Lapin yliopiston ylioppilaskunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lapin yliopiston ylioppilaskunnan logo

Lapin yliopiston ylioppilaskunta (LYY) on Lapin yliopiston opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestö. Lapin yliopiston ylioppilaskunta on julkisoikeudellinen yhteisö, jonka jäseniä ovat Lapin yliopistossa ylempää tai alempaa korkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat. Myös jatko- ja vaihto-opiskelijoilla on mahdollisuus liittyä ylioppilaskunnan jäseneksi. Jäseniä Lapin yliopiston ylioppilaskunnassa on noin 4 400.

LYY perii kaikilta jäseniltään jäsenmaksun, joka sisältää myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön terveydenhoitomaksun. Jäsenmaksu lukuvuodelle 2016-2017 on 105 euroa, josta YTHSn osuus on 57 euroa[1]. Jäsenmaksu on yksi Suomen ylioppilaskuntien edullisimmista.

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan varsinaista toimintaa kutsutaan aatteelliseksi toiminnaksi. Aatteellisen toimintansa osana LYY kustantaa Lapin ylioppilaslehteä. Lisäksi ylioppilaskunta omistaa kaksi osakeyhtiötä. Rovaniemen Laky Oy:n liiketoimintaan kuuluu sen omistaman, Rovaniemen keskustassa sijaitsevan, kiinteistön hallinnointi ja vuokraus. Lapin Lyyli Oy:n liiketoimintaa ovat Lapin yliopistolla sijaitsevien kahvila Meidän Lovisan toiminta. Lapin Lyyli Oy omisti aikaisemmin myös kioskin yliopistolla, mutta se lopetti toimintansa syksyllä 2014.

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edustajisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa käyttää joka toinen vuosi vaaleilla valittava 20-jäseninen edustajisto, joka kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Edustajisto päättää muun muassa LYY:n talousarviosta, toimintasuunnitelmasta, jäsenmaksusta ja jakaa projektiavustukset. Edustajiston kokoukset ovat avoimia kaikille LYY:n jäsenille. 1.12.2015 alkaneella kaksivuotiskaudella edustajiston puheenjohtajana toimii Johanna Teijonmaa.[2] 20-paikkaisen edustajiston suurin edustajistoryhmä on oikeustieteilijöiden ainejärjestön Artiklan edustajistoryhmä kuudella paikallaan. Muilla edustajistoryhmillä on paikkoja seuraavasti: Punapippuri (3), YTKn Superlista (3), TAO (2), Vihertävät (1), Kokoomus (1), Keskeiset (2) ja Lastukas (2). [3]

Hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylioppilaskunnan käytännön toimintaa hoitaa vuosittain valittava hallitus, johon kuuluu 6–10 jäsentä. Hallituksen valitsee ylioppilaskunnan edustajisto. Hallituksen puheenjohtajana vuonna 2016 toimii Elias Rauhala. Hallituksen muut jäsenet ovat Alesi Lindqvist (vpj, sosiaali- ja koulutuspolitiikka), Meri-Tuulia Taipale (liikunta, talous ja koulutuspolitiikka), Iida Vesterinen (viestintä, järjestöt, työelämä), Elisa Luukinen (kulttuuri, kehitysyhteistyö- ja ympäristö, kansainväliset asiat) sekä Minna Peltomaa (kulttuuri ja kunta-asiat).[4]

Sihteeristö ja lehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylioppilaskunnan edustajiston ja hallituksen alaisia toimihenkilöitä ovat aatteellisesta toiminnasta vastaava sihteeristö. Sihteereitä on kolme: pääsihteeri, edunvalvonta-asiantuntija ja järjestö- ja viestintäasiantuntija. Pääsihteerinä toimii Laura Kantomaa, edunvalvonta-asiantuntijana Laura Ylinampa ja järjestö- ja viestintäasiantuntijana Mari Paavola. Sihteeristön lisäksi ylioppilaskunnalla on mainosmyyjä, jona toimii Pekka Alakoski. Päätoimittaja vastaa Lapin ylioppilaslehdestä. Lapin ylioppilaslehden päätoimittajana toimii Matias Partanen. Ylioppilaskunnalla on lisäksi töissä graafinen suunnittelija, joka vastaa ylioppilaslehden taittamisesta ja muusta ylioppilaskunnan graafisesta materiaalista. Lapin yliopiston ylioppilaskunnan graafikkona toimii Juho Hiilivirta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jäsenmaksut LYY. Viitattu 20.5.2016.
  2. Edustajisto LYY. Viitattu 20.5.2016.
  3. Edustajisto LYY. Viitattu 20.5.2016.
  4. http://lyy.fi/lyy/hallitus/


Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.