Åbo Akademis Studentkår

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Åbo Akademis Studentkår (ÅAS)
AAS-logo web 300px.png
engl. The Student Union of Åbo Akademi University
Perustettu 1919
Pääsihteeri Linda Lindholm
Edustajiston puheenjohtaja Pontus Lindroos
Hallituksen puheenjohtaja Ina Laakso
Jäseniä 5200
Sijainti Turku, Vaasa, Suomi
Osoite Hämeenkatu 22,
20500 Turku
Sisäsatama
65100 Vaasa
Yhteistyö SYL
Kotisivut www.studentkaren.fi
Ylioppilaskunnan talo Kåren, jonka on suunnitelut Erik Bryggman.

Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) perustettiin vuonna 1919 valvomaan Åbo Akademin opiskelijoiden etuja. ÅAS on yksi Suomen vanhimmista ylioppilaskunnista ja on toinen Suomen kahdesta täysin ruotsinkielisestä ylioppilaskunnasta, toinen on Svenska Handelshögskolans Studentkår. ÅAS toimii pääsääntöisesti Turussa, mutta sillä on toimintaa myös Vaasassa, sillä Åbo Akademin kasvatustieteellinen ja yhteiskunta- ja hoitotieteellinen tiedekunta sijaitsevat siellä. ÅAS:lla on noin 5200 jäsentä, joista noin viidennes opiskelee Vaasassa.

ÅAS:sta käytetään myös usein nimeä Kåren. Kåren ei tosin välttämättä aina tarkoita ÅAS:ää instituutiona, vaan voi myös viitata ylioppilaskunnan Turun Hämeenkadulla sijaitsevaan Kåren-nimiseen rakennukseen tai Restaurang Kåreniin, joka toimii samoissa tiloissa.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ÅAS:n toiminta jakautuu kahteen sektoriin, edunvalvontasektoriin ja taloussektoriin.

Edunvalvontasektori harjoittaa perinteistä ylioppilaskuntatoimintaa, ja sen korkein päättävä elin on edustajisto, jonka 31 jäsentä valitaan vuosittain marraskuussa. Toimeenpaneva valta on hallituksella. Edustajisto valitsee vuosittain hallituksen sekä valiokunnat. Valiokuntia on useilla eri toimialoilla ja ne valmistelevat ehdotuksia ja auttavat hallitusta ja edustajistoa linjanvedossa. Edunvalvontasektori valitsee myös sihteeristön sekä taloussektorin johdon. Myös yhteydenpito kaikkiin ÅAS:n alayhdistyksiin kuuluu edunvalvontasektorille.

Taloussektori huolehtii ÅAS:n liiketaloudellisesta toiminnasta, johon kuuluu muun muassa ylioppilasruokaloita ylläpitävä yhtiö Kb Gadolinia, Kåren-rakennuksen hallinta ja ylläpito, sekä muutamat vuokra-asunnot eri puolilla Turkua. ÅAS:llä on myös toinen ylioppilastalo, Vaasan Havtornen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]