Åbo Akademis Studentkår

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Åbo Akademis Studentkår (ÅAS)
engl. The Student Union of Åbo Akademi University
Perustettu 1919
Pääsihteeri Sandra Österlund (sijainen)
Edustajiston puheenjohtaja Kajsa Viitamäki
Hallituksen puheenjohtaja Jonne Kunnas
Jäseniä 5500
Sijainti Turku, Vaasa, Suomi
Osoite Hämeenkatu 22,
20500 Turku
Sisäsatama
65100 Vaasa
Yhteistyö SYL
Kotisivut www.studentkaren.fi
Ylioppilaskunnan talo Kåren, jonka on suunnitellut Erik Bryggman.

Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) perustettiin vuonna 1919 valvomaan Åbo Akademin opiskelijoiden etuja. ÅAS on yksi Suomen vanhimmista ylioppilaskunnista ja on toinen Suomen kahdesta täysin ruotsinkielisestä ylioppilaskunnasta, toinen on Svenska Handelshögskolans Studentkår. ÅAS toimii pääsääntöisesti Turussa, mutta sillä on toimintaa myös Vaasassa, sillä yksi Åbo Akademin tiedekunnista sijaitsee siellä. ÅAS:lla on noin 5200 jäsentä, joista noin viidennes opiskelee Vaasassa.

ÅAS:sta käytetään myös usein nimeä Kåren. Kåren ei tosin välttämättä aina tarkoita ÅAS:ää instituutiona, vaan voi myös viitata ylioppilaskunnan Turun Hämeenkadulla sijaitsevaan Kåren-nimiseen rakennukseen tai Restaurang Kåreniin, joka toimii samoissa tiloissa.

ÅAS:n toiminta jakautuu kahteen sektoriin, edunvalvontasektoriin ja taloussektoriin.

Edunvalvontasektori harjoittaa perinteistä ylioppilaskuntatoimintaa, ja sen korkein päättävä elin on edustajisto, jonka 25 jäsentä valitaan joka toinen vuosi.[1] Toimeenpaneva valta on hallituksella. Edustajisto valitsee vuosittain hallituksen sekä valiokunnat. Valiokuntia on useilla eri toimialoilla ja ne valmistelevat ehdotuksia ja auttavat hallitusta ja edustajistoa linjanvedossa. Edunvalvontasektori valitsee myös sihteeristön sekä taloussektorin johdon. Myös yhteydenpito kaikkiin ÅAS:n alayhdistyksiin kuuluu edunvalvontasektorille.

Taloussektori huolehtii ÅAS:n liiketaloudellisesta toiminnasta, johon kuuluu muun muassa ylioppilasruokaloita ylläpitävä yhtiö Kb Gadolinia, Kåren-rakennuksen hallinta ja ylläpito, sekä muutamat vuokra-asunnot eri puolilla Turkua. ÅAS:llä on myös toinen ylioppilastalo, Vaasan Havtornen.

  1. Fullmäktige Åbo Akademis Studentkår. Arkistoitu 26.11.2020. Viitattu 2.1.2019. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]