samochodów Małolitrażowych

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FSM 126p

Fabryka Samochodów Małolitrażowych (FSM) oli puolalainen pienten autojen valmistaja. FSM:n tehdas sijaitsi Bielsko-Białassa, Puolan eteläisessä osassa. FSM oli merkkinä olemassa vuodesta 1972 vuoteen 1991, jolloin Fiat otti tehtaan hallintaansa, siitä eteenpäin tehdas on ollut Fiat Puola.

Tehdas on valmistanut Fiatin mallia 126p, joka tunnettiin Suomessa lempinimellä käppänä, mikä kuvaa autoa perin hyvin, sillä auto oli hyvin pienikokoinen - Fiat 600:n seuraaja. Lisäksi tehdas valmisti 1980-luvun alkuun asti Syrenaa, joka oli alun perin toisen puolalaisen tehtaan, FSO:n tuote. Kun tehdas siirtyi Fiatille, siellä käytiin valmistamaan Fiat Cinquecentoa (=500) ja myöhemmin tämän seuraajaa Fiat Seicentoa (=600). Uusin malli tuotannossa on Fiat Panda. Fiat 126p:n valmistus lopetettiin vuonna 2000, jolloin auto oli jo auttamattomasti vanhentunut. 126p oli FSM:n selkeästi merkittävin tuote, sillä sitä sai kaikista helpoiten kommunistisessa Puolassa. Toisaalta 126p oli huono perheauto, se oli ahdas, meluisa, hankala ajaa ja hidas.

Kaikki Cinquecentot, Seicentot ja uudet Pandat on valmistettu Puolassa kaikille markkinoille. Suomeen ei ole tuotu Cinquecentoa eikä Seicentoa. Muiden mallien (Syrena ja 126p) vienti rajoittui entisiin SEV-maihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fabryka Samochodów Małolitrażowych.