Digimon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Digimon Logo.svg

Digimon (jap. デジモン, dejimon, lyhenne japaninkielisestä sanasta デジタルモンスター, dejitaru monsutā, ”digitaaliset hirviöt”) on japanilainen mediatuotesarja, joka sisältää virtuaalilemmikkejä, animea, mangaa, videopelejä, elokuvia ja korttipelejä. Sarja keskittyy Maan rinnakkaisuniversumissa, Digimaailmassa eläviin Digimon-olentoihin joiden alkuperä on Maan moninaisista tiedonsiirtoverkostoista peräisin.

Tuotesarja sai alkunsa sarjana virtuaalilemmikkejä vuonna 1997, omaten osan tyylistään moderneille Tamagotcheille tai nano Giga Pet-leluille. Alun perin olennot luotiin näyttämään söpöiltä ja ikonisilta jo pelkästään laitteiden pienillä näytöillä; myöhempi kehitys sai kehittäjätiimin luomaan niitä tyyliltään terävempinä, ottaen osan vaikutteistaan amerikkalaisista sarjakuvista. Tuotesarja sai työntövoimaa ensimmäisellä anime-sarjallaan, Digimon Adventure (pelkkä Digimon läntisessä maailmassa) ja aikaisimmallaan videopelillä Digimon World. Molemmat julkaistiin vuonna 1999. Useita niihin perustuvia animekausia ja elokuvia on esitetty ja videopelisarja on laajentunut kattamaan genrejä kuten RPG, kilpa-ajo, taistelu- ja MMORPG. Myös muita mediamuotoja on julkaistu.

Konsepti ja luontiprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Digital Monster-taskupeli

Tamagotchi julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1996, jonka kehittäjinä olivat Akihiro Yokoi, Aki Maita ja Takeichi Hongo. Tamagotchi oli yksi Digimon-tuotesarjan ensijulkaisun alkuinspiraatioista, ja vuonna 1997 he julkaisivat laitteen markkinanimeltään Digimon, lyhenteenä sanoista Digital Monster. Markkinoinnin pääkohteena oli miespuolinen yleisö, ja sarjan luojat tultiin tuntemaan nimellä Akiyoshi Hongo (pseudonyymi joka viittaa Tamagotchin kehittäneeseen kolmikkoon). Laite esitteli käyttäjille ainoastaan datasta koostuvan ja puhtaasti leikkimiseen ja taisteluun tarkoitetun virtuaalilemmikin. Vuoden 1998 helmikuussa ilmoitettiin tulevasta DigiMon-taistelupelistä, joka tuli olemaan yhteensopiva Windows 95:n kanssa, ja jonka kehittäisi Rapture Technologies Inc. Kertaluontoinen manga, C'mon Digimon julkaistiin vuonna 1997 Shueishan V-Jump-lehdessä.

Virtuaalilemmikkien toinen sukupolvi markkinoitiin puoli vuotta ensimmäisen jälkeen, jota seurasi kolmas vuonna 1998. Jokainen pelaaja aloittaa baby-tason digimon-olennolla jolla on rajallinen määrä hyökkäyksiä ja muodonmuutoksia. Tehdäkseen olennon vahvaksi pelaajan täytyy onnistua sen kouluttamisessa ja ravitsemisessa. Jos pelaaja onnistuu niissä, niin digimonista tulee vahva. Jos taas epäonnistuu, digimonista tulee heikko. Kaksi erillistä laitetta voidaan yhdistää, mikä sallii pelaajien taistella toisiaan vastaan kukin omilla olennoillaan. Kyseinen ominaisuus on käytettävissä vain jos pelaajien olennot ovat lapsitasoa (Child) tai korkeampia. Kyseinen ominaisuus oli aikansa innovaatio. Suurin osa laitteen käyttäjistä keskittyi leikkikentille ja metroille: virtuaalilemmikit kiellettiin osin tietyissä paikoin Aasiaa, syynä se että vanhemmat ja opettajat pitivät laitteita sekä liian äänekkäinä että väkivaltaisina. Ensimmäiset Digimon-sarjakuvat piirsi japanilainen suunnittelija Kenji Watanabe joka otti vaikutteita amerikkalaisista sarjakuvista ja jotka alkoivat kerätä Japanissa suosiota, ja näin ollen hän alkoi suunnitella hahmonsa näyttämään sekä vahvoilta ja "siisteiltä". Vuoteen 2000 mennessä muun tyyppisiä digimoneja oli olemassa 279 erilaista, ja kyseiset digimonit olivat Bandain työntekijöiden pitkällisten keskusteluiden ja yhteisprojektien lopputulosta.

