Daniel L. McFadden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daniel L. McFadden
Henkilötiedot
Syntynyt29. heinäkuuta 1937 (ikä 86)
Raleigh, Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkinnot Minnesotan yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Leonid Hurwicz
Tutkimusalue Taloustiede ja ekonometria
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin taloustieteen palkinto

Daniel L. McFadden (s. 29. heinäkuuta 1937) on yhdysvaltalainen ekonometrian asiantuntija, joka sai taloustieteen Nobel-palkinnon vuonna 2000. Palkinto myönnettiin siitä, että McFadden oli kehittänyt teoriaa ja menetelmiä, joilla analysoidaan diskreettejä valintoja.[1] Hän toimii professorina Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.

McFadden opiskeli aluksi fysiikkaa, ja tutustui alkeellisiin tietokoneisiin jo opintojensa varhaisessa vaiheessa. Hän jatkoi fysiikan jatko-opiskelijana, mutta oli kiinnostunut käyttäytymistieteistä jo jatko-opintojensa alusta asti. Koska alan parhaat opettajat olivat taloustieteilijöitä, McFaddenkin väitteli taloustieteestä 1962. Hän liittyi Berkeleyn henkilökuntaan 1963, mutta on ollut välillä joitakin vuosia MIT:ssä, Chicagon yliopistossa ja Yalessa.[2]

McFaddenin ja James Heckmanin yhteistyö, joka johti Nobelin palkinnon saamiseen vuonna 2000, on jatkunut jo kolme vuosikymmentä. He ovat tutkineet työn taloustiedettä eli työmarkkinoiden toimintaa. He ovat soveltaneet työmarkkinoiden analyysiin fysiikasta ja muista luonnontieteistä tuttuja kokeellisia tutkimusmenetelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilpo Suoniemi: Taloustieteen Nobelin muistopalkinto 2000 James Heckmanille ja Daniel McFaddenille: mikroaineistojen tutkimuksen uudistajille. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 2000, 96(4). vsk, s. 561-564. Artikkelin verkkoversio.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.