Taideyliopiston ylioppilaskunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo)
engl. University of Arts Student Union
Perustettu 2013
Pääsihteeri Ville Sinnemäki[1]
Edustajiston puheenjohtaja Eugenie van der Meulen[2]
Hallituksen puheenjohtaja Sofia Suomalainen[3]
Jäseniä n. 1800
Sijainti Helsinki, Suomi
Osoite Töölönkatu 28, 4. krs, 00260 Helsinki
Yhteistyö SYL, OLL
Kotisivut http://www.taiyo.fi/

Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo / KonSt / ArtSU) aloitti virallisesti toimintansa vuoden 2013 alusta, jolloin Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyivät Taideyliopistoksi. Samalla myös kyseisten yliopistojen ylioppilaskunnat Kuvataideakatemian ylioppilaskunta (KUVYO), Sibelius-Akatemian ylioppilaskunta (SAY) ja Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunta (TeYo) yhdistyivät Taideyliopiston ylioppilaskunnaksi.[4] Uuden ylioppilaskunnan toimintaa käynnistettiin jo vuonna 2012 yliopistolain muuttamisesta annetun lain voimaanpanolain mukaisesti.


Ylioppilaskunnan jäseniä ovat kaikki yliopiston opiskelijat, jotka on otettu opiskelijoiksi alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin tilauskoulutukseen osallistuvia opiskelijoita lukuun ottamatta.[5] Ylioppilaskunnan hallitus voi hyväksyä jäseniksi myös muita yliopiston opiskelijoita.

Päätöksenteko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistolain nojalla ylioppilaskunnan päätösvaltaa käyttävät hallitus ja edustajisto. Hallinto- ja toimeenpanovaltaa käyttää hallitus. Ylioppilaskunnan hallinnosta määrätään tarkemmin ylioppilaskunnan säännöissä, jotka edustajisto hyväksyy ja rehtori vahvistaa.

Taideyliopiston ylioppilaskunnan ensimmäiset säännöt hyväksyttiin edustajiston kokouksessa 1.11.2012.

Ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa käyttää 18-henkinen edustajisto, joka valitaan opiskelijoiden keskuudesta. Edustajiston puheenjohtajana toimii vuonna 2019 Eugenie van der Meulen, 1. varapuheenjohtajana Riikka Laurilehto ja 2. varapuheenjohtajana Laura Palanne.[2]

Edustajisto valitsee vuosittain hallituksen johtamaan ylioppilaskunnan toimintaa. Sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluu vähintään kuusi ja enintään kymmenen jäsentä, mukaan lukien puheenjohtaja. Hallitukseen valitaan vähintään yksi jäsen kustakin Taideyliopiston akatemiasta, josta on useampi kuin yksi ehdokas.

Taloustoimikunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloustoimikunta on ylioppilaskunnan neuvoa-antava toimielin, johon kuuluu sekä ylioppilaskunnan jäseniä että ulkopuolisia asiantuntijajäseniä.

Vapaan taiteen tila

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaan taiteen tila on opiskelijaprojektina syntynyt areena, jossa Taideyliopiston opiskelijat voivat järjestää omia näyttelyitä, esityksiä ja muita tapahtumia. Tila sijaitsee Sörnäisissa Katri Valan puiston läheisyydessä.[6]

Uuden ylioppilaskunnan käynnistäminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden ylioppilaskunnan rakentamista koordinoimaan perustettiin vuoden 2012 alussa yhdistyvien ylioppilaskuntien yhteistyöelin Kuusikko, jonka jäseninä toimivat Kuvataideakatemian ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Tiitus Petäjäniemi sekä pääsihteeri Tuukka Haapakorpi (6/2012 asti) / Inka Kynkäänniemi (6/2012 alkaen), Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Niilo Tarnanen sekä pääsihteeri Kirsi Marttinen (8/2012 asti) / Aaro Häkkinen (8/2012 alkaen) ja Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Laura Lehtinen sekä edustajiston puheenjohtaja Eero Erkamo. Yhdistymisen projektipäällikkönä toimi Saara Hyrkkö, ja projektin tavoitteena oli luoda yhteisölliset, hallinnolliset ja toiminnalliset edellytykset uuden ylioppilaskunnan toiminnan käynnistymiselle.

Vuoden 2012 aikana toteutettiin useita yhteisötilaisuuksia, bileitä, taideprojekteja, kokouksia sekä ylioppilaskunnan ensimmäiset edustajistovaalit. Edustajistovaaleissa oli ehdolla 46 Taideyliopiston opiskelijaa, joista 21 valittiin edustajiston jäseniksi ja 21 varajäseniksi. Äänestysaktiivisuus vaaleissa oli 36 prosenttia. Poikkeuksellista vaaleissa oli se, että yliopistolla tapahtuneen sekaannuksen vuoksi yhdellä äänestysalueella oli käytössä virheelliset vaaliluettelot, minkä johdosta osa äänistä jouduttiin hylkäämään. Keskusvaalilautakunnan päätöksellä järjestettiin lisävaali.

  1. Työntekijät
  2. a b Edustajisto
  3. Hallitus
  4. Historia Taideyliopiston ylioppilaskunta (TAIYO). Viitattu 20.02.2018.
  5. Hallituksen toistaispäätös ylioppilaskunnan jäsenyysperusteista Taideyliopiston ylioppilaskunta - Hallitus. 3.5.2017. Viitattu 20.02.2018.
  6. Vapaan taiteen tila

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]