Kuvaus digimoneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimonit ovat datasta koostuvia olentoja, jotka kuoriutuvat digimunista (engl. Digi-Eggs, jap. デジタマ, Digitama). Japanin ulkopuolisissa versioissa digimuniksi tai Digi-Eggeiksi (jap. Digimental) kutsutaan myös esineitä, joilla on merkittävä rooli erikoislaatuisissa digivoitumistyypeissä. "Digivoituminen" (engl. Digivolution, jap. アーマー進化, Shinka, "Evolution") on keino, jolla digimonit etenevät tai kehittyvät ylempiin muotoihin. Ihmisten kumppaneina toimivat digimonit eivät yleensä pysy Rookie-tasoa korkeammissa muodoissa, koska ovat taistelun jälkeen liian väsyneitä tai nälkäisiä pysyäkseen ylemmissä muodoissa. Lisäksi tällaiset digimonit tarvitsevat digivoitumiseensa energiaa laitteista nimeltä Digivice. Digimonin menettäessä voimansa taistelussa tai taistelun jälkeen voi De-Digivoitua tai Degeneroitua takaisin alemmalle asteelleen. Poikkeuksena on Tailmon, joka pienen kokonsa takia kykenee pitämään Champion-muotonsa taistelun jälkeenkin paitsi digivoituessaan Angewomoniksi tai Holydramoniksi.

Digivoituminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimonien normaali digivoitumisjärjestelmä käsittää kuusi eri muotoa:

 • Fresh (jap. 幼年期 I, Younenki I, "Baby I")
 • In-Training (jap. 幼年期 II, Younenki II, "Baby II")
 • Rookie (jap. 成長期, Seichouki, "Child")
 • Champion (jap. 成熟期, Seijukuki, "Adult")
 • Ultimate (jap. 完全体, Kanzentai, "Perfect")
 • Mega (jap. 究極体, Kyuukyokutai, "Ultimate")

Fresh-muotoiset digimonit ovat täysin hyökkäyskyvyttömiä, kun taas In-Training -muotoiset digimonit osaavat lähinnä vain yhden hyökkäyksen: "Acid Bubbles".

Varhaisimmissa sarjoissa digivoituminen Ultimate- ja Mega-muotoihin tapahtuu tiettyjen esineiden avulla, kuten Digimon Adventuressa tiettyjä luonteenpiirteitä kuvaavien Tuntolevyjen eli Tunnusten (engl. Crests) voimalla. Mutta joskus digimonit voivat edetä ylempiin muotoihinsa yhdistymällä toistensa kanssa "DNA-digivoitumisella" (kutsuttu myös "Fuusioitumiseksi") (jap. ジョグレス進化, Joguresu Shinka, "Jogres Evolution"). Digimon Tamersissa digivoituminen Mega-muotoon voi tapahtua myös yhdistymällä oman ihmiskumppaninsa kanssa. Englanninkielinen nimi tälle tekniikalle on "Biomerge Evolution". Jotkut digimonit voivat myös muotoharpata suoraan ylempään muotoonsa Warp Digivolutionin (jap. ワープ進化, Wāpu Shinka, "Warp Evolutionin") avulla.

Kaksi perinteisestä digivoitumisesta poikkeavaa muotoa ovat Armor (jap. アーマー体, Āmā-tai, "Armor Form") ja Hybrid (jap. ハイブリッド体, Haiburiddo-tai, "Hybrid Form"). Armor-muotoiset digimonit syntyvät Digimon Zero Twossa "haarniskoitumisella" (engl. Armor Digivolution, jap. アーマー進化, Āmā Shinka, "Armor Evolution"), jossa digimonit kehittyvät Digi-Eggejä käyttäen. Hybrid-muotoiset digimonit syntyvät Digimon Frontierissa, kun ihmiset käyttävät "henki-evoluutiota" (engl. Spirit Evolution, jap. スピリット・エボリューション, Supiritto Eboryūshon) muuttuakseen digimoneiksi. Digimon Data Squad-sarjassa digimonit kykenivät muuttumaan Burst-evoluution (jap. バースト・エボリューション, Bāsuto Eboryūshon) avulla Burst Modeen, voimakkaampaan mega-muotoonsa. Myös Agumon kykeni muuttumaan Burst Modeen taistelussa Yggdrasilia vastaan. Lisäksi digimonit voivat poikkeustapauksissa suorittaa varjodigivoitumisen (engl. Dark Digivolution) esimerkiksi vihan tai surun/pelon voimalla, esim. Greymon voi muuttua SkullGreymoniksi, WarGrowlmon Megidramoniksi, ShineGreymon voi muuttua Ruin Modeen ja Ophanimon voi muuttua Falldown Modeen varjodigivoitumisen avulla.

Lisäksi joillakin digimoneilla on vaihtoehtoisia muotoja, joihin digivoitua tietyillä tasoilla suorittaen Mode Changen (jap. モード・チェンジ, Mōdo Chenji) esim Imperialdramon voi muuttua Fighter Modeen, Gallantmon voi muuttua Crimson Modeen ja Beelzemon voi muuttua Blast Modeen ja joillakin Mega-tason digimoneilla kuten Arkadimonilla ja Daemonilla on myös olemassa harvinainen ylempi Ultra (jap. 超究極体, Choukyuukyoku-tai, "Super Ultimate")-muoto. Digimon Fusion sarjassa esiintyi None-muodon digimoneja, jotka virallisesti eivät olleet minkään tason digimoneja, mutta jotka voimiltaan vastasivat joko Rookie-, Champion-, Ultimate- tai Mega-tason digimoneja. Sarjassa digimonit voivat yhdistyä keskenään voimakkaampaan muotoonsa DigiFusen (jap. デジクロス, DejiKurosu, "DigiXros") avulla.

