Tamagotchi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tamagotchi V1 (kuvassa Marutchi lapsivaiheessa)

Tamagotchi (jap. たまごっち, tamagocchi) on virtuaalilemmikki, jonka kehitti Aki Maita vuonna 1996. Sitä valmistaa Bandai. Tamagotchien suosio oli suurimmillaan 1990-luvun loppupuolella. Niitä on julkaistu yhteensä 36 erilaista Tamagotchi-mallia vuosina 1996–2007, suurin osa kuitenkin vain Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamagotchin hoitoon kuuluvat usein todellisesta elämästä peräisin olevat askareet, jotka toteutetaan rasian alaosan kolmen painikkeen avulla. Eri toimintojen käyttämisestä seuraa pieni animaatio ja joidenkin kohdalla ääniefektejä.

Tamagotchin hahmoja ovat esimerkiksi Marutchi, Nonopotchi, Makiko, Mimitchi, Mametchi, Memetchi, Gozarutchi, Androiditchi, Violetchi, Matsuritchi, Oyajitchi, Tensaitchi, Tenpatchi, Primatchi, Yattatchi, Puchitchi, Samuraitchi, Mukimukitchi, Hawaikotchi, Hawainotchi, Dorotchi, Shimashimatchi, Ojyotchi, Nonbiritchi ja opettajat ja paljon muita. (Versiossa 5 on 65 hahmoa)

Tamagotchi-virtuaalilemmikkien perustoimintoja ovat muun muassa:

 • Ruokkiminen
 • WC
 • Pelit, vaihtelevat mallista riippuen, usein yksinkertaisia painikkeiden nopeisiin painalluksiin perustuvia.
 • Nukkuminen/valojen sammutus (Ei valoja versioissa 4, 4.5, 5 ja 6)
 • Kirjeet-kuva valojensammutus-kuvan paikalla 4 ja 4.5 versioissa.
 • Kellonaika ja päivämäärä
 • Lääkkeet, sairas Tamagotchi täytyy parantaa lääkkeen avulla.
 • Työ 4 ja 4.5 versioissa.

Nämä toiminnot kuuluvat Tamagotchin perusideaan, ja ovat olleet mukana kaikissa tähän mennessä ilmestyneissä malleissa ( 1, 2, 3, 4, 4.5, 5 ja 6).

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Muna, pysyy ruudussa noin minuutin ajan, kunnes Tamagotchi kuoriutuu.
 • Vauva, pieni musta (poika) tai valkoinen (tyttö) Tamagotchi, jolla on yleensä yksi peli käytössä.(Tamagotchi 5. vauvalla kaksi) Kestää yhden tai kaksi tuntia niin Tamagotchi muuttuu lapseksi.
 • Lapsi, kaksi peliä käytössä, Tamagotchi on noin vuorokauden ajan lapsi.
 • Nuori, kaksi, kolme, neljä tai viisi peliä käytössä riippuen versiosta. Tamagotchi on noin 4 vuorokauden ajan nuori.
 • Aikuinen, käyttää kaikkia Tamagotchin tavaroita, pelien määrä on kahden ja kuuden väliltä. (Tamagotchit 4 ja 4.5 saavat silloin töitä.)
 • Jos tamagotchi ei tee / pysty tekemään lapsia, tällöin jos hoidat tamagotchia hyvin se muuttuu vanhukseksi jonkin ajan kuluttua.

Jos tamagotchia ei hoida ollenkaan, se voi kuolla.

Versiot - Tamagotchi Connexion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusiksi Tamagotcheiksi luetellaan kaikki vuodesta 2004 eteenpäin julkaistut infrapunayhteydellä varustetut Tamagotchi-mallit.

Tamagotchit tunnistaa mallien ulkomuodosta hyvin, Tamaversio 1: pyöreä, Tamaversio 2: pyöreä ja (yleensä) läpinäkyvä, Tamaversio 3: pyöreä ja pieni nuppi pään päällä, Tamaversio 4: pyöreä ja nuppi pään päällä jossa on pallo, Tamaversio 4.5: pyöreä ja nuppi pään päällä jossa on tähti tai pallo, Tamaversio 5: pyöreä ja pään päällä nuppi, joka muistuttaa savupiippua ja 6, joka on kokonaan pyöreä.

Vuoden 2004 loppupuolella kauppoihin saapui alkuperäisen vuonna 1996 julkaistun Tamagotchin päivitetty versio. Se tunnetaan maailmalla useilla eri nimillä:

Vanhempiin Tamagotcheihin verraten tämä uusi malli oli suurempikokoinen, ja varustettu suuremmalla nestekidenäytöllä. Yhdeksi "uuden Tamagotchin" myyntivaltiksi osoittautui laitteen yläosassa sijaitseva yksinkertainen infrapunaportti, jonka avulla kaksi tamagotchia saattoivat kommunikoida keskenään, kuten esimerkiksi vaihtaa lahjoja tai pelata keskenään kahta peliä. Nykyään tämä ensimmäinen "uusi tamagotchi" tunnetaan nimillä V1, Ver1 tai Version 1.

Vuoden 2005 aikana julkaistiin eri maanosissa "uuden sukupolven Tamagotchin" toinen versio. Se oli muuten edeltäjänsä kaltainen, mutta sisälsi uuden ominaisuuden: kaupan, josta saattoi ostaa uusia ruokia ja esineitä Tamagotchin käyttöön. Pelaamalla pelejä Tamagotchin kanssa pelaaja keräsi Gotchi-pisteitä, jotka toimivat kaupan valuuttana. Mukana tuli myös 4 uutta peliä, sekä uusia hahmoja.

Kolmas ja neljäs versio jatkoivat edeltäjistään tutuilla ominaisuuksilla ja toiminnoilla. Kolmannesta versiosta alkaen mukaan tuli mahdollisuus pelata Tamatown-nimisellä Internet-sivulla tamagotchiin liittyviä pelejä. Peleistä saadut palkinnot saattoi siirtää tamagotchi-lelun käyttöön numeroista koostuvan salasanan avulla. Neljännessä versiossa mukaan tuli pisteytyssysteemi, joka vaikutti tamagotchin kasvuun uudella tavalla sekä mahdollisuus hankkia tamagotchille töitä.

Neljännestä Tamagotchi Connexion-versiosta (tunnetaan myös nimillä V4, Ver4 ja Version 4) on ilmestynyt myös hiukan päivitetty versio, 4.5. Ominaisuuksiltaan se on identtinen alkuperäisen versio 4:n kanssa, mutta varustettu pienillä ulkonäkö- hahmo- ja pelimuutoksilla.

Viidennessä Tamagotchi-versiossa (tunnetaan nimillä V5, Ver5, Version 5, Tamagotchi Expo, Famitchi ja Familitchi) voi kehittää perhettä, samaan aikaan kolmea Tamagotchia.

Kuudennessa versiossa (MusicStarissa) Tamagotchista kasvatetaan musiikkitähti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Digimon, myös Bandain valmistama tuote

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]