Paul Samuelson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Samuelson
Paul Samuelson.gif
Henkilötiedot
Syntynyt 15. toukokuuta 1915
Gary
Kuollut 13. joulukuuta 2009 (94 vuotta)
Belmont (Massachusetts)
Koulutus ja ura
Tutkinnot Chicagon yliopisto
Harvardin yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Joseph Schumpeter ja Wassily Leontief
Instituutti MIT
Opettaja Wassily Leontief
Oppilaat Robert Merton
Tutkimusalue Makrotaloustiede
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin taloustieteen palkinto

Paul Anthony Samuelson (15. toukokuuta 1915 Gary, Indiana, Yhdysvallat13. joulukuuta 2009 Belmont, Massachusetts, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen ekonomisti, joka tutkimustyössään käsitteli useita taloustieteen aloja. Samuelson sai taloustieteen Nobel-palkinnon vuonna 1970 ”tieteellisestä työstä, jolla hän on kehittänyt staattista ja dynaamista taloudellista teoriaa ja aktiivisesti myötävaikuttanut taloustieteellisen analyysin tason parantumiseen”.

Samuelson syntyi siirtolaisvanhemmille, jotka olivat taustaltaan puolanjuutalaisia.[1] Hän aloitti opiskelunsa Chicagon yliopistossa ja suoritti siellä alemman korkeakoulutukinnon vuonna 1935. Tohtorintutkintonsa Samuelson suoritti Harvardin yliopistossa vuonna 1941.

Paul Samuelson oli Massachusettsin teknillisen korkeakoulun, Massachusetts Institute of Technologyn eli MIT:n, emeritusprofessori, joka teki merkittävää tutkimusta esimerkiksi:

  • hyvinvoinnin taloustieteessä, jossa hän esitteli niin kutsutun Lindahl-Bowen-Samuelson ehdot, joita käytetään määrittämään lisääkö tietty toiminto taloudellista hyvinvointia;
  • julkisen sektorin taloustieteessä, jossa hänen merkittävin tutkimuksensa keskittyy resurssien optimaalisen allokaation teoriaan tilanteessa, jossa on sekä julkisia että yksityisiä hyödykkeitä
  • kansainvälisessä taloustieteessä, jossa hän on vaikuttanut kahden laajasti käytetyn kansainvälistä kauppaa kuvaavan teoreettisen mallin kehittämiseen.

Samuelson kirjoitti laajasti käytetyn taloustieteen perusoppikirjan Economics, jonka ensimmäinen painos ilmestyi 1948. Kirjan tuorein painos on vuodelta 2001.

Samuelson kuoli joulukuussa 2009 lyhyen sairauden jälkeen 94-vuotiaana.[2]

Samuelsonin nimikkoprofessuuria MIT:ssä hoitaa suomalainen Bengt Holmström[3]. Samuelsonin oppilaita ja työtovereita olivat muun muassa Paul Krugman[4] ja Joseph Stiglitz[5].

Sitaatteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»the Soviet economy is proof that, contrary to what many skeptics had earlier believed, a socialist command economy can function and even thrive.»
(Samuelson ja William Nordhaus, 1989[6])

»Mitä mustaa nuorta auttaa tietää, että työnantajan pitäisi maksaa hänelle 2 dollaria tunnissa, jos juuri se seikka estää häntä saamasta työtä?"»

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Larry Elliott: Paul Samuelson obituary The Guardian. 14.12.2009. Viitattu 21.3.2019. (englanniksi)
  2. Nobel economics laureate Samuelson dies at 94 Reuters. 13.12.2009. Viitattu 13.12.2009. (englanniksi)
  3. Helsingin Sanomat 14.11.2009, s. B6.
  4. http://web.mit.edu/newsoffice/2010/samuelson-memorial-0412.html
  5. http://hubpages.com/hub/RIP-Paul-Samuelson
  6. https://mises.org/library/dancing-grave-keynesianism

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]