Elokuvassa Digital Monster: X-Evolution ja mangasarjoissa Digimon D-Cyber, Digimon Chronicle ja Digimon Chronicle X digimonit kykenevät suorittamaan X-kehittymisen (engl. X-Evolution), jossa Digimon saa itselleen X-Antibodyn ja muuntautuu X-muotoon, jolloin digimonista tulee voimakkaampi ja saa X-kirjaimen nimensä perään esim Agumon X, Tokomon X jne. GranDracmon kykenee saamaan kuolleet digimonit käymään läpi Death X-Evolutionin, jossa kuollut digimon saa itselleen X-Antibodyn. Lisäksi Dorugamon, DoruGreymon ja Dorugoramon voivat Death X-Evoluution avulla muuntautua DexDorugamoniksi, DexDoruGreymoniksi ja DexDorugoramoniksi.

Elinkaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon Adventuressa ja Digimon Data Squadissa digimon muuttuu tuhoutuessaan digimunaksi ja syntyy uudelleen kuoriutuessaan sen sisältä. Ainakin osa digimoneista säilyttää muistonsa elämästään ennen uudelleensyntymää. Uudelleensyntymää ei kuitenkaan tapahdu, jos kaikki digimonin data tuhoutuu täysin tai joku toinen digimon lataa sen itseensä. Akihiro Kuratan luomat kokeelliset digimonit Gizumonit kykenivät hyökkäyksellään tuhoamaan täysin toisen digimonin datan, jolloin kyseinen digimon ei voinut syntyä uudelleen. Digimon Adventure tri. -elokuvissa Digimaailman uudelleenkäynnistymisen myötä kaikki aiemmin ihmisten maailmassa ja Digimaailmassa tuhoutuneet digimonit syntyivät uudelleen muistinsa menettäneinä paitsi Apocalymon, jonka dataan kuulunut pieni musta kuutio oli yhä Meicoomonissa.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon-animesarja tuotettiin yhteistyönä Toei Animationin ja Japanin Bandain kanssa. Saaden alkunsa vuonna 1999, tuoteperhe sai ensimmäisenä animaationsa Digimon-elokuvan, joka esitettiin vain ja ainoastaan Japanissa. Digimon Adventure -elokuvan piti alun perin olla pelkkä lyhytelokuva, mutta sen jälkeen kun kuvakäsikirjoitus saatiin valmiiksi, tuli Bandain taholta pyyntö muuttaa kuvakäsikirjoitus täysvaltaiseksi lasten piirrossarjaksi, josta myöhemmin tuli pohja sarjalle Digimon Adventure. Sarjoja tehtiin myöhemmin lisää, kun Adventure sai lyötyä itsensä läpi. Sarjat jälkiäänitettiinlänsimaalaisia markkinoita varten ja ensimmäiset neljä sarjaa tultiin tuntemaan Yhdysvalloissa ja osassa Eurooppaa pelkästään nimellä Digimon: Digital Monsters. Suomeksi jälkiäänitetyissä sarjoissa on käytetty pohjana sarjan alkuperäistä ja muokkaamatonta japaniversiota.

Sarja Jaksot Alkuperäinen esityspäivämäärä Viimeinen esityspäivämäärä Alkuperäinen kanavaverkko Kanavaverkko Suomessa
Digimon Adventure 54 7. maaliskuuta, 1999 26. maaliskuuta, 2000 Fuji TV Nelonen
Digimon Adventure 02 50 2. huhtikuuta, 2000 25. maaliskuuta, 2001 Fuji TV Nelonen
Digimon Tamers 51 1. huhtikuuta, 2001 31. maaliskuuta, 2002 Fuji TV Nelonen
Digimon Frontier 50 7. huhtikuuta, 2002 30. maaliskuuta, 2003 Fuji TV -
Digimon Data Squad 48 4. helmikuuta, 2006 25. maaliskuuta, 2007 Fuji TV -
Digimon Fusion 79 6. heinäkuuta, 2010 25. maaliskuuta, 2012 TV Asahi ***
Digimon Universe: Appli Monsters 52 1. lokakuuta, 2016 30. Syyskuuta, 2017 TV Tokyo -
Digimon Adventure 67 5. huhtikuuta 2020 26. syyskuuta 2021 TV Fuji -
Digimon Ghost Game 3. lokakuuta 2021 - TV Fuji -

***Ei televisionäytöstä. Englanniksi dubattu versio oli jonkin aikaa saatavilla Suomen Netflix-suoratoistopalvelusta.

Digimon Adventure[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Adventure

Ensimmäinen Digimon-animesarja alkoi Japanissa 7. maaliskuuta 1999, Yhdysvalloissa 14. elokuuta 1999 ja Suomessa 10. tammikuuta 2001. Seitsemän lasta Taichi Yagami, Yamato Ishida, Sora Takenouchi, Koushiro Izumi, Mimi Tachikawa, Jou Kido ja Takeru Takaishi päätyvät kesäleiriltä Digimaailmaan, jota asuttavat digimonit eli digitaaliset hirviöt. Lapset saavat kuulla olevansa "Valittuja lapsia", joiden tehtävä on pelastaa todellinen maailma ja Digimaailma pahuudelta. Jokainen lapsi saa käsiinsä laitteen nimeltä Digivice sekä oman digimon-kumppanin. Digivicejen avulla he voivat saada digimoninsa muuttumaan/digivoitumaan Champion-muotoihinsa. He saavat myös paljon arvokasta apua salaperäiseltä mieheltä nimeltä Gennai. Kukistettuaan Devimonin ja taistellessaan Etemonia vastaan, lapset löytävät kukin Tuntolevyt, joiden tunnuksia vastaavat ominaisuudet auttavat heidän kumppaneitaan digivoitumaan Ultimate-muotoihin. Lopulta he joutuvat seuraamaan Vandemonia takaisin omaan maailmaansa löytääkseen kahdeksannen Valitun lapsen, Hikari Yagamin, ja estääkseen Vandemonia tuhoamasta häntä. Kun kaikki kahdeksan lasta ovat koossa, he palaavat Digimaailmaan tuhoamaan kaiken pahan alkulähteenä toimineet neljä Pimeyden Valtiasta sekä Apocalymonin.

Digimon Zero Two[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Zero Two

Toinen Digimon-animesarja on jatkoa edelliselle ja se alkoi Japanissa 2. huhtikuuta 2000. Se tunnetaan myös nimillä Digimon 02 ja Digimon Adventure 02. Edellisen sarjan tapahtumista on kulunut kolme vuotta (englanninkielisessä versiossa neljä vuotta). Digimaailmaan on ilmestynyt uusi uhka: ihminen, joka kutsuu itseään Digimon-keisariksi. Hän orjuuttaa digimoneja "pahoilla renkailla" ja estää Valittujen lasten kumppaneiden digivoitumisen Pimeiden Tornien avulla. Edellisistä Valituista lapsista vain Takeru Takaishi ja Hikari Yagami ovat aktiivisesti mukana taistelussa. Mukana on myös kolme uutta lasta: Daisuke Motomiya, Miyako Inoue (suomennoksessa virheellisesti Kyo Inoue) ja Iori Hida. He käyttävät Pimeiden Tornien vaikutukselle immuunia sekä muinaista digivoitumismenetelmää nimeltä "haarniskoituminen". Digimon-keisari paljastuu lapsineroksi nimeltä Ken Ichijouji, joka myöhemmin alkaa katua tekojaan ja liittyy pitkän epäröinnin jälkeen yhdeksi Valituista lapsista. Mutta sitten Pimeitä Torneja käyttävät Digimaailman tasapainon järkyttämiseen kaksi digimonia Archnemon ja Mummymon sekä näiden ihmisluoja Yukio Oikawa, jotka olivat manipuloineet Keniä. Mutta Oikawaa puolestaan oli manipuloinut lasten vanha vihollinen Vamdemon, joka palasi BelialVamdemonin hahmossa.

Digimon Tamers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Tamers

Kolmas Digimon-animesarja alkoi Japanissa 1. huhtikuuta 2001 ja se sijoittuu maailmaan, jossa kaksi edellistä sarjaa ovat vain televisiosarjoja ja digimoneista on kehitetty kortti- ja videopelejä, joilla on vaikutusta oikeisiinkin digimoneihin. Päähenkilö on poika nimeltä Takato Matsuki, joka saa käsiinsä "Sinisen kortin". Se muuttaa hänen kortinlukulaitteensa Digiviceksi nimeltä D-Voima (engl. D-Power, Japanissa D-Arc) ja tekee Takatosta digimon-kesyttäjän. Lisäksi Takaton itse suunnittelema "unelmadigimon", Guilmon, muuttuu oikeaksi digimoniksi, josta tulee hänen oma kumppaninsa. He alkavat taistella todelliseen maailmaan tunkeutuneita digimoneja vastaan kahden muun kesyttäjän, Henry Wongin ja Rika Nonakan, kanssa. He käyttävät kortteja vahvistaakseen digimonejaan "Digi-Modify" -toiminnan kautta. Mukana on myös Calumon, joka poikkeaa muista digimoneista sillä, että se ei muutu lainkaan ylempään muotoon. Calumon paljastuu koko digievoluution avaimeksi, jonka ainoa voima on kyky saada digimonit digivoitumaan. Takato, Henry ja Rika joutuvat taistelemaan ihmisten maailmaan ilmestyviä Devoja vastaan. Lähtiessään pelastamaan Calumonia, myös Takaton ystävistä Jen Katousta, Kazu Shiodasta ja Kenta Kitagawasta, sekä Henryn pikkusiskosta Shiuchon Wongista tulee myös digimon-kesyttäjiä. Ja Digimaailmassa he kohtaavat myös sinne kuukausia aiemmin saapuneen Ryo Akiyaman. Takato, Henry, Rika ja Ryo löytävät myös keinon saada digimoninsa kehittymään Mega-muotoihinsa yhdistymällä näiden kanssa. Lopulta he joutuvat oikeaan maailmaan palatessaan taistelemaan digimonien todellista vihollista, tietokoneohjelma D-Reaperiä vastaan.

Digimon Frontier[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Frontier

Neljäs Digimon-animesarja alkoi Japanissa 7. huhtikuuta 2002. Viisi lasta Takuya Kanbara, Kouji Minamoto, Junpei "J.P." Shibayama, Izumi "Zoe" Orimoto ja Tomoki "Tommy" Himi saavat ensin kännykkäänsä outoja viestejä, jotka johdattavat heidät maanalaiseen junaan, joka vie heidät Digimaailmaan. He tapaavat kaksi digimonia, Bokomonin ja Neemonin, joiden opastuksella he etsivät käsiinsä tulen (Takuya), valon (Kouji), ukkosen (Junpei), tuulen (Izumi) ja jään (Tomoki) henget. D-Skannereiksi (engl. D-Scanner, jap. D-Tector) kutsuilla Digiviceillaan he käyttävät henkiä muuttuakseen Legendaarisina sotureina kutsutuiksi digimoneiksi, joiden hahmossa heidän on kukistettava Digimaailmaa aiemmin Seraphimonin ja Ophanimonin avulla suojellut Cherubimon, joka yrittää nyt tuhota Digimaailman. He onnistuvat kukistamaan pahoiksi tulleet maan, teräksen, veden ja puun henget omaavat Grumblemonin, Arbormonin, Mercurymonin ja Ranamonin ja vapauttavat turmeltuneen pimeyden hengen vallasta Koujin kaksoisveljen Kouichi Kimuran. Cherubimonin kukistuttua, tämän toimia jatkavat Royal Knights -ryhmään kuuluvat digimonit Dynasmon ja Crusadermon. Paljastuu myös, että näiden tavoitteena oli käyttää Digimaailman dataa elvyttämään sen alkuperäinen tyrannimainen hallitsija Lucemon. Kun kaikki henget yhdistyvät digimoniksi nimeltä Susanoomon, alkaa viimeinen taistelu Lucemonia vastaan.

Digimon Savers (Digimon Data Squad)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Data Squad

Kolmen vuoden tauon jälkeen, 2. huhtikuuta 2006, Japanissa alkoi uusi Digimon-animesarja nimeltä Digimon Savers, mutta englanninkielisenä se esitettiin nimellä Digimon Data Squad. Tämä animesarja kuitenkin eroaa aiemmista, sillä sen animaattorit ja kirjoittajat ovat vaihtuneet. Sarjan päähenkilö on poika nimeltä Marcus Damon, joka ystävystyy DATS-nimisestä järjestöstä paenneen Agumonin kanssa. DATS (Digital Accident Tactics Squad) on Homer Yushiman perustama ja Richard Sampsonin johtama järjestö, joka pyrkii pitämään Digimaailman ja digimonien olemassaolon salassa muilta. Agumonista tulee Marcusin digimon-kumppani ja he liittyvät DATSiin, jossa he työskentelevät Thomas H. Norsteinin ja Yoshino Fujiedan kanssa. Myöhemmin heihin liittyy myös Digimaailmassa varttunut poika nimeltä Keenan Crier. Saadakseen kumppaninsa digivoitumaan, heidän on käytettävä DNA:ta (Digital Natural Ability) sekä omaa empatiaansa ja tahdonvoimaansa. Lisäksi heidän digimoninsa voivat digivoitua Mega-tasoakin korkeammalle Burst-muotoihin (engl. Burst Mode). Ensin he joutuvat taistelemaan Digimaailman hallitsijoihin kuuluvaa Merukimonia vastaan. Merukimonin epäluottamus johtui digimoneja kohtaan tehdyistä hyökkäyksistä, joiden aiheuttajaksi paljastuu Akihiro Kurata ja tämän keinotekoiset digimonit Gizumonit. Lapset joutuvat myös taistelemaan Kuratan apulaisia Kouki Tsubasaa, Ivania ja Nanamia vastaan, jotka kykenivät muuntautumaan digimoneiksi. Vaikka Kuratan aikeet onnistutaan estämään, Digimaailman ylin hallitsija King Drasil on vakuuttunut ihmisten ja digimonien kyvyttömyydestä elää sovussa ja alkaa tuhota molempia maailmoja.

Digimon Xros Wars (Digimon Fusion)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Fusion

6. heinäkuuta 2010 alkoi aivan uusi Digimon-animesarja, jossa digimonit olivat aivan erilaisia kuin aiemmissa. Digivoitumisen sijaan digimonit vahvistuvat yhdistymällä väliaikaisesti tai peräti pysyvästi muiden digimonien kanssa. Kaudella esiintyy myös digimoneja, jotka eivät ole mitään tasoa, mutta vastaavat voimiltaan joko Rookie-, Champion-, Ultimate- tai Mega-tason digimoneja. Sarjan alkuperäinen nimi on Digimon Xros Wars, mutta se näytettiin englanniksi nimellä Digimon Fusion. Sarja jakautuu kolmeksi tuotantokaudeksi.

Ensimmäisellä kaudella (jaksot 1-30) nuori poika nimeltä Mikey Kudo päätyy ystäviensä, Angie Hinomoton ja Jeremy Tsurgin, kanssa Digimaailmaan, jossa tapaavat Shoutmonin sekä joukkoja muita digimoneja. Mikey saa käsiinsä laitteen nimeltä Fusion Loader, jolla hänestä tulee Fusion Fighters (Japanissa Xros Heart) -nimisen armeijan kenraali ja voi tehdä Shoutmonista voimakkaamman yhdistämällä sen väliaikaisesti muiden digimonien kanssa. He kohtaavat kuitenkin myös kilpailevina armeijoita, kuten Christopher Aonuman johtama Blue Flare, Nene Amanon ja AxeKnightmonin johtama Midnight (Japanissa Twilight) sekä Bagramonin (AxeKnightmonin veli) johtama Bagra-armeija (Bagra Army). Sarjan toisella kaudella (jaksot 31-54), Bagramonilla on käsissään kaikki Digimaailman hallitsemiseen tarvittavat koodikruunut. Mikey ja Shoutmon palaavat Digimaailmaan ilman Angieta ja Jeremya. Mikey, Christopher ja Nene yhdistävät armeijansa kohdatakseen Bagramonin ja tämän seitsemän Pimeyden kenraalia (Dark Generals), mutta nyt Nenen pikkuveli, Ewan Amano, oli Bagramonin ja AxeKnightmonin manipulaation uusi kohde, joka kuvitteli Digimaailman olevan pelkkä peli.

2. lokakuuta 2011 alkoi kolmas kausi, The Young Hunters Who Leap Through Time, jossa on kulunut vuosi taistelusta Bagramonia vastaan. Mikey Kudo ja Ewan Amano joutuvat kumppaniensa, Shoutmonin ja Damemonin, sekä uusien päähenkilöiden, Tagiru Akashin ja Gumdramonin, kanssa uuteen seikkailuun paikkaan nimeltä DigiQuartz, joka sijaitsee ihmisten maailman ja Digimaailman välissä. Heidän lisäkseen siellä seikkailevat myös Digimon-metsästäjät Ryouma Mogami, Ren Tobari, Airu Suzaki sekä Hideaki Mashimo ja Kiichi Funabashi. Lopulta DigiQuartzin luojaksi paljastuu Quartzmon, Bagramonin datasta syntynyt paha digimon. DigiQuartzin ollessa repeämä ajassa ja avaruudessa, myös aiempien sarjojen päähenkilöt kykenevät myöhemmin saapumaan omista todellisuudestaan Mikeyn ja muiden avuksi auttamaan Quartzmonin pysäyttämisessä.

Sarjaa itsessään ei ole esitetty Suomen televisiossa, mutta sarjan englanninkieliset versiot kahdesta ensimmäisestä kaudesta ovat saatavilla suoratoistopalvelu Netflixistä.

Digimon Universe: Appli Monsters[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2016 julkistettiin uusi Digimon-multimediaprojekti, johon kuuluu leluja, Nintendo 3DS:lle julkaistava videopeli ja uusi animesarja Digimon Universe: Appli Monsters.[1][2]

Tarina sijoittuu vuoteen 2045 sekä maailmaan, jossa asuu digimonien sijaan appmoneja eli applihirviöitä, mobiilisovelluksista syntyviä tekoälyolentoja. Päähenkilö on Haru Shinkai, joka saa käsiinsä laitteen nimeltä Applidrive ja herättää sillä henkiin oman appmoninsa Gatchmonin. Yhdessä heidän on palautettava kahden maailman välinen rauha ja tuhottava vaarallista virusta levittävä tekoäly nimeltä Leviathan.[3] Harua avustavat tehtävässään myös tämän ystävä Yujin Ozora ja Offmon, lapsi-idoli Eri Karan ja Dokamon, kuuluisa AppTubettaja Torajirou Asuka ja Musimon ja hakkeri Rei Katsura ja Hackmon, jonka veljen Leviathan sieppasi. Myöhemmin paljastuu että Yujin on todellisuudessa androidi, jonka Leviathan on luonut tarkkailemaan ihmisiä.

Digimon Adventure (2020)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2020 Toei Animation julkaisi trailerin, missä esitellään uusi Digimon-anime.[4] Sarja on alkuperäisen Adventure-animen uudelleenkäynnistys.

Taichilla ja muilla on vaatteita lukuun ottamatta samat hahmojen ulkomuodot ja samat kumppanidigimonit kuin alkuperäisessä, mutta heillä on nyt täysin uudet Digivicet. Agumon, Gabumon, Piyomon, Tentomon, Palmon ja Gomamon ovat reinkarnaatioita kuudesta soturidigimonista, jotka taistelivat kauan sitten pyhien digimonien rinnalla pimeyden digimonien ensimmäistä aaltoa vastaan. Patamon ja Tailmon taas ovat reinkarnaatioita kahdesta pyhien digimonien jäsenestä. Nämä kahdeksan digimonia taistelevat nyt kahdeksan Valitun (engl. Chosen Ones) rinnalla pimeyden digimonien toista aaltoa, joka uhkaa myös ihmisten maailman teknologiaa. Argomonit uhkaavat tietoverkossa aiheuttaa ydinohjusten osumisen Tokioon, Eyesmon uhkaa katkaista Tokiosta kaikki sähköt, Calmaramon uhkaa sekoittaa koko maailman laivaliikenteen, ja Zurumonit uhkaavat pudottaa Kansainvälisen avaruusaseman taivaalta Tokioon lähettääkseen tietoverkosta dataa ensin Devimonille ja seuraavaksi Millenniummonille ongelmien aiheuttamiseksi Digimaailmassa. Kaikki huipentuu lopulta Suurena katastrofina tunnetun Negamonin pyrkimyksiin muuttaa sekä tietoverkko että Digimaailma pelkäksi valkoiseksi tyhjyydeksi.

Digimon Ghost Game[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Ghost Game

Lokakuussa 2021 alkoi yhdeksäs uusi Digimon animesarja Digimon Ghost Game. Sarja on ensimmäinen kauhugenretyylinen digimonsarja. Sarjan esittäminen alkoi Fuji TV:llä 3. lokakuuta 2021.

Lähitulevaisuudessa innovatiivisen teknologian ilmentämänä ihmisten maailmaan on ilmestynyt hologrammihaamuina tunnettuja Digimon-olentoja, joita tavalliset ihmiset eivät kykene näkemään. Hiro Amakonawa saa isältään haltuunsa salaperäisen laitteen digivicen, jonka avulla kyseiset digimonit pystyvät materialisoitumaan näkyviksi. Hiro kohtaa Gammamon nimisen digimonin, josta tulee hänen digimonkumppaninsa. Hiro ja Gammamon kohtaavat kaksi muuta lasta Ruli Tsukiyonon ja Kiyoshirō Higashimitarain ja heidän digimonkumppaninsa Angoramonin ja Jellymonin. Yhdessä he kohtaavat useita muita ihmisten maailmaan ilmestyneita hologrammidigimoneja ja taistevat heitä vastaan.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän ensimmäistä elokuvaa sijoittuvat neljään ensimmäiseen animesarjaan ja ovat myös ainoat Japanin ulkopuolella ilmestyneet elokuvat. Kolme ensimmäistä elokuvaa on myös tiivistetty Japanin ulkopuolella Digimon-elokuvaksi.

 1. Digimon Adventure (Digimon-elokuvan ensimmäinen osa)
 2. Digimon Adventure: Our War Game (Digimon-elokuvan toinen osa)
 3. Digimon Adventure 02: Digimon Hurricane Touchdown/Supreme Evolution! The Golden Digimentals (Digimon-elokuvan kolmas osa)
 4. Digimon Adventure 02: Diaboromon Strikes Back
 5. Digimon Tamers: Battle of Adventurers
 6. Digimon Tamers: Runaway Locomon
 7. Digimon Frontier: Island of Lost Digimon
 8. Digital Monster: X-Evolution
 9. Digimon Savers the Movie: Ultimate Power! Activate Burst Mode!!

Toei Animation Festivalissa on esitetty myös kaksi tietokoneanimoitua lyhytelokuvaa Digimon Savers 3D: The Digital World in Imminent Danger! ja Digimon Adventure 3D: Digimon Grandprix!.

Digimon Adventure tri.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Adventure tri.

Digimon-animen 15-vuotistaipaleen kunniaksi, Japanissa ilmoitettiin alkavan 2015 uusi animesarja, joka sijoittuu samaan jatkumoon Digimon Adventuren kanssa. Vanhemmat Valitut lapset tekevät esiintymisen tässä sarjassa lukio-opiskelijoina.[5] 13. joulukuuta 2014 uuden sarjan virallinen nimi Digimon Adventure tri. paljastettiin uuden kuvan kera, jossa nyt ensimmäistä kertaa nähdään Valitut lapset uusissa ulkomuodoissaan. Toukokuussa 2015 ilmoitettiin, että sarja on muutettu kuusiosaiseksi elokuvasarjaksi, joka kuitenkin julkaistiin Crunchyrollissa ja Hulussa 26 jakson mittaisena animesarjana.[6][7][8]

Sarja sijoittuu kolme vuotta Digimon Zero Twon jälkeen, kun ihmisten maailmaan ilmestyy salaperäiselle tartunnalle ilmestyneitä digimoneja aiheuttamaan tuhoa. Taichi Yagami ja muut Digimon Adventuresta tutut Valitut lapset tapaavat jälleen vanhat digimonkumppaninsa ja saavat tukea Japanin hallitukselta, Daisuken, Miyakon, Iorin ja Kenin hävittyä taistelun Alphamonia vastaan ja kadottua jälkiä jättämättä. Taichi ja muut tapaavat myös uuden Valitun lapsen nimeltä Meiko Mochizuki ja tämän kumppanin Meicoomonin, joista tulee heidän ystäviään. Mutta sitten Meicoomon paljastuu tartunnan aiheuttajaksi, jota Alphamon sekä Digimon-keisarin ja Gennain ulkomuotoja käyttänyt salaperäinen mies pyrkivät käyttämään hyväkseen mestarinsa Yggdrasilin toiveiden toteuttamista varten. Valittujen lasten hetkellinen neuvottomuus uhkaa jopa ajaa Homeostasiksen ja tämän palvelijan, Hackmonin, turvautumaan omiin keinoihinsa uhan pysäyttämiseksi. Sarjassa esiintyvät myös Daigo Nishijima ja Maki Himekawa, hallituksen työntekijät, jotka olivat nuorempina alkuperäisiä Valittuja lapsia ennen muita.

 1. Reunion (jap. 再会, Saikai) (ensi-ilta 21. marraskuuta 2015)
 2. Determination (jap. 決意, Ketsui) (ensi-ilta 12. maaliskuuta 2016)
 3. Confession (jap. 告白, Kokuhaku) (ensi-ilta 24. syyskuuta 2016)
 4. Loss (jap. 喪失, Sōshitsu) (ensi-ilta 25. helmikuuta 2017)
 5. Coexistence (jap. 共生, Kyōsei) (ensi-ilta 30. syyskuuta 2017)
 6. Future (jap. ぼくらの未来, Boku-ra no Minai) (ensi-ilta 5. toukokuuta 2018)

Digimon Adventure: Last Evolution Kizuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon Adventure tri.:n päättymisen jälkeen Twitterissä julkistettiin, että uutta Digimon-projektia oltiin työstämässä.[9] 29. heinäkuuta 2018 julkistettiin uusi elokuvaprojekti, jonka on tarkoitus juhlistaa ensimmäisen televisiosarjan 20-vuotistaivalta. Tuottaja Hiromi Seki, hahmosuunnittelija Katsuyoshi Nakatsuru ja digimonien suunnittelija Kenji Watanabe, jotka työstivät alkuperäistä sarjaa, palaavat elokuvan pariin. Ensimmäiset kuvat paljastivat Taichin ja Yamaton 22-vuotiaina, paljastaen elokuvan sijoittuvan viisi vuotta Digimon Adventure tri.:n jälkeen.[10] Heinäkuussa 2019 elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Digimon Adventure: Last Evolution Kizuna.[11] Elokuva sai ensi-iltansa Japanissa 21. helmikuuta 2020.[12]

Esitys Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimonin kolmen ensimmäisen sarjan jälkiäänitys perustui suoraan alkuperäiseen japanilaiseen versioon englanninkielisen version sijaan. Digimon Adventuren näytöskerralla Digimonin dubbasi Nelosen silloinen vakioryhmä Agapio Racing Team. Sarjan suosion myötä jälkiäänityksen kritiikki johti dubbausyhtiön vaihtamiseen kauden puolessavälissä. Asialle valittiin muita piirrettyjä sarjoja aiemmin dubannut Tuotantotalo Werne, joka jo ennestään dubbasi Nelosella esimerkiksi Puuha-Peteä. Werne dubbasi Digimon Zero Twosta vain ensimmäiset 26 jaksoa ja loput näytettiin Suomessa tekstitettyinä. Digimon Tamers esitettiin Suomessa kokonaan Wernen dubbaamana. Mutta myöhempiä Digimon-sarjoja ei ole dubattu. Digimon Fusionin kaksi ensimmäistä tuotantokautta ovat katsottavissa Suomessa teksitettyinä Netflixin kautta.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 2001-2005 välillä oli Suomessakin julkaistu Digimon-sarjakuvalehti. Sarjakuva perustuu Adventuren jaksoihin 1–13, Zero Twon jaksoihin 1–21 sekä Tamersin jaksoihin 1–25. Sarjakuvalehden julkaisija Suomessa oli Egmont Kustannus ja julkaisi lehteä 6 kertaa vuodessa. Lehti lopetettiin vuoden 2005 jälkeen.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksoluettelot